På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Förnamn

Du kan lägga till, byta ut eller stryka förnamn genom en anmälan till Skatteverket på blanketten SKV 7630. Du kan endast göra det en gång och du måste behålla ett ursprungligt förnamn.

Vill du inte ha kvar något ursprungligt förnamn eller har du redan bytt namn en gång måste du vända dig till Patent- och registreringsverket (PRV).

Hos Skatteverket kan du också ändra ordningen på dina förnamn eller ändra stavningen på namnen om uttalet inte ändras, t.ex. Tomas till Thomas eller Kristina till Christina.

Vill du att ditt tilltalsnamn (det förnamn du tilltalas med) ska markeras i folkbokföringsregistret kan du kontakta Skatteupplysningen.

Ett förnamn får inte vara sådant att det kan uppfattas som stötande eller kan leda till obehag för den som ska bära det. Det får inte heller ha en påtaglig efternamnskaraktär.

Förnamn för barn

Du som är barnets vårdnadshavare ska anmäla förnamn för ditt barn inom tre månader från barnets födelse. Skatteverket skickar hem en blankett efter att ditt barns födelse har registrerats i folkbokföringen.

Har du frågor om namn kan du kontakta Skatteupplysningen på telefonnummer 0771-567 567.

Barns namn – efter den 1 juli 2017

Den 1 juli 2017 får vi en ny personnamnlag. Läs mer om vad det innebär för dig som ska ansöka om namn för ditt nyfödda barn.

Skatteverket

Till toppen