På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

VisaValt område:
  
Innehållsförteckning

Köp

I frågorna och svaren nedan har vi utgått ifrån att du handlar saker som privatperson.


Försäljning

Observera att svaren nedan inte gäller dig som säljer enskilda varor vid något enstaka tillfälle, t.ex. din moped som du har tröttnat på eller byxorna som du fick i julklapp. För sådan försäljning är det bara skatt på vinster över 50 000 kronor. Beskattning sker i så fall såsom inkomst av kapital, dvs. med 30 %. Du ska inte heller lägga på någon moms på sådana försäljningar.

Om du säljer varor i en verksamhet som är yrkesmässig och har en viss omfattning, kan det hända att den betraktas som näringsverksamhet. Den kan således vara en näringsverksamhet även om du inte har registrerat en firma.


Spel

 • Jag har vunnit pengar när jag har spelat poker på internet. Behöver jag betala skatt på det som jag har vunnit?
  Poker anses som ett lotteri enligt lotterilagen, även om spelarens skicklighet är av betydelse i förhållande till spelets slumpmoment. Poker ska därför beskattas enligt reglerna för vinst i ett lotteri. Sådana vinster är skattefria om spelet är anordnat inom EU/EES. Om spelet däremot är anordnat utanför EU/EES så ska vinsterna beskattas som en kapitalinkomst, det vill säga med 30 procent. I det här sammanhanget är Isle of Man och Alderney utanför EU/EES, medan Gibraltar ingår i EU/EES.Skatteverket anser att vinsten är nettoinkomsten av allt pokerspelande (turneringar och cash-games) under året hos en viss spelanordnare (pokersite). Den beskattningsbara vinsten är alltså årets ökning på ditt spelkonto, med justering för egna insättningar, uttag och andra överföringar (till exempel överföringar till eller från en annan spelare). Spelbolaget kan också utbetala så kallad rakeback på ditt spelkonto eller tillföra dig någon annan form av bonus. Sådana  inkomster ska också ingå i den beskattningsbara vinsten.
   
  Om du har förlorat pengar på poker eller annat spel, så kan du inte göra avdrag för detta. Du kan inte heller kvitta en förlust hos en viss spelanordnare mot en vinst hos en annan spelanordnare.

 • Jag spelar dataspel på internet och deltar i olika e-sportturneringar. En sponsor har visat intresse, gäller några särskilda skatteregler om jag skulle få pengar från dem?
  Sponsring innebär att t.ex. ett företag ersätter en förening, idrottare eller dataspelare osv. för att använda och profilera företagets logotyp och produkter eller tjänster. Syftet med sponsringen ska vara att företaget får reklam och goodwill genom anknytningen till den sponsrade.Det finns inga särskilda skatteregler för ersättningar från sponsorer. Inkomsten beskattas normalt som inkomst av tjänst, om du inte bedriver näringsverksamhet. Beskattningen gäller både kontanter och varor och tjänster som du får. Har du fått en kontrolluppgift på ersättningen kommer den att vara förifylld i din deklaration, och i annat fall lägger du själv till inkomsten.Om du bedriver din verksamhet regelbundet och självständigt, och även med syfte att verksamheten ska gå med vinst - inte bara enstaka år utan mer långsiktigt - kan det bli aktuellt att redovisa ersättningen som näringsverksamhet. Som näringsidkare ansöker du normalt om F-skatt, vilket innebär att du själv betalar in skatt och socialavgifter.
 • Får jag dra av momsen på mina kostnader som jag har haft i samband med mitt spel?
  Nej, eftersom spelverksamhet är undantagen från skatteplikt till moms har du inte rätt att dra av moms på dina kostnader.
 • Jag har under året deltagit i e-sportturneringar och fått inkomster både från Europa och från andra delar av världen. Ska jag betala skatt på inkomsterna? Kan jag få avdrag för kostnader som jag haft för datorer, resor och annat?
  Grundförutsättningen är att du ska redovisa alla dina inkomster i inkomstdeklarationen oavsett belopp. Normalt är inkomster från dataspel och liknande inkomst av tjänst. Sådana inkomster är också pensionsgrundande.Har du fått en kontrolluppgift på ersättningen kommer den att vara förifylld i din deklaration.Andra inkomster som du inte fått kontrolluppgift på, men som du fått på grund av spelande eller andra utförda prestationer, lägger du själv till som lön i deklarationen. Det är viktigt att du då också, under Övriga upplysningar, tydligt anger vem som är utbetalare.Om du bedriver din verksamhet regelbundet och självständigt, och även med syfte att verksamheten ska gå med vinst – inte bara enstaka år utan mer långsiktigt – kan det bli aktuellt att redovisa inkomsterna som näringsverksamhet. Som näringsidkare ansöker du normalt om F-skatt, vilket innebär att du själv betalar in skatt och socialavgifter.Från inkomsterna får du göra avdrag för kostnader som du har haft, t.ex. resor till tävlingar och merkostnader för datorer och annat på grund av tävlandet.Särskilda regler för socialavgifterna kan gälla om du fått inkomster när du åkt iväg och spelat utomlands i ett land utanför EU/EES, vilket kan innebära att inkomsten inte är pensionsgrundande i Sverige.Om du har fått inkomster från utlandet där det har gjorts skatteavdrag, ska du lämna information om det i deklarationen.
 • Hur ska jag göra om jag inte vet var arrangören finns och därför är osäker på om pokervinsten är skattepliktig eller inte?
  Om du har vunnit på pokerspel på en webbplats och inte vet var arrangören finns rekommenderar Skatteverket i första hand att du kontaktar arrangören och frågar. Om du ändå är osäker, bör du nämna detta i din inkomstdeklaration under övriga upplysningar och lämna den information som du har om arrangören. Skatteverket får då utreda om vinsten ska beskattas som kapitalvinst eller ej. På detta sättet undviker du risken att få betala skattetillägg.
 • Är det moms på lotterier (däribland inräknat kasinospel, poker, vadhållning och andra former av spel)?
  Nej, lotterier är undantagna från skatteplikt till moms.

Trafikstyrning

 • Jag har en webbplats från vilken jag styr trafik till andra webbplatser. 

    
   a) Jag är registrerad hos ett affiliateprogram som ligger i Sverige. Behöver jag betala skatt för inkomster som jag får från dem? 

   b) Jag är registrerad hos ett affiliateprogram som ligger i ett land inom EU (t.ex. Tyskland). Behöver jag betala skatt för de inkomster som jag får från dem? 

   c) Jag är registrerad hos ett affiliateprogram som ligger i ett land utanför EU (t.ex. USA). Behöver jag betala skatt för de inkomster som jag får från dem?


  Var i världen affiliateprogrammet finns har ingen betydelse när man avgör om intäkterna är skattepliktiga i Sverige. Inte heller har placeringen av servern som webbsidan är upplagd på någon betydelse för bedömningen. Om arbetet med webbplatsen huvudsakligen bedrivs i Sverige så ska du redovisa inkomsterna i inkomstdeklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar.a) När du anmäler dig som affiliate för att styra trafik på ett svenskt företags webbplats ska du få en fråga om du betalar A-skatt eller F-skatt. Om du är A-skattare, dvs. inte har F-skatt (företagsskatt) ska företaget som betalar ut pengarna göra avdrag för preliminär skatt och reservera pengar för socialavgifter. Ersättningen ska du antingen redovisa som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet beroende på hur verksamheten drivs.Om du betalar F-skatt intäktsredovisar du dina inkomster på vanligt sätt tillsammans med övriga inkomster i näringsverksamheten. Vid utbetalning till personer med F-skatt ska företaget som betalar ut pengarna också i normalfallet ta hänsyn till moms, dvs. utgående moms hos trafikstyraren och ingående moms hos det utbetalande företaget.b) När du anmäler dig för att styra trafik på ett företag som ligger utanför Sverige men inom EU så gäller samma regler som om företaget hade legat i Sverige, d.v.s. ersättningen som du får ska du antingen redovisa som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet beroende på hur verksamheten drivs. Skillnaden är dock att det utländska företaget sannolikt inte kommer att göra avdrag för preliminär skatt och reservera pengar för socialavgifter för A-skattare. Normalt kommer dessa ersättningar inte heller att förtryckas i din deklaration. I stället får du som styr trafiken själv fylla i beloppet som inkomst av tjänst i din inkomstdeklaration. Även om du redovisar dina inkomster i näringsverksamhet så ska ett företag i ett annat EU‑land inte betala svensk moms. Omsättningen har skett utom landet och reglerna om omvänd skattskyldighet gäller. c) Som redogjorts för ovan så ska du alltid redovisa intäkterna av verksamheten i din inkomstdeklaration om du i huvudsak har utfört arbetet i Sverige. Det är extra viktigt att du som får ersättning från t.ex. Internetföretag i t.ex. USA håller reda på vilka belopp som betalats ut till dig eftersom dessa ersättningar normalt inte förtrycks på inkomstdeklarationen. När du anmäler dig för att styra trafik på exempelvis ett amerikanskt företags webbplats behöver någon hänsyn inte tas till moms eftersom omsättningen skett utom landet.

Skatteverket

Till toppen