Beräkningshjälp - Avdrag för resor till och från arbetet

Här får du hjälp med att räkna ut avdrag för resor mellan din bostad och arbetsplats med egen bil, förmånsbil, dieseldriven förmånsbil, motorcykel, mopedbil och moped. Avdrag medges för den del av utgifterna som överstiger 11 000 kronor.

De flesta måste ha minst 5 kilometer till arbetet och göra en tidsvinst på 2 timmar för att få avdrag för resor till och ifrån jobbet med bil, motorcykel eller mopedbil. Finns inga allmänna transportmedel eller om du använder bilen mycket i tjänsten gäller andra regler. Åker du med allmänna transportmedel får du avdrag om du har minst 2 kilometer till ditt arbete.

Behöver du hjälp och vägledning om olika transportmedel, avståndsberäkning och tidsvinstberäkning kan du med fördel använda beräkningshjälpen på Skatteverkets webbplats:

Så beräknar du ditt avdrag | Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Antal körda mil med

Här fyller du i antal mil som du kört till och från arbetet under inkomståret 2023. Du fyller i antal mil vid raden för det färdmedel som du använt (egen bil, förmånsbil, dieseldriven förmånsbil, motorcykel, mopedbil och/eller moped).

Avdraget i kronor per mil beräknas därefter automatiskt.

Avdrag i kronor per mil

Spara  

När du klickar på ”Spara” beräknas ditt avdrag för resor till och från arbetet. Antal körda mil multipliceras med det belopp som gäller för de eller det färdmedel du använt. 

Ditt avdrag för resor till och från arbetet, till punkt 2.1 i Inkomstdeklaration 1

Här presenteras det beräknade resultatet, det vill säga summan för avdrag för resor till och från arbetet. Avdraget överförs automatiskt till menyvalet "Ändra" för ”Resor till och från arbetet, punkt 2.1” där du sparar beloppet som sedan överförs till punkt 2.1 i Inkomstdeklaration 1.

Skatteverket minskar automatiskt avdraget med 11 000 kronor.

Har du kört bil eller motorcykel har du rätt att göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst fem kilometer. Du behöver dessutom ha gjort en tidsvinst på minst två timmar per dag för fram- och återresan, jämfört med om du hade åkt kollektivt.

Har du kört din bil i tjänsten minst 300 mil under minst 60 dagar under 2023 får du göra avdrag för de dagar du har använt bilen i tjänsten. Har du kört din bil i tjänsten minst 300 mil under minst 160 dagar under 2023, får du göra avdrag för de dagar du har använt bilen för resor mellan din bostad och din arbetsplats.

Du får dra av 25,00 kr per mil för resor till och från arbetet med egen bil, även el och hybridbil. . Motsvarande summa för motorcykel är 12,50 kronor per mil, för moped 6,00 kr per mil och för cykel, 350 kr per år.

Du som har förmånsbil som inte drivs helt med el får dra av 12,00 kr per mil för diesel och 9,50 kr per mil för förmånsbil som drivs helt med el  för resor till och från arbetet. Har du rätt att göra avdrag för bil får du dra av utgifterna för trängselskatt. Behöver du använda egen bil på grund av hög ålder, sjukdom eller handikapp får du räkna med de verkliga utgifterna för resorna till och från arbetet. Även i detta fall får du göra avdrag endast för den del av utgifterna som överstiger 11 000 kronor.

För mer information, läs här: Avdrag för resor till och från arbetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så påverkar avdraget din skatt

Att du gör ett avdrag för resor till och från arbetet innebär inte att du får tillbaka hela beloppet. Avdraget sänker istället den inkomst som din skatt beräknas på. 

Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror på hur hög just din skatt är. 

Exempel

Skatten på Emils löneinkomster är 30 procent. Emil gör ett avdrag för resor till och från arbetet med 21 000 kronor. Eftersom Emil bara får avdrag med den del som överstiger 11 000 kronor blir hans avdrag 10 000 kronor. Avdraget sänker Emils beskattningsbara inkomster, alltså hans löneinkomster som ska beskattas, med 10 000 kronor. Skatten på de 10 000 kronorna skulle ha varit 30 procent. Eftersom Emil genom avdraget inte behöver betala skatt på de 10 000 kronorna blir hans ungefärliga skatteminskning 3 000 kronor (30 procent av 10 000 kronor).

Om Emils löneinkomster hade överstigit gränsen för statlig inkomstskatt hade hans skatt varit 50 procent. Skatten på de 10 000 kronorna skulle i sådana fall ha varit 50 procent. Eftersom Emil genom avdraget inte behöver betala skatt på de 10 000 kronorna blir hans ungefärliga skatteminskning 5 000 kronor (50 procent av 10 000 kronor).


Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024