Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för dig som inte är eller har varit folkbokförd i Sverige. Precis som med ett personnummer är ett samordningsnummer unikt och alltid kopplat till samma person. Innan Skatteverket tilldelar dig ett samordningsnummer ska du besöka ett servicekontor så att din identitet kan kontrolleras.
Just nu söker vi personer som har ansökt eller kommer att ansöka om samordningsnummer, så att vi kan lära oss av dina upplevelser och förbättra vår service. Formuläret är på engelska.
Om du har fått en kallelse för ett personligt besök på ett servicekontor kan du läsa om vad det innebär här på sidan.
När du har blivit tilldelad ett samordningsnummer gäller det i fem år, och kan därefter förnyas om du har ett fortsatt behov av numret. Vid en förnyelse gör Skatteverket en ny identitetsprövning. Det innebär att du ska göra ett nytt personligt besök på ett servicekontor för en ny identitetskontroll. Identiteten kan i vissa fall också kontrolleras vid en passmyndighet.
Om du som har ett samordningsnummer senare blir folkbokförd, ersätts samordningsnumret av ett personnummer.
Har du själv ansökt och tilldelats ett samordningsnummer före den 1 september 2023 så kommer det automatiskt att få identitetsnivån styrkt om det inte är vilande.
Har du tilldelats ett samordningsnummer efter begäran från myndighet eller enskild utbildningsanordnare före den 1 september 2023 så kommer det automatiskt att få identitetsnivån sannolik eller osäker. Det beror på om din identitet varit fastställd eller osäker vid tilldelningen eller den senaste förnyelsen.
För att göra en ansökan om samordningsnummer måste du personligen besöka ett av våra servicekontor och identifiera dig. Du ska också fylla i blanketten Ansökan om samordningsnummer (SKV 7540) som finns här på webbplatsen. Det kan du göra innan eller när du besöker servicekontoret.
Det är viktigt att
Det är också viktigt att beskrivningen i din ansökan är utförlig redan från början så behöver Skatteverket inte begära in ytterligare uppgifter i efterhand. Bifoga gärna underlag till stöd för dina uppgifter.
Innan Skatteverket tilldelar dig ett samordningsnummer ska du besöka ett servicekontor så att din identitet kan kontrolleras.
Om du lämnar en egen ansökan om samordningsnummer på ett servicekontor görs identitetskontrollen i samband med ansökan.
När du har blivit tilldelad ett samordningsnummer gäller det i fem år, sedan vilandeförklaras det om inte du själv eller någon myndighet ansöker om förnyelse av numret.
Vid en ansökan om förnyelse gör Skatteverket en ny identitetsprövning. Det innebär att du behöver göra ett nytt personligt besök för en ny identitetskontroll.
Du ska ta med en identitetshandling, exempelvis ett hemlandspass eller ett identitetskort. Har du uppehållstillstånd i Sverige ska du också visa ditt uppehållstillståndskort.
Om du inte kan styrka din identitet med en identitetshandling kan du visa annat underlag. Skatteverket kommer då att göra en bedömning av om underlaget styrker din identitet.
Identitetskontrollen innebär att du ska identifiera dig och överlämna underlag till stöd för din identitet för kontroll.
Servicehandläggaren kontrollerar din identitet, kontrollerar dokumenten och kopierar dem. Du får tillbaka identitetshandlingarna direkt. Skatteverket kommer att göra en bedömning av om underlaget styrker din identitet.
Om Skatteverket får in en begäran om samordningsnummer från exempelvis en annan myndighet, kommer Skatteverket att skicka ut en kallelse till personlig inställelse för identitetskontroll till dig. Kallelsen kommer att skickas till den adress du har lämnat till den begärande myndigheten. Adressen ska vara en postadress där du kan ta emot brev.
Barnets vårdnadshavare ska gemensamt göra ansökan om samordningsnummer för barn. Samtliga vårdnadshavare måste därför skriva under ansökan om samordningsnummer. Om barnet har fler än en vårdnadshavare och ansökan bara skrivits under av en vårdnadshavare måste den som skrivit under ansökan ha en fullmakt från den andra vårdnadshavaren.
Av fullmakten bör det framgå att den vårdnadshavare som skrivit under ansökan, har fått behörighet av den andra vårdnadshavaren att ansöka om samordningsnummer för barnet.
Barnets identitet ska kontrolleras vid ett besök på Skatteverkets servicekontor. Det är lämpligt att minst en av vårdnadshavarna följer med barnet till servicekontoret.
Du kan läsa om hur du förnyar ett vilande samordningsnummer här på sidan.
För att tilldela dig ett samordningsnummer behöver vi en aktuell kontaktadress. En kontaktadress är en postadress där du kan ta emot brev. Adressen ska finnas med i din ansökan. Det kan vara en adress i Sverige eller i utlandet.
Om du ändrar kontaktadress är du skyldig att anmäla det till Skatteverket. För att ändra kontaktadress ska du använda blanketten
När en myndighet eller enskild utbildningsanordnare behöver ett samordningsnummer i sin verksamhet, begär de ett samordningsnummer av Skatteverket. Skatteverket kan också tilldela ett samordningsnummer när du ska arbeta eller bedriva näringsverksamhet i Sverige.
Du ska så snart som möjligt besöka ett servicekontor och ansöka om samordningsnummer alternativt ansöka om förnyelse av ditt befintliga samordningsnummer. Om du inte redan har lämnat in en anmälan om preliminär A-skatt eller ansökan om SINK kan du göra det samtidigt på det servicekontor du besöker.
Om du inte gjort en egen ansökan om samordningsnummer och Skatteverket bedömer att du ska identifiera dig kan du i vissa fall få en kallelse om att göra ett personligt besök på ett servicekontor. Kallelsen skickas till den adress du eller din arbetsgivare lämnat i din ansökan om skatteregistrering. Adressen ska vara en postadress där du kan ta emot brev.
Oavsett om du har ett samordningsnummer eller inte så måste du skicka in en ansökan om att bli skatteregistrerad. Din arbetsgivare kan inte ansöka om samordningsnummer åt dig, men hen kan ansöka om SINK. En anmälan om preliminär A-skatt ska du göra själv. Se nedan för mer information.
Du måste göra en ny ansökan om skatteregistrering för varje period eller inkomstår om du inte är folkbokförd i Sverige.
Hur länge du kommer att vistas i Sverige avgör hur du ska beskattas och hur du ska göra för att ansöka om att bli skatteregistrerad.
Du som vistas i Sverige kortare tid än sex månader och arbetar hela eller delar av perioden ska betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK). Både du och din arbetsgivare kan göra en ansökan om SINK för dig.
Ansök via vår e-tjänst eller pappersblanketten Ansökan om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SKV 4350). Du behöver inte ha e-legitimation för att använda e-tjänsten. Däremot behöver du ha en e-postadress. Med den skapar du en tillfällig inloggning som du använder för att logga in.
Med din ansökan om SINK behöver du skicka med kopior av:
Om du vistas i Sverige minst sex månader och arbetar hela eller delar av den perioden ska du i de flesta fall betala vanlig inkomstskatt i Sverige. Du ska då skicka in en anmälan om preliminär A-skatt.
Ansök via vår e-tjänst eller pappersblanketten Anmälan om preliminär A-skatt (SKV 4402). Du behöver inte ha e-legitimation för att använda e-tjänsten. Däremot behöver du ha en e-postadress. Med den skapar du en tillfällig inloggning som du använder för att logga in.
Med din anmälan om preliminär A-skatt behöver du skicka med kopior av:
Läs mer om vad du behöver tänka på när du är ny i Sverige och ska börja arbeta här.
Om du ska bedriva näringsverksamhet i Sverige kan du ansöka om att bli registrerad för F-skatt. Du kan ansöka om att bli godkänd för F-skatt via vår e-tjänst "Registrering av utländska företag i Sverige" eller på blanketten Skatteanmälan för utländska företagare (SKV 4632).
Innan du tilldelas ett samordningsnummer får du normalt en kallelse från Skatteverket om att göra ett personligt besök och identifiera dig på ett servicekontor. Kallelsen skickas till den adress du lämnat i din ansökan om att bli godkänd för F-skatt. Adressen ska vara en postadress där du kan ta emot brev.
Om du vistas här längre tid än sex månader (obegränsat skattskyldig utan att vara folkbokförd) och saknar svenskt personnummer eller samordningsnummer tilldelas du ett samordningsnummer i samband med att du blir godkänd för F-skatt.
Om du vistas här kortare tid än sex månader (begränsat skattskyldig) tilldelas du ett särskilt registreringsnummer (GD-nummer) i samband med att du blir godkänd för F-skatt.
Du kan läsa mer om att vara begränsat och obegränsat skattskyldig här på webbplatsen.
Om du inte har svenskt personnummer eller samordningsnummer och ska studera i Sverige kan universitet och högskolor, som har rätt att utfärda vissa examina, begära att du ska tilldelas ett samordningsnummer.
Om ett universitet eller en högskola har begärt att du ska tilldelas ett samordningsnummer får du normalt en kallelse från Skatteverket om att göra ett personligt besök och identifiera dig på ett servicekontor. Kallelsen skickas till den adress du lämnat till universitetet eller högskolan. Adressen ska vara en postadress där du kan ta emot brev.
Statliga myndigheter i Sverige kan begära att du ska tilldelas ett samordningsnummer om de bedömer att de behöver det i ett ärende som gäller dig. Samordningsnumret används för att identifiera dig och för att underlätta utbyte av information med andra myndigheter och organisationer.
Du kan läsa mer om vad som gäller när en myndighet begär tilldelning eller ansöker om förnyelse av ett samordningsnummer.
Migrationsverket får även begära att du som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt 21 kap. utlänningslagen tilldelas ett samordningsnummer, även om de inte behöver det i sin verksamhet. Men det förutsätter att det inte finns någon osäkerhet kring din identitet.
Om en statlig myndighet har begärt att du ska tilldelas ett samordningsnummer får du normalt en kallelse från Skatteverket om att göra ett personligt besök och identifiera dig på ett servicekontor. Kallelsen skickas till den adress du lämnat till den statliga myndigheten. Adressen ska vara en postadress där du kan ta emot brev. Exempel på statliga myndigheter är Försäkringskassan, Migrationsverket och Polisen.
Kommuner, regioner, banker eller försäkringsbolag kan inte begära att du ska tilldelas ett samordningsnummer. Om du har sådan anknytning till Sverige att du har ett behov av ett samordningsnummer för kontakt med något av ovanstående behöver du göra en egen ansökan om samordningsnummer.
När en myndighet eller enskild utbildningsanordnare behöver ett samordningsnummer i sin verksamhet, begär de ett samordningsnummer av Skatteverket. Skatteverket kan också tilldela ett samordningsnummer när du ska arbeta eller bedriva näringsverksamhet i Sverige.
Vid både tilldelning och förnyelse av samordningsnummer ska du göra en identitetskontroll hos Skatteverket.
I kallelsen står sista datum då du ska besöka ett servicekontor. Ta med din kallelse till besöket.
En identitetshandling kan exempelvis vara ett hemlandspass eller ett identitetskort. Har du uppehållstillstånd i Sverige ska du visa ditt uppehållstillståndskort också.
Om du inte kan styrka din identitet med en identitetshandling kan du visa annat underlag. Skatteverket kommer då att göra en bedömning av om underlaget styrker din identitet.
Du hittar ditt närmaste servicekontor här på webbplatsen. Du behöver inte boka tid för det personliga besöket.
På servicekontoret kommer servicehandläggaren kontrollera din identitet samt kontrollera dina dokument. Servicehandläggaren kommer även att ta kopior av dina dokument. Du får tillbaka dina dokument direkt.
När Skatteverket har fattat beslut i ditt ärende skickar vi beslutet till din kontaktadress.
Samordningsnummer registreras i folkbokföringsdatabasen med tre identitetsnivåer, beroende på om identiteten styrkts, gjorts sannolik eller är osäker. Vid ansökan från enskild kan tilldelning av samordningsnummer bara ske om den enskilda styrkt sin identitet.
För att bli tilldelad ett samordningsnummer med styrkt identitet måste du styrka din identitet vid ett personligt besök hos Skatteverket. Vid en passansökan ska du styrka din identitet hos en passmyndighet.
Vid besöket ska du lämna över en godtagbar identitetshandling för granskning. Om du inte kan visa en godtagbar identitetshandling kan du visa något annat underlag gällande din identitet. Skatteverket eller passmyndigheten gör en bedömning av underlaget om det kan styrka din identitet. I samband med att du blir tilldelad ett samordningsnummer kommer din kontaktadress och dina personuppgifter att registreras i folkbokföringsdatabasen.
Om du inte kan styrka din identitet vid ett personligt besök, får Skatteverket bedöma om din identitet är sannolik med stöd av underlaget du har lämnat in. Detta gäller bara när en myndighet eller enskild utbildningsanordnare har begärt tilldelning av ett samordningsnummer för dig. Det kan exempelvis vara kopior av godtagbara identitetshandlingar eller annat underlag. I samband med att du blir tilldelad ett samordningsnummer kommer din kontaktadress och dina personuppgifter att registreras i folkbokföringsdatabasen.
I undantagsfall kan ett samordningsnummer tilldelas trots att din identitet är osäker. Då ska myndigheten som begär tilldelning av samordningsnummer ange de uppgifter om dig som är tillgängliga. Skatteverket gör en bedömning av din identitet utifrån uppgifterna.
Ett samordningsnummer som har tilldelats och som används i samhället betecknas som aktivt samordningsnummer. För personer med ett samordningsnummer som inte är vilande aviseras namn, födelsetid, medborgarskap, födelseort och kontaktadress samt vilken identitetsnivå som är knuten till samordningsnumret.
De tre identitetsnivåerna är
Datum för tilldelning av samordningsnummer, preliminärt datum för vilandeförklaring samt eventuellt förnyelsedatum av samordningsnumret aviseras också.
När du har blivit tilldelad ett samordningsnummer gäller det i fem år, och kan därefter förnyas om du har ett fortsatt behov av numret. Om en person med samordningsnummer avlider registreras tidpunkten för när personen har avlidit.
Ett samordningsnummer som inte används ska markeras som vilande i vissa fall. Det sker automatiskt efter fem år.
Om du flyttar från Sverige och inte behöver ha någon mer kontakt med svenska myndigheter kan du meddela Skatteverket det. Då kan Skatteverket avgöra om samordningsnumret ska förklaras vilande.
Ett vilande samordningsnummer kan förnyas om du har behov av det. Alla uppgifter som är kopplade till samordningsnumret sparas i Skatteverkets folkbokföringsdatabas. En ny identitetsprövning ska göras vid förnyelse av ditt samordningsnummer. Det innebär att du personligen ska besöka ett servicekontor för en ny identitetskontroll.
Ett vilande samordningsnummer kan förnyas om du har behov av det. Alla uppgifter som är kopplade till samordningsnumret sparas i Skatteverkets folkbokföringsdatabas. En ny identitetsprövning ska göras vid förnyelse av ditt samordningsnummer. Det innebär att du personligen ska besöka ett servicekontor för en ny identitetskontroll.
Har du själv behov av att få ditt samordningsnummer förnyat kan du själv ansöka om detta på ett servicekontor. Där fyller du i en ansökan om förnyelse och uppger vilken anknytning du har till Sverige samt ditt behov av samordningsnummer. Du måste även lämna en aktuell kontaktadress och identifiera dig personligen.
Har en myndighet behov av att ett samordningsnummer fortsatt ska vara gällande efter fem år ska myndigheten ansöka om förnyelse på ett fastställt formulär till Skatteverket. Myndigheten kommer behöva se dina identitetshandlingar och få din uppdaterade kontaktadress. Du kommer normalt att få en kallelse av Skatteverket för att göra ett personligt besök och identifiera dig.
Samordningsnumret består liksom personnumret av tio siffror. De inledande sex siffrorna utgår från personens födelsetid (år, månad och dag). Siffran för födelsedag ökas med talet 60. Därefter följer ett tresiffrigt individnummer som motsvarar födelsenumret i ett personnummer.
Individnumret hämtas slumpvis ur en serie 001-999 för alla som är födda samma dag. Numret är udda för män och jämnt för kvinnor. En sista kontrollsiffra beräknas på samma sätt som för ett personnummer.
Samordningsnummer för en man som är född den 3 oktober 1970 och har individnummer 239 blir 701003 +60 och samordningsnumret blir då 701063-2391.
Om du som har samordningsnummer vill ändra eller rätta en uppgift som Skatteverket tidigare har registrerat om dig ska du använda blanketten "Samordningsnummer – Ny uppgift” (SKV 7541). Det kan exempelvis vara om du byter namn eller medborgarskap.
Du måste styrka din identitet vid ett personligt besök på ett servicekontor och visa dokument som styrker din identitet och de nya uppgifterna. Detsamma gäller om du vill begära ändring av samordningsnumrets identitetsnivå.
Om du som har samordningsnummer har ny kontaktadress ska du anmäla det till Skatteverket på följande blankett.
Ska du flytta till Sverige och planerar att bo här i minst ett år ska du i de flesta fall vara folkbokförd här.
Om du ansöker om samordningsnummer kan det ta upp till fyra veckor innan du får besked.
Om en ambassad, ett konsulat eller en passmyndighet i Sverige begär tilldelning av samordningsnummer för passändamål kan det ta upp till fyra veckor innan vi kan lämna ett besked.
Om en myndighet begär tilldelning av samordningsnummer kan det ta upp till fyra veckor innan vi kan lämna ett besked. Vid begäran om personlig inställelse kan det ta längre tid.