Allmänna uppgifter

Allmänna uppgifter

Du som äger kvalificerade andelar i ett fåmansföretag ska lämna den här bilagan. Det kan vara aktier i ett aktiebolag eller andelar i en ekonomisk förening.

Företagets organisationsnummer

Om du själv har skapat bilagan behöver du fylla i företagets organisationsnummer här. Har bilagan skapats åt dig är fåmansföretagets organisationsnummer redan ifyllt.

Organisationsnummer för ett utländskt företag

Organisationsnummer är en unik identitetsbeteckning som tilldelas juridiska personer för att identifiera en juridisk person (till exempel bolag och föreningar). Utländska bolag har en annan uppsättning av organisationsnummer som inte motsvarar svensk standard. Om du skapar en bilaga K10 själv och är delägare i ett utländskt företag måste du kryssa i rutan så att Skatteverket inte kontrollerar organisationsnumret enligt svensk standard.

Företagets namn

Om du själv har skapat bilagan är inte fältet för företagets namn tillgängligt och kan inte fyllas i. Har bilagan skapats åt dig är namnet redan ifyllt.

Förenklingsregeln eller Huvudregeln

Vid beräkning av skatt på utdelning och sparat utdelningsutrymme ska du välja om du vill använda dig av Förenklingsregeln eller Huvudregeln

Om du äger kvalificerade aktier i flera företag får Förenklingsregeln endast användas i ett av företagen. I övriga företag måste Huvudregeln användas. Lämnar du flera K10-bilagor kan endast Förenklingsregeln väljas för ett av företagen. Förenklingsregeln är alltid förvald eftersom den oftast är mest fördelaktig, men vill du istället tillämpa Huvudregeln kryssar du i det alternativet. Om du lämnar flera bilagor får du en varning om Förenklingsregeln har tillämpats för fler än ett bolag.

  • Förenklingsregeln
  • Huvudregeln

Har du valt att tillämpa Förenklingsregeln ska du fylla i dessa uppgifter:

Antal ägda andelar vid årets ingång 2023-01-01 

Här fyller du i antalet andelar som du ägde vid beskattningsårets ingång, det vill säga 2023-01-01. Gränsbeloppet beräknas alltid vid årets ingång och tillgodoräknas den som äger aktierna vid detta tillfälle. Antalet andelar används sedan vid beräkning av punkt 1.1.

För ytterligare information, se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Totala antalet andelar (företagets) 

Här fyller du i det totala antalet andelar som finns i företaget vid beskattningsårets ingång, det vill säga 2023-01-01. Antalet andelar används sedan vid beräkning av punkt 1.1, 6.5 och 6.10.

Erhållen utdelning 

Här fyller du i hur stor utdelning du har fått på dina aktier under 2023. Om du inte har fått någon utdelning fyller du i noll i rutan. Erhållen utdelning överförs till punkt 1.6 och 1.12 eller 2.7 och 2.13 beroende på om du använder Förenklingsregeln (1.6 och 1.12) eller Huvudregeln (2.7 och 2.13). Om företaget lämnat kontrolluppgift till Skatteverket är erhållen utdelning förifylld här.

Har du valt att tillämpa Huvudregeln ska du fylla i dessa uppgifter:

Antal ägda andelar under hela året 2022

Här redovisar du antal andelar som du har ägt i företaget under hela året 2022 . Antalet andelar används sedan vid beräkning av punkt 6.5.

Antal andelar förvärvade under året 2022

Här fyller du i antal andelar som du förvärvat i företaget under året 2022 . Antalet andelar som du fyller i här används sedan vid beräkning av lönebaserat utrymme vid punkterna 6.8 - 6.10 för de aktier du anskaffat under 2021 . Punkterna 6.8–6.10 visas bara om du har fyllt i uppgift om detta här.

Totala antalet andelar (företagets)

Här fyller du i det totala antalet andelar som finns i företaget vid beskattningsårets (2023) ingång. Antalet andelar används sedan vid beräkning av punkt 1.1, 6.5 och 6.10.

Erhållen utdelning

Här fyller du i hur stor utdelning du har fått på dina aktier under beskattningsårets ingång, det vill säga 2023-01-01. Om företaget lämnat kontrolluppgift till Skatteverket är erhållen utdelning förifylld här. Om du inte har fått någon utdelning anger du det genom att fylla i en nolla i rutan. Erhållen utdelning överförs till punkt 1.6 och 1.12 eller 2.7 och 2.13 beroende på om du använder Förenklingsregeln (1.6 och 1.12) eller Huvudregeln (2.7 och 2.13).

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024