Översikt

Översikt

Kvalificerade andelar i fåmansföretag, bilaga K10

Du som äger kvalificerade andelar i ett fåmansföretag ska lämna den här bilagan. Det kan vara aktier i ett aktiebolag eller andelar i en ekonomisk förening.

Visas länken "Övriga förtryckta uppgifter" finns viktig information som du bör titta på innan du börjar deklarera dina andelar i fåmansföretaget.

Uppgifter som visas kan vara:

  • Utdelning
  • Sparat utdelningsutrymme som du själv lämnat i föregående års K10-bilaga

Så här fyller du i bilaga K10 i e-tjänsten för Inkomstdeklaration 1

I kolumnen "Länk till avsnitt" visas de avsnitt som du ska fylla i på bilaga K10. Har du förifyllda uppgifter i något avsnitt står det "Ja" i kolumnen "Förifyllda uppgifter" på den rad som hör till avsnittet. Efterhand som du fyller i bilagan och avsnitten blir klara, visas vissa belopp i översikten. Dessa belopp överförs automatiskt till Inkomstdeklaration 1, som du når via menyvalet Sammanställning.

Gör så här:

Du rekommenderas att börja fylla i Allmänna uppgifter för att beräkningarna i bilagan ska bli korrekta.

  1. Klicka på länken till det avsnitt där du vill fylla i uppgifter.
  2. Kontrollera och ändra eventuellt förifyllda uppgifter i det valda avsnittet.
  3. Komplettera med de uppgifter som saknas.
  4. Klicka på Spara och sedan på Tillbaka för att komma tillbaka till översikten. Välj ett nytt avsnitt.

Du måste kontrollera alla förifyllda uppgifter i avsnitt märkta med "Ja" innan du kan skicka in din deklaration med bilaga K10. I kolumnen Status framgår det om avsnittet är klart eller inte.

Klicka på länken till det aktuella avsnittet. Du behöver inte ändra något i det avsnitt som öppnas men du måste klicka på "Spara". Under rubriken Avsnitten i bilaga K10 kan du läsa om vilka uppgifter som ska redovisas i de olika avsnitten.

Har du till exempel valt Förenklingsregeln är avsnittet för Huvudregeln – Utdelning inaktivt eftersom det avsnittet inte ska fyllas i. Detsamma gäller om du valt Huvudregeln, då är avsnittet Förenklingregeln – Utdelning inaktivt. 

Efterhand som du fyller i belopp kan du räkna ut de nya beloppen genom att klicka på Summera. När din bilaga K10 är klar att skicka in har de belopp som ska föras över till Inkomstdeklaration 1, överförts automatiskt. Om du därefter gör en ändring i bilagan som påverkar resultatet, överförs det nya beloppet till Inkomstdeklaration 1 när du klickar på Spara.

Länken "Utskriftsformat"

Här kan du skriva ut din bilaga K10. Utskriftens utseende skiljer sig från det som du ser på skärmen.

Länken "Återställ"

Genom att klicka på "Återställ" tar du bort alla belopp som du själv fyllt i. Du återställer då hela din bilaga K10, det vill säga inte bara den sida du befinner dig på vid den aktuella tidpunkten. Eftersom du måste börja om från början får du ett varningsmeddelande innan du kan återställa.

Länken "Återställ" kan du till exempel använda om du redan har skickat in en deklaration och nu vill skicka in en ny, med ändrade belopp. Om du har fyllt i många belopp själv och bara ska ändra något eller några få belopp, kan du i stället ändra dessa manuellt i berört avsnitt i bilagan. Du kan också använda "Återställ" om kontrolluppgifter lagts till eller tagits bort. Efter att ha sparat dina ändringar skickar du in din deklaration igen.

Har du tidigare valt att ta bort den bilaga K10 som Skatteverket har skapat åt dig, använder du länken "Återställ" om du ändrar dig och vill lämna bilaga K10 tillsammans med din Inkomstdeklaration 1.

Länken "Ta bort"

Du kan använda "Ta bort" om Skatteverket har skapat bilaga K10 åt dig. "Ta bort" använder du om du av någon anledning anser att du inte behöver lämna bilaga K10 eller om du har lämnat bilagan på annat sätt. När du har klickat på "Ta bort" kommer du till en sida för att ta bort bilagan där du behöver ange anledningen till varför du inte vill lämna in bilagan. Du kan också använda "Ta bort" om du själv har skapat bilagan. I detta fall behöver du inte ange någon anledning, utan bilagan tas bort direkt.

Nya eller borttagna kontrolluppgifter finns

Om kontrolluppgifter som ska redovisas med dina kvalificerade andelar har lagts till eller tagits bort efter att du sparat eller skickat in din deklaration, redovisas dessa under den rubrik där du ska lägga till eller ta bort motsvarande uppgift. Klicka på länken till det avsnitt där uppgifter lagts till eller tagits bort. Tänk på att du måste kontrollera och eventuellt rätta samtliga tillagda och borttagna kontrolluppgifter innan du sparar och loggar ut eller skickar in deklarationen.

Avsnitten i bilaga K10

Allmänna uppgifter

Här fyller du i allmänna uppgifter om dina kvalificerande andelar i fåmansföretaget. Dessa uppgifter överförs sedan automatiskt till rätt rutor och avsnitt i bilagan och behövs för att göra beräkningar. De uppgifter som är markerade med * är obligatoriska uppgifter som ska fyllas i, har du till exempel inte fått någon utdelning under året anger du 0 (noll) i stället.

När du fyller i bilagans övriga avsnitt kan du alltid gå tillbaka till detta avsnitt om du vill ändra lämnade uppgifter.

Här anger du om du använder Förenklingsregeln eller Huvudregeln vid beräkning av skatt på utdelning och sparat utdelningsutrymme. Har du flera företag får du bara tillämpa Förenklingsregeln i endast ett av företagen, för övriga företag måste du använda Huvudregeln.

Andelar

En återkommande uppgift som behövs i flera beräkningar i bilagan är antal andelar som du ägde under hela 2022, som du förvärvade 2022 samt hur många du ägde vid årets ingång 2023. Du behöver också lämna uppgift om företagets totala andelar och om du har fått utdelning. Genom att fylla i dessa uppgifter här kan flera beräkningar göras automatiskt. Beroende av om du tillämpar Förenklingsregeln eller Huvudregeln visas bara fält som behövs i avsnitten för den regel du valt.

Har någon upprättat en bilaga åt dig (på papper) kan du jämföra och kontrollera att det blir rätt. 

Tänk på att:

  • Kontrollera uppgifterna, ändra om det behövs samt komplettera med de uppgifter som saknas.

Förenklingsregeln – Utdelning/ Huvudregeln – Utdelning

När du får utdelning på dina aktier kan du bli skyldig att betala skatt på den på olika sätt, bland annat beroende på hur stor utdelningen är. Den del av utdelningen som motsvarar en schablonmässigt beräknad normalutdelning beskattas i kapital. Hur stor denna del är, beror på hur stort det så kallade gränsbeloppet är. Om ditt företag har lämnat en utdelning som överstiger gränsbeloppet ska du betala skatt för den överskjutande delen i tjänst.

I detta avsnitt fyller du i uppgifter som behövs för att beräkna ditt gränsbelopp. Kom ihåg att det är viktigt att du räknar fram ditt gränsbelopp även om du inte har fått någon utdelning under året. Gränsbeloppet måste nämligen vara uppdaterat inför kommande års utdelningar och försäljningar.

Lönebaserat utrymme

När du beräknar ditt gränsbelopp kan du under vissa förutsättningar lägga till ett lönebaserat utrymme. Du får bara beräkna lönebaserat utrymme om du äger minst 4 procent av kapitalet i företaget vid tid­punkten för beräkningen av gränsbeloppet, det vill säga den 1 januari 2023. Det finns ingen närståenderegel, det är alltså endast om du som delägare uppfyller ägarkravet som du kan tillgodoräkna dig din del av löneunderlaget vid en gränsbeloppsberäkning enligt huvudregeln.

Om du hamnar under 4-procentsspärren har du alltså ingen rätt att beräkna något lönebaserat utrymme. Du kan fortfarande använda dig av Huvudregeln vid beräkning av gränsbeloppet men då kommer bara den beräkningen att omfatta omkostnadsbeloppet x 10,94 procent + sparat utdelningsutrymme från förra året x 104,94 procent.

Använd beräkningshjälpen för att kontrollera om du uppfyller kraven och för att beräkna ditt lönebaserade utrymme. Använder du Huvudregeln finns åtkomst till detta avsnitt i punkt 2.2.

Sparat utdelningsutrymme

Om ditt företag inte lämnar någon utdelning under året, eller om utdelningen under året understiger ditt gränsbelopp, sparar du möjligheterna till kapitalbeskattning till kommande utdelningar eller försäljning. Beloppet som du inte använder kallas för sparat utdelningsutrymme.

Det sparade utdelningsutrymmet får du lägga till vid beräkningen av gränsbeloppet nästa år. Det är därför viktigt att fylla i blankett K10 även de år du inte får någon utdelning. Du beräknar och sparar så att säga för framtiden för att då få en lägre skattekostnad. Du får dessutom räkna upp det sparade utdelningsutrymmet med en ränta som för inkomståret 2023 uppgår till 104,94 procent.

För ytterligare information, se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Hjälpbilaga omräknat omkostnadsbelopp

Hjälpbilagan för omräknat omkostnadsbelopp har du åtkomst till från både avsnitten Huvudregel – Utdelning (punkt 2.1) och Avyttring av aktier/ andelar i fåmansföretag (punkt 3.6). Här fyller du i ditt omkostnadsbelopp. Omkostnadsbeloppet varierar beroende på om du använder verkligt anskaffningsvärde, indexregeln eller kapitalunderlagsregeln som beräkningsmetod. Vilken metod du ska använda beror på när du köpte aktierna och när du gjorde eventuella ovillkorade aktieägartillskott.

Hur har du beräknat omkostnadsbeloppet?

Omkostnadsbeloppet beräknat utifrån de uppgifter som du fyller i och det mest fördelaktiga omkostnadsbeloppet enligt index- eller kapitalunderlagsregeln eller verkligt omkostnadsbelopp, överförs till punkt 2.1 under avsnittet Huvudregeln eller punkt 3.6 under avsnittet "Avyttring av aktier/andelar".

Följande metoder används när ditt omkostnadsbelopp beräknas:

  • indexregeln
  • kapitalunderlagsregeln
  • verklig anskaffningsutgift.

Vilken metod du får använda beror på när du köpte dina aktier.

  • Indexregeln -anskaffade aktier eller lämnade ovillkorade aktieägartillskott före 1990.
  • Kapitalunderlagsregeln -anskaffade aktier före 1992.
  • Verklig anskaffningsutgift -aktier anskaffade 1990 eller senare om du använder indexregeln, 1992 eller senare om du använder kapitalunderlagsregeln. Om du köpt samtliga andelar efter 1992 är det bara verklig anskaffningsutgift som ska användas i beräkningen.

Avyttring av aktier/andelar i fåmansföretag

I detta avsnitt redovisar du avyttring av aktier eller andelar som skett under året och fyller i de uppgifter som behövs för att beräkna en vinst eller förlust.

Med avyttring avses försäljning, byte och liknande överlåtelse. Om du har sålt kvalificerade aktier i ett fåmansföretag beräknar du vinsten på ungefär samma sätt som vid andra aktieförsäljningar. Det som skiljer kapitalvinstbeskattningen av aktier i fåmansföretag från andra aktieförsäljningar är att en viss del av vinsten kan beskattas i inkomstslaget tjänst på samma sätt som en så kallad överutdelning.

En aktieförsäljning ska du deklarera för det inkomstår som du sålde aktierna eller andelarna. Om du har gjort en försäljning under 2023 ska den alltså deklareras 2024, det vill säga i år.

Försäljning (men inte efterföljande byte) av aktier som du förvärvat genom andelsbyte

Om du har sålt aktier du har förvärvat genom ett andelsbyte kryssar du i den här rutan. Förvärv genom andelsbyte betyder att man säljer aktier i ett företag och får aktier i ett annat företag som ersättning i stället för pengar. Från och med inkomståret 2003 gäller reglerna om framskjuten beskattning om du bytt bort så kallade kvalificerade andelar.

För ytterligare information, se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024