2. Avdrag - Tjänst

Avdrag – tjänst innehåller följande deklarationsrutor som motsvarar deklarationsrutorna på pappersblanketten:

Du kan bara göra avdrag om du loggat in med e-legitimation. Avdrag för resor till och från arbetet kan du göra även om du loggat in med säkerhetskoder.

Tänk på att spara dina kvitton. Om du begär ett avdrag i deklarationen ska du kunna visa att du faktiskt haft en utgift. Privata levnadskostnader kan du aldrig få avdrag för. Du kan bara få avdrag för utgifter som har direkt anknytning till ditt arbete.

Så påverkar avdraget din skatt

Att du gör ett avdrag för resor till och från arbetet innebär inte att du får tillbaka hela beloppet. Avdraget sänker istället den inkomst som din skatt beräknas på.

Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror på hur hög just din skatt är.

Exempel

Skatten på Emils löneinkomster är 30 procent. Emil gör ett avdrag för resor till och från arbetet med 21 000 kronor. Eftersom Emil bara får avdrag med den del som överstiger 11 000 kronor blir hans avdrag 10 000 kronor. Avdraget sänker Emils beskattningsbara inkomster, alltså hans löneinkomster som ska beskattas, med 10 000 kronor. Skatten på de 10 000 kronorna skulle ha varit 30 procent. Eftersom Emil genom avdraget inte behöver betala skatt på de 10 000 kronorna blir hans ungefärliga skatteminskning 3 000 kronor (30 procent av 10 000 kronor).

Om Emils löneinkomster hade överstigit gränsen för statlig inkomstskatt hade hans skatt varit 50 procent. Skatten på de 10 000 kronorna skulle i sådana fall ha varit 50 procent. Eftersom Emil genom avdraget inte behöver betala skatt på de 10 000 kronorna blir hans ungefärliga skatteminskning 5 000 kronor (50 procent av 10 000 kronor).

Exempel på hur du fyller i och ändrar uppgifter finns om du klickar på länken nedan:

2.1 Resor till och från arbetet

Du kan få avdrag för utgifter för resor till och från arbetet. Du kan dock bara få avdrag för den del av utgifterna som är högre än 11 000 kr. Lägg ihop alla dina utgifter för resor till och från arbetet, oavsett färdsätt. Fyll i det sammanlagda beloppet i punkt 2.1. Skatteverket minskar automatiskt avdraget med 11 000 kr.

Det finns även möjlighet att använda beräkningshjälp för att göra avdrag för resor till och från arbetet.

Om du behöver hjälp och vägledning om olika transportmedel, avståndsberäkning och tidsvinstberäkning kan du med fördel använda beräkningshjälpen på Skatteverkets webbplats: Så beräknar du ditt avdrag | Skatteverket

Spara alla uppgifter om dina avdrag för resorna. Uppgifterna behövs om Skatteverket begär att du styrker dina avdrag.

Om du har åkt kollektivt har du rätt att göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst två kilometer. Har du kört bil eller motorcykel har du rätt att göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst fem kilometer. Du måste dessutom ha gjort en tidsvinst på minst två timmar per dag för fram- och återresan, jämfört med om du hade åkt kollektivt.

Du har också rätt att göra avdrag för bil eller motorcykel om det inte finns några allmänna kommunikationsmedel och avståndet är minst två kilometer.

Om du har kört din bil i tjänsten minst 300 mil under minst 60 dagar under 2023 får du göra avdrag för de dagar som du har använt bilen i tjänsten. Har du kört din bil i tjänsten minst 300 mil under minst 160 dagar under 2023, får du göra avdrag för de dagar som du har använt bilen för resor mellan din bostad och din arbetsplats.

Du får dra av 25,00 kr per mil för resor till och från arbetet med egen bil (även el-och hybridbil). Motsvarande summa för motorcykel/mopedbil/EPA-trakor/A-traktor är 12,50 kronor per mil, för moped 6,00 kr per mil och för cykel 350 kr per år.

Du som har förmånsbil får dra av 12,00 kr per mil för förmånsbil som inte helt drivs med el och 9,50 kr per mil för förmånsbil som drivs helt med el för resor till och från arbetet. Om du har rätt att göra avdrag för bil får du dra av utgifterna för trängselskatt. Om du måste använda egen bil på grund av hög ålder, sjukdom eller handikapp, får du räkna med de verkliga utgifterna för resorna till och från arbetet. Även i detta fall får du göra avdrag endast för den del av utgifterna som överstiger 11 000 kr.

För ytterligare information se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

2.2 Tjänsteresor

I punkt 2.2 drar du av för utgifter i samband med tjänsteresor.

Du måste ha övernattat på annan ort under tjänsteresan för att få avdrag för ökade levnadskostnader (måltider och småutgifter). Dessutom krävs att du ska ha rest till en plats som ligger mer än 50 km från din vanliga arbetsplats och mer än 50 km från din bostad.

Om du fått traktamente enligt en schablon, redovisar arbetsgivaren det med ett kryss på din kontrolluppgift (rutorna 51 och 52). Kryssmarkeringen innebär att du inte behöver deklarera ersättningen och givetvis kan du då inte heller få något avdrag för utgifterna. Du kan dock ändå få göra avdrag om du inte fått traktamente och gör sannolikt att du har haft ökade utgifter för måltider och småutgifter. Vid tjänsteresa i Sverige får du antingen göra ett schablonavdrag med 260 kr för en hel dag och 130 kr för en halv dag eller dra av den verkliga utgiftsökningen. Om du har använt din egen eller en lånad bil när du gjort tjänsteresor får du dra av 25,00 kr per mil. Om du har använt en förmånsbil beräknas utgiften till 12,00 kr per mil för förmånsbil som inte helt drivs med el och till 9,50 kr per mil för förmånsbil som drivs helt med el. Du får dessutom göra avdrag för dina utgifter för trängselskatt. Har du fått ersättning av arbetsgivaren med motsvarande belopp får du inte göra något avdrag.

För ytterligare information se broschyren Traktamenten och andra kostnadsersättningar (SKV 354) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som du når via Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

2.3 Tillfälligt arbete, dubbel bosättning och hemresor

I punkt 2.3 drar du av för utgifter i samband med tillfälligt arbete, dubbel bosättning m.m. För att överhuvudtaget få avdrag krävs att du övernattar på arbetsorten och att avståndet mellan bostadsorten och arbetsorten är mer än 50 km.

Tillfälligt arbete. Har du ditt arbete på annan ort än där du har din bostad, får du normalt inte göra avdrag för ökningen av levnadskostnaderna. Du kan få avdrag om du har ett tillfälligt arbete på annan ort, till exempel om arbetet gäller en kortare tid, ska bedrivas på flera olika platser eller är tidsbegränsat. För måltider och småutgifter får du göra avdrag för den faktiska utgiftsökningen eller med 130 kr per dag under den första månaden av vistelsen på arbetsorten. För boendet får du avdrag för vad du faktiskt har betalat under hela vistelsen på arbetsorten. Om du haft utgifter för boende men inte kan visa hur stora de varit får du göra avdrag med 130 kr per natt. (Beloppen gäller arbete i Sverige.)

Dubbel bosättning. Du kan få avdrag för ökade levnadskostnader om du har tagit arbete på, och flyttat till, en ny ort men behållit den gamla bostaden. Om du flyttat inom Sverige kan du under den första månaden få avdrag med högst 78 kr per dag för måltider och diverse småutgifter eller för den faktiska utgiftsökningen. Du får göra avdrag för din bostadskostnad på den nya orten under som längst två år. Du som är gift eller sambo får även göra avdrag efter denna tid om den dubbla bosättningen beror på din makes eller sambos förvärvsverksamhet. I sådant fall får du göra avdrag under sammanlagt fem år.

Hemresor. Du får dra av utgifter för hemresor om du på grund av ditt arbete vistas på annan ort än hemorten. Du får dra av kostnaden för högst en resa per vecka med det billigaste färdsättet. Du får dock dra av utgifter för tågresor och rimliga utgifter för flygresor även om de inte är de billigaste alternativen. Du får göra avdragen även om du inte haft ökade levnadskostnader vid tjänsteresorna, det tillfälligt arbetet eller den dubbel bosättningen.

För ytterligare information se broschyrenTraktamenten och andra kostnadsersättningar (SKV 354) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.som du når via Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

2.4 Övriga utgifter

Du får endast avdrag för utgifter som har direkt anknytning till ditt arbete. Du får avdrag för den del av dina sammanlagda utgifter som överstiger 5 000 kr.

Spara alla uppgifter om dina avdrag. Uppgifterna behövs om Skatteverket begär att du styrker dina avdrag.

A-kassa. Du kan från den 1 juli 2022 inte få något avdrag för avgifter som du betalat till arbetslöshetskassan. 

För avgifter som du betalat därefter kan du istället få en skattereduktion med 25 procent av avgiften. Arbetslöshetskassan ska lämna kontrolluppgift till Skatteverket om hur mycket du har betalat under året och du ser beloppet i Övriga förtryckta uppgifter på Startsidan. Skattereduktionen beräknas automatiskt utifrån de kontrolluppgifter vi har fått.

Arbetskläder. Kläder som du använder i ditt arbete räknas som privata levnadskostnader och för dem får du inte göra avdrag. Du får däremot göra avdrag för skyddsutrustning och skyddskläder.

Arbetslösas kostnader. Om du är arbetslös och har fått arbetslöshetsersättning från svensk arbetslöshetskassa har du rätt till avdrag för utgifter för resor i samband med besök på Arbetsförmedlingen. Du har också rätt till avdrag för utgifter för resor och andra utgifter som du haft i samband med att du sökt lämpliga arbeten i Sverige. Avdrag kan i vissa speciella fall även medges för utgifter i samband med att du sökt arbete i andra närliggande länder. Du kan också få avdrag för trafikavgifter för Internet och telefon, utgifter för porto, betygskopior m.m. som du haft i samband med att du sökt arbete.

Arbetsrum. Om du ska få avdrag för arbetsrum är det nödvändigt att din arbetsgivare inte håller dig med ett sådant. Om arbetsrummet finns i din bostad kan du bara i undantagsfall få avdrag. Det räcker inte med att du ibland arbetar hemma för att du ska kunna få avdrag för arbetsrum.

Avdragsgilla avgifter. Om du har fått uppgift om till exempel kontrollavgifter för elektriker eller vissa pensionsavgifter är det avdragsgilla avgifter som du begär avdrag för.

Böcker och tidningar. Vissa yrkeskategorier kan i vissa fall få avdrag för böcker och tidningar för att kunna utföra sitt arbete. En förutsättning är att arbetsgivaren inte tillhandahåller litteraturen.

Förskoleavgift. Du får inte göra avdrag för avgift till förskola.

Dator. Utgifter för dator räknas oftast som privata levnadskostnader och för sådana får du inte göra avdrag. Lånedatorer med bruttolöneavdrag får du inte göra avdrag för.

Fackföreningsavgift. Du får inte göra avdrag för fackföreningsavgiften.

Facklitteratur. Se under "Böcker och tidningar".

Försäkringar. Vanliga liv-, olycksfalls-, sjuk- och kapitalförsäkringar får du inte göra avdrag för. Däremot får du göra avdrag för premier till pensionsförsäkringar. Det gör du i avsnittet "Allmänna avdrag" via menyvalet "Ändra".

Mobiltelefon (egen). Här gäller samma regler som för vanlig telefon. Det innebär att du får dra av kostnader för samtal i tjänsten men inte abonnemangskostnaden eller kostnaden för att köpa mobiltelefonen.

Sjukdomskostnader. Utgifter för vård och läkemedel får du inte avdrag för.

Studiekostnader. För att du ska få avdrag för studiekostnader måste utbildningen vara nödvändig för att du ska kunna behålla det nuvarande arbetet. Om du däremot studerar för att söka ett nytt arbete kan du inte göra avdrag för utgifterna.

Telefonkostnader. Om du använder din egen telefon i jobbet kan du få göra avdrag. Du får dra av kostnaden för samtalen, men inte abonnemangsavgiften.

Trängselskatt. Se avsnitten 2.1 Resor till och från arbetet och 2.2 Tjänsteresor.

Verktyg. Om du själv har köpt verktyg eller instrument som är nödvändiga för jobbet, kan du få avdrag för utgiften.

För ytterligare information se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Så här fyller du i eller ändrar en uppgift

Observera! För att kunna göra ändringar måste du vara inloggad med en e-legitimation. Om du loggat in med säkerhetskoder kan du dock fylla i avdrag för resor till och från arbetet

Exempel 1 – avdrag för resor till och från arbetet – säkerhetskod

Anders bussresor till och från arbetet har kostat 11 525 kr under 2023. Anders fyller i hela avgiften (totalbeloppet = 11 525) i punkt 2.1. Skatteverket minskar automatiskt avdraget med 11 000 kr.

  1. Anders fyller i 11 525 kr i rutan "Totalbelopp" och klickar på "Spara".
  2. Texten "Nuvarande totalbelopp är 11 525 kr" visas.

Exempel 2 – avdrag för resor till och från arbetet med e-legitimation

Anders bussresor till och från arbetet har kostat 11 525 kr under 2023. Anders fyller i hela avgiften (totalbeloppet = 11 525) i punkt 2.1. Skatteverket minskar automatiskt avdraget med 11 000 kr.

  1. Anders väljer menyvalet "Ändra".
  2. Anders väljer rubriken "2.1 Resor till och från arbetet:" i den nedfällningsbara listan och klickar på "Ändra".
  3. Anders fyller i 11 525 kr i rutan "Totalbelopp" och klickar på "Spara".

Exempel 3– avdrag för tjänsteresor

  1. Eva väljer menyvalet "Ändra".
  2. Eva väljer rubriken "2.2 Tjänsteresor:" i den nedfällningsbara listan och klickar på "Ändra".
  3. Eva fyller i 3 000 kr i rutan "Totalbelopp" och klickar på "Spara".

Exempel 4 – avdrag för tillfälligt arbete, dubbel bosättning eller hemresor

  1. Eva väljer menyvalet "Ändra".
  2. Eva väljer rubriken "2.3 Tillfälligt arbete:" i den nedfällningsbara listan och klickar på "Ändra".
  3. Eva fyller i 13 120 kr i rutan "Totalbelopp" och klickar på "Spara".

Exempel 5 – avdrag för övriga utgifter

Eva har arbetat som elektriker och haft 7 500 kr i kostnader för kontrollavgifter. Hon har rätt att begära avdrag för detta belopp.

Eva fyller i hela utgiften (totalbeloppet = 7 500 kr) i punkt 2.4. Skatteverket minskar automatiskt avdraget med 5 000 kr.

  1. Eva väljer menyvalet "Ändra".
  2. Eva väljer rubriken "2.4 Övriga utgifter:" i den nedfällningsbara listan och klickar på "Ändra".
  3. Eva fyller i 7 500 kr i rutan "Totalbelopp" och klickar på "Spara".

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024