Huvudregeln - Utdelning

Huvudregeln - Utdelning

Du som äger kvalificerade andelar i ett fåmansföretag ska lämna den här bilagan. Det kan vara aktier i ett aktiebolag eller andelar i en ekonomisk förening. 

Huvudregeln bygger på ett antal individuella faktorer och räknas för inkomståret 2023 fram så här: 
Omkostnadsbelopp x 10,94 procent + ett lönebaserat utrymme + sparat utdelningsutrymme från förra året x 104,94 procent = årets gränsbelopp. 

Alternativt:

Du som äger kvalificerade andelar i ett fåmansföretag ska lämna den här bilagan. Det kan vara aktier i ett aktiebolag eller andelar i en ekonomisk förening.

Huvudregeln innebär att du utgår ifrån vad du har betalat för aktierna, det vill säga anskaffningsutgiften för aktierna, om du köpt aktierna eller startat företaget år 1992 eller senare. För att beräkna ditt omkostnadsbelopp lägger du även till eventuella ovillkorliga aktieägartillskott som du har lämnat. Ovillkorliga aktieägartillskott till företaget anses nämligen skattemässigt som ytterligare en anskaffningsutgift för aktierna. Om du skaffat aktierna före 1992 finns alternativa sätt att beräkna omkostnadsbeloppet på. När du fått fram ditt omkostnadsbelopp, oavsett om detta beräknats utifrån vad du faktiskt betalat eller om det omräknats, har du underlaget för din beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln.

När du använder dig av huvudregeln ska underlaget multipliceras med nio procentenheter. Till underlaget får du nu, under vissa förutsättningar, lägga till ett så kallat lönebaserat utrymme. Precis som vid förenklingsregeln lägger du slutligen till ditt sparade utdelningsutrymme uppräknat med ränta (103 procent). Du har då ditt totala gränsbelopp enligt huvudregeln.

Beräkning gränsbelopp

I punkterna 2.1 till 2.6 beräknas ditt gränsbelopp enligt huvudregeln. Det är viktigt att du räknar fram ditt gränsbelopp även om du inte har tagit någon utdelning under året. Efter att du räknat fram årets gränsbelopp lägger du till det uppräknade sparade utdelningsutrymmet från förra året. Ett nytt sparat utdelningsutrymme förs då vidare till nästa år. På så sätt uppdaterar du gränsbeloppet varje år inför kommande års utdelningar eller försäljningar. Det är den som äger aktierna vid ingången av året som har rätt att beräkna och tillgodoräkna sig gränsbeloppet.

2.1 Omkostnadsbelopp vid årets ingång (alternativt omräknat omkostnadsbelopp) x 10,94 procent

I denna punkt finns flera alternativ för att fylla i omkostnadsbelopp vid årets ingång x 10,94 procent. Har du redan ett belopp ifyllt i en bilaga K10 på papper anger du det vid ”Ange omkostnadsbelopp vid årets ingång (alternativt omräknat omkostnadsbelopp)”. När du har sparat flyttas beloppet automatiskt till rutan ovan. Du anger även hur omkostnadsbeloppet har beräknats, om det är med hjälp av index- eller kapitalunderlagsregeln eller enligt verklig anskaffningsutgift.

Vill du istället beräkna omkostnadsbeloppet med beräkningshjälpen enligt verklig anskaffningsutgift eller med hjälp av index- eller kapitalunderlagsregeln anger du att du vill ”Beräkna omkostnadsbelopp” och klickar på länken för att komma till ”Beräkningshjälpen”.

Det omräknade omkostnadsbeloppet beräknas utifrån de uppgifter som du fyllt i beräkningshjälpen och överförs till huvudregeln där det även framgår om du har beräknat omkostnadsbeloppet enligt verklig anskaffningsutgift eller med hjälp av index- eller kapitalunderlagsregeln. Samtidigt har omkostnadsbelopp vid årets ingång x 10,94 procent beräknats automatiskt och ifyllts i punkt 2.1.

2.2 Lönebaserat utrymme 

Här har du åtkomst till avsnittet för att beräkna lönekrav och lönebaserat utrymme (motsvarar avsnitt D i pappersversionen av bilaga K10). Du får bara beräkna lönebaserat utrymme om du vid ingången av året (det vill säga den 1 januari 2023) äger andelar i företaget som motsvarar minst fyra procent av kapitalet i före­taget. Det innebär att om du äger mindre än fyra procent av kapi­talet får du inte beräkna lönebaserat utrymme och du ska inte ta upp något i punkt 2.2.

Det finns ett tak för hur stort det lönebaserade utrymmet får vara. Det lönebaserade utrymmet får inte bli större än 50 gånger den egna kontanta lönen eller den kon­tanta lön som en närstående erhållit under 2022 från företaget eller från något dotterföretag. Eventuellt beräknat resultat för totalt lönebaserat utrymme i punkt 6.11 överförs automatiskt till punkt 2.2.

2.3 Sparat utdelningsutrymme från föregående år x 104,94 procent

Om du hade sparat utdelningsutrymme i förra årets bilaga K10 i punkt 1.9 eller 1.11 (förenklingsregeln) punkt 2.10 eller 2.12 (huvudregeln) har det beloppet beräknats automatiskt x 104,94 procent och har fyllts i här. Du får på så sätt fram ditt sparade utdelningsutrymme uppräknat med ränta. Om du hade ett sparat utdelningsutrymme från föregående år visas en ikon med information om detta före uppräkning med räntan 104,94 procent, det vill säga det ursprungliga beloppet från föregående år samt hur beloppet i punkt 1.2 beräknats.

I vissa fall ska du fylla i ett belopp även om du inte hade något sparat utdelningsutrymme från föregående års bilaga K10. Exempelvis om du har fått sparat utdelningsutrymme genom arv eller gåva, eller om sparat utdelningsutrymme har beslutats genom omprövning av föregående års inkomstdeklaration efter det att uppgifterna hämtades till denna bilaga. I sådana fall fyller du i sparat utdelningsutrymme multiplicerat med 104,94 procent.

2.4 Gränsbelopp enligt huvudregeln

Här beräknas resultatet av punkterna 2.1 till 2.3, det vill säga gränsbelopp enligt huvudregeln.

2.5 Vid avyttring eller gåva innan utdelningstillfället 

Om du har avyttrat eller gett bort aktier under 2023 och har gjort detta innan du tog utdelning, eller om det skett en avyttring under året och någon utdelning inte gjorts, ska du i denna punkt ta bort motsvarande del av gränsbeloppet från den fortsatta beräkningen. Den del som tas bort i punkt 2.5 ska tas upp i punkt 3.7b för vinstberäkningen under avsnittet "Avyttring av aktier/andelar".

2.6 Gränsbelopp att utnyttja vid punkt 2.8

Här beräknas resultatet av punkterna 2.4 och 2.5 vilket avser det gränsbelopp som du kan använda när du ska räkna fram hur din utdelning ska fördelas mellan inkomstslagen tjänst och kapital. Gränsbeloppet överförs automatiskt till punkt 2.8.

Om du inte tar någon utdelning i år tar du med dig gränsbeloppet som ett sparat utdelningsutrymme till nästa år.

Utdelning som ska beskattas i TJÄNST och sparat utdelningsutrymme

I punkterna 2.7 till 2.12 beräknas om någon del av din utdelning ska beskattas i tjänst och i så fall hur mycket. Här beräknas också om du får något sparat utdelningsutrymme att ta med dig till nästa år eller till en eventuell försäljning av aktierna efter att utdelning skett.

2.7 Utdelning

Till denna punkt hämtas utdelning som du har fått på dina aktier under 2023 och som du har angett under avsnittet "Allmänna uppgifter".

2.8 Gränsbelopp enligt punkt 2.6 

Till denna punkt hämtas gränsbelopp enligt punkt 2.6.

Det finns en begränsningsregel som gör att du inte kan beskattas för mer än 6 687 000 kronor (90 inkomstbasbelopp) i inkomstslaget tjänst med anledning av utdelningen.

2.9 Utdelning som beskattas i tjänst 

Här beräknas positivt resultat av punkterna 2.7 och 2.8 vilket avser den del av utdelningen som ska beskattas i inkomstslaget tjänst när utdelningen är högre än gränsbeloppet. Beloppet kan inte bli högre än 6 687 000 kronor. Beloppet överförs automatiskt till punkt 1.7 i Inkomstdeklaration 1 samt till punkt 2.14 i denna bilaga. 

2.10 Sparat utdelningsutrymme

Här beräknas negativt resultat av punkterna 2.7 och 2.8 vilket avser den del av gränsbeloppet som du inte utnyttjar i år och som du får spara och använda vid beräkning av gränsbeloppet nästa år eller till en eventuell försäljning av andelarna (aktierna) efter en utdelning.

Om du inte har sålt några aktier efter utdelningstillfället går du nu vidare till punkt 2.13.

2.11 Vid delavyttring eller gåva efter utdelningstillfället 

Här måste det sparade utdelningsutrymmet justeras om du har sålt delar av ditt aktieinnehav efter utdelningstillfället. Du ska minska ditt sparade utdelningsutrymme med lika stor andel som du sålt aktier. Om du till exempel sålt 40 procent av dina aktier ska också ditt utdelningsutrymme minskas med 40 procent. Det är alltså den del av ditt sparade utdelningsutrymme som du använder i punkt 3.7a som här måste justeras bort inför kommande år. Den delen är ju förbrukad i och med att du använt den vid vinstberäkningen.

2.12 Sparat utdelningsutrymme till nästa år

Här beräknas resultatet av punkterna 2.10 och 2.11 som du inte utnyttjar i år och som du får spara till utdelningar kommande år eller till en eventuell försäljning av andelarna (aktierna) efter en utdelning.

Utdelning som ska beskattas i KAPITAL

I punkterna 2.13 till 2.18 beräknas hur stor del av din utdelning som ska beskattas i kapital.

2.13 Utdelning

Till denna punkt hämtas den utdelning som du har fått på dina aktier under 2023 och som du har angett under avsnittet "Allmänna uppgifter". Samma belopp som i punkt 2.7.

Det finns en begränsningsregel som gör att du inte kan beskattas för mer än 6 687 000 kronor (90 inkomstbasbelopp) i inkomstslaget tjänst med anledning av utdelningen.

2.14 Utdelning som ska beskattas i tjänst enligt punkt 2.9 

Till denna punkt hämtas den del av utdelningen som ska beskattas i tjänst när utdelningen är högre än gränsbeloppet i punkt 2.9. Beloppet kan inte bli högre än 6 687 000 kronor. 

2.15 Utdelning som ska beskattas i kapital

Här beräknas resultatet av punkterna 2.13 och 2.14, vilket avser den del av utdelningen som ska beskattas i kapital. Utdelning i denna punkt som ryms inom gränsbeloppet, beskattas till 2/3 i inkomstslaget kapital. Resterande del beskattas i sin helhet i inkomstslaget kapital.

I punkterna 2.16 till 2.18 beräknas sedan hur stor del av den beskattningsbara utdelningen i kapital som ska kvoteras.

2.16 Beloppet i punkt 2.6 x 2/3. 

Här beräknas och multipliceras gränsbeloppet i punkt 2.6 med 2/3. Om gränsbeloppet i punkt 2.6 är större än utdelning som ska beskattas i kapital i punkt 2.15 beräknas och multipliceras istället utdelningen som ska beskattas i kapital med 2/3 och fylls i här.

2.17 Resterande utdelning 

Här beräknas den del av utdelningen i punkt 2.15 som överstiger gränsbeloppet i punkt 2.6 och som ska beskattas utan kvotering till 2/3. Här dras då utdelningen i 2.15 bort från gränsbeloppet i 2.6. Det beräknade beloppet kan inte bli lägre än 0 (noll) kronor.

2.18 Utdelning som ska tas upp i kapital. 

Här beräknas resultatet av punkterna 2.16 och 2.17 vilket avser den utdelning som ska beskattas i kapital. Beloppet överförs automatiskt till punkt 7.2 i Inkomstdeklaration 1.

För ytterligare information, se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024