13. Nedsättning av egenavgifter

Avsnittet Nedsättning av egenavgifter omfattar följande deklarationsrutor, som motsvarar deklarationsrutorna på pappersblanketten: och senare

Läs mer om nedsättning av egenavgifter: Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Generell nedsättning av egenavgifter

Du som bedriver enskild näringsverksamhet eller är delägare i ett handelsbolag kan få ett särskilt avdrag från egenavgifterna. Ditt nedsättningsbelopp beräknas automatiskt av Skatteverket. 

När beräknas ett nedsättningsbelopp?

För att få avdraget måste följande tre förutsättningar ska vara uppfyllda för att Skatteverket ska beräkna ett nedsättningsbelopp.

• Du ska bedriva aktiv näringsverksamhet och betala fulla egenavgifter.

• Ditt avgiftsunderlag för egenavgifter ska uppgå till minst 40 000 kr.

• Du är född 1957 och senare och ska inte bara betala ålderspensionsavgift.

Hur beräknas nedsättningsbeloppet?

Du får avdrag med 7,5 procent av underlaget på inkomst av aktiv näringsverksamhet. Det får högst uppgå till 15 000 kr per år.

Avgiftsunderlaget är ditt redovisade överskott vid punkt 10.1 på inkomstdeklarationen, överskott av aktiv näringsverksamhet från bilaga NE eller N3A, minskat med erhållen sjukpenning i näringsverksamheten. Har du redovisat belopp vid punkt 10.5 (för att uppdragsgivaren har betalat avgifterna) ska hänsyn tas till dessa uppgifter. Avgiftsunderlaget ska då minskas med den del som inte är underlag för egenavgifter.

Vissa år kan avdraget bli lägre än 7,5 procent vilket beror på den procentuella fördelningen mellan de olika delarna av egenavgifterna och den allmänna löneavgiften.

Du behöver själv inte räkna ut hur stor nedsättning du kan få. Skatteverket beräknar beloppet automatiskt och gör avräkning på din slutliga skatt. 

13.1 Regionalt nedsättningsbelopp

Om du bedriver en aktiv enskild näringsverksamhet från ett fast driftställe inom något av de geografiska områden som anges under rubriken Stödområde, får du för beskattningsåret (inkomståret) 2023 göra avdrag för regionalt nedsättningsbelopp. Du måste vara född 1957 eller senare och ska betala andra avgifter och inte bara ålderspensionsavgift och dessutom måste ditt avdrag uppfylla villkoren för att utgöra stöd av mindre betydelse enligt nedan.

Avdrag medges från egenavgifterna med 10 procent av avgiftsunderlaget, dock högst 18 000 kr per år.

Om du har betalat ut lön till anställda under året har du haft tillgång till så kallad utvidgat företagsstöd. Det innebär att du varje månad, när du lämnat arbetsgivardeklaration, kunnat dra av 10 procent av underlaget för arbetsgivaravgifter men högst 7 100 kr per månad. Om årets avdrag tillsammans är högst 85 200 kr får du dra av 10 procent, eller högst 18 000 kronor, i din inkomstdeklaration. Den sammanlagda nedsättningen av arbetsgivaravgifter och egenavgifter får dock vara högst 85 200 kr.

Är du delägare i ett handelsbolag får delägarnas totala nedsättning av egenavgifterna för inkomsten från bolaget inte överstiga 85 200 kr. Varje delägare får dra av högst 18 000 kr sammanlagt. Om bolaget har betalat ut lön till anställda får följande vara högst 85 200 kronor tillsammans:

  • den regionala nedsättningen av arbetsgivaravgifterna

och

  • nedsättningen av bolagsdelägarnas egenavgifter för inkomsten från handelsbolaget.

Vid beräkningen av det regionala nedsättningsbeloppet är avgiftsunderlaget detsamma som ditt överskott av den aktiva näringsverksamheten inom stödområdet. I avgiftsunderlaget ska du inte räkna med sjukpenning som du har fått under året och redovisat i inkomstslaget näringsverksamhet.

Du får inte nedsättning om du bedriver följande verksamheter:

  • jordbruksverksamhet som avser produkter som anges i bilaga 1 till fördraget om upprättande av Europeiska gemenskapen
  • fiskeri- eller vattenbruksverksamhet
  • transportverksamhet.

För att ha rätt till regional nedsättning av egenavgifter krävs det att du betalar egenavgifter utöver ålderspensionsavgiften på 10,21 procent. 

Så här fyller du i en uppgift under Regionalt nedsättningsbelopp

Du måste själv fylla i dina uppgifter under Regionalt nedsättningsbelopp. Det kan du bara göra om du har loggat in med en e-legitimation.

Du fyller i en uppgift så här:

Exempel

En aktiv enskild näringsverksamhet som bedrivs från ett fast driftställe i ett stödområde redovisar ett nettoresultat (överskott) på 150 000 kr. Avgiftsunderlaget multipliceras med 10 procent, vilket blir 15 000 kr.

  1. Välj menyvalet "Ändra".
  2. Markera "Ändra uppgifter inkomst av näringsverksamhet" om det inte redan är gjort.
  3. Välj rubriken "13.1 Regionalt nedsättningsbelopp" i den nedfällningsbara listan och klicka på "Ändra".
  4. Fyll i 15 000 i rutan "Totalbelopp" och klicka på "Spara".

Stödområde

Norrbottens län: Arvidsjaurs, Arjeplogs, Gällivare, Haparanda, Jokkmokks, Kalix, Kiruna, Pajala, Älvsbyns, Överkalix och Övertorneå kommuner samt Edefors och Gunnarsbyns församlingar i Bodens kommun och f.d. Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt i Piteå kommun.

Västerbottens län: Bjurholms, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storumans, Vilhelmina, Vindelns och Åsele kommuner samt Fällfors, Jörns och Kalvträsks församlingar i Skellefteå kommun.

Jämtlands län: Bergs, Bräcke, Härjedalens, Krokoms, Ragunda, Strömsunds, Åre och Östersunds kommuner.

Västernorrlands län: Sollefteå och Ånge kommuner, Holms och Lidens församlingar i Sundsvalls kommun samt Anundsjö, Björna, Skorpeds och Trehörningsjö församlingar i Örnsköldsviks kommun.

Gävleborgs län: Ljusdals kommun.

Dalarnas län: Malung-Sälens, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner samt Venjans och Våmhus församlingar i Mora kommun.

Värmlands län: Torsby kommun.

Med församlingar avses de församlingar som fanns den 31 december 1999.

Stöd av mindre betydelse

Du kan inte få regional nedsättning av allmän löneavgift och egenavgifterna om du har fått statliga stöd av mindre betydelse som överstiger 200 000 euro under en period om tre beskattningsår. Du kan inte ens få nedsättning med en del av avdraget om det tillsammans med andra stöd överstiger 200 000 euro. Med statligt stöd av mindre betydelse menas sådana otillåtna stöd som snedvrider konkurrensen inom EU, men som är tillåtna om de inte uppgår till alltför stort belopp. Observera att EU-bidrag inte påverkar rätten till nedsättning. Den stödgivande myndigheten ska ange på beslutet om stödet behandlas som ett stöd av mindre betydelse. Begränsningen på 200 000 euro gäller per företag. Med företag avses här alla företag (bl.a. enskild näringsverksamhet, handelsbolag och aktiebolag) som ingår i en och samma intressegemenskap. När avdrag görs från allmän löneavgift och egenavgifterna får det inte medföra att dessa avgifter blir lägre än ålderspensionsavgiften.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024