9. Utländsk försäkring - Avkastningsskatt

Utländsk försäkring – avkastningsskatt innehåller följande deklarationsrutor, som motsvarar deklarationsrutorna på pappersblanketten:

Exempel på hur du fyller i och ändrar uppgifter under Underlag för avkastningsskatt

Om du har en livförsäkring i ett utländskt försäkringsföretag ska du själv betala svensk avkastningsskatt på försäkringen om det är en

• kapitalförsäkring

• så kallad kapitalpensionsförsäkring i ett försäkringsföretag inom EES-området

• pensionsförsäkring som är tecknad den 2 februari 2007 eller senare i ett försäkringsföretag inom EES-området, eller

• försäkring som under vissa villkor ska anses som en pensionsförsäkring, t.ex. en försäkring avseende ålders-, sjuk- eller efterlevandepension tecknad vid bosättning utomlands där du fått avdrag eller skattereduktion för premierna i bosättningslandet.

Den avkastningsskatt som du betalar på den utländska försäkringen ska motsvara den avkastningsskatt som svenska livförsäkringsföretag betalar på motsvarande försäkringar tecknade i Sverige.


9.1 Skatteunderlag för kapitalförsäkring och PEPP-produkt

Om du har en utländsk kapitalförsäkring kan du vara skyldig att betala avkastningsskatt. Försäkringsbolaget som du har tecknat din utländska försäkring hos ska ha lämnat en kontrolluppgift om försäkringens värde (kapitalunderlag). Om den förifyllda uppgiften inte stämmer, eller om underlag saknas, ska du själv ändra eller lägga till rätt underlag i punkt 9.1 (kapitalförsäkring). Detta gör du via menyvalet Ändra.

En PEPP-produkt är en sparprodukt framtagen inom EU med syfte att underlätta och stimulera långsiktigt privat sparande till pensionen.Skattereglerna för en PEPP-produkt är utformade på samma sätt som skattereglerna för kapitalförsäkring. Det innebär att insättningar i en PEPP-produkt inte får dras av och att utbetalningar från en PEPP-produkt inte beskattas. Under spartiden omfattas sparandet i en PEPP-produkt av schablonbeskattning enligt avkastningsskattelagen. I Sverige beskattas en PEPP-produkt på samma vis som en kapitalförsäkring.

Kapitalunderlaget

Kapitalunderlaget för kapitalförsäkringar är försäkringens värde vid ingången av 2023, ökat med premieinbetalningar till försäkringen under 2023, men endast 50% av de premiebelopp som betalats in under andra halvåret (1 juli - 31 december).

Så beräknar du skatteunderlaget

Från och med inkomståret 2016 räknar du ut skatteunderlaget genom att multiplicera kapitalunderlaget med statslåneräntan den 30 november året före inkomståret plus 0,75 procentenheter. Från och med den 1 januari 2018 gäller i stället att en procentenhet ska läggas till statslåneräntan. Räntesatsen som kapitalunderlaget multipliceras med måste alltid vara minst 1,25 procent. För inkomståren 2016 och 2017 innebär det räntesatsen höjs till 1,25 procent när statslåneräntan den 30 november året före inkomståret är lägre än 0,5 procent (0,5 procent + 0,75 procent = 1,25 procent).

Från och med inkomståret 2018 gäller i stället att det blir aktuellt att höja räntesatsen till 1,25 procent när statslåneräntan är lägre än 0,25 procent (0,25 procent + 1 procent = 1,25 procent). Den 30 november 2022 var statslåneräntan 1,94 procent, det vill säga lägre än 0,25 procent. Skatteunderlaget för inkomståret 2023 räknas därför ut genom att multiplicera kapitalunderlaget med 2,94 procent (statslåneräntan 1,94 procent + 1 procent blir 2,94 procent). Avrunda underlaget till närmast lägre hundratal kronor.

Så beräknas skatten

Skatten är 30 % av skatteunderlaget för kapitalförsäkringar. Den avkastningsskatt som räknas fram utifrån skatteunderlaget tas med på ditt slutskattebesked.

För ytterligare information se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

9.2 Skatteunderlag för pensionsförsäkring

Om du har en utländsk pensionsförsäkring kan du vara skyldig att betala avkastningsskatt. Försäkringsbolaget som du har tecknat din utländska pensionsförsäkring hos ska ha lämnat kontrolluppgift på försäkringens värde (kapitalunderlag). Om den förifyllda uppgiften inte stämmer, eller om underlag saknas, ska du själv ändra eller lägga till rätt underlag i punkt 9.2 (pensionsförsäkring). Detta gör du via menyvalet Ändra.

Från och med inkomståret 2017 räknar du fortfarande ut skatteunderlaget genom att multiplicera kapitalunderlaget med den genomsnittliga statslåneräntan som gäller för kalenderåret före inkomståret, men räntesatsen som kapitalunderlaget multipliceras med måste alltid vara minst 0,5 procent. Det innebär att det blir aktuellt att höja räntesatsen till 0,5 procent när den genomsnittliga statslåneräntan året före inkomståret är lägre än 0,5 procent.

Kapitalunderlaget

Kapitalunderlaget för pensionsförsäkringar är försäkringens värde vid ingången av 2023. Har du tecknat en pensionsförsäkring under 2023 ska du inte betala någon avkastningsskatt vid deklarationen 2024.

Så beräknar du skatteunderlaget

Den genomsnittliga statslåneräntan för 2022 var 1,46 procent. Skatteunderlaget för pensionsförsäkringar för inkomståret 2023 räknas därför ut genom att multiplicera kapitalunderlaget med 1,46 procent.  Avrunda underlaget till närmast lägre hundratal kronor.

Så beräknas skatten

Skatten är 15% av skatteunderlaget för pensionsförsäkringar. Den avkastningsskatt som räknas fram utifrån skatteunderlaget tas med på ditt slutskattebesked.

För ytterligare information, se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Försäkringar som du har tecknat och slutbetalat före 1997 är helt undantagna från avkastningsskatt. Om du har fortsatt att betala på försäkringen är försäkringen delvis undantagen från avkastningsskatt. Om du har betalat skatt utomlands eller betalat svensk kupongskatt på försäkringen begär du nedsättning under "Övriga upplysningar". Belopp som inte kan utnyttjas för nedsättning kan sparas och räknas av senare år mot avkastningsskatt på samma försäkring.

Läs mer på www.skatteverket.se/utlandskforsakring.

Så här fyller du i eller ändrar en uppgift under Utländsk försäkring - avkastningsskatt

Observera! För att kunna göra ändringar måste du vara inloggad med en e-legitimation.

Ändra eventuella felaktiga eller ofullständiga uppgifter.

Det kan vara fel på en kontrolluppgift som Skatteverket fått, eller en kontrolluppgift kan saknas. Om den förifyllda uppgiften inte stämmer, eller om underlag saknas, ska du själv ändra eller lägga till rätt underlag i p. 9.1 (kapitalförsäkring) eller p. 9.2 (pensionsförsäkring). I så fall gör du så här:

Exempel - beräkna skatteunderlag

Johan har inte fått någon kontrolluppgift från sitt utländska försäkringsföretag, men han har själv räknat ut kapitalunderlaget till 350 000 kr för inkomståret 2023. Johan beräknar sitt skatteunderlag så här till deklarationen 2024:

Kapitalunderlaget 350 000 kronor x 1,46 procent = 5 110 kronor eller avrundat 5 100 kronor.

Johan måste alltså fylla i skatteunderlaget 5 100 kronor vid p. 9.1 i Inkomstdeklarationen och gör så här:

  1. Väljer menyvalet "Ändra".
  2. Väljer uppgiften "9.1 Skatteunderlag för kapitalförsäkring:" i den nedfällningsbara listan.
  3. Klickar på "Ändra".
  4. Fyll i  5 100 kr i rutan "Totalbelopp".
  5. "Övriga upplysningar" fyller Johan i  försäkringsföretagets namn och organisationsnummer samt beloppet för kapitalunderlaget 350 000 kr
  6. Klickar sedan på "Spara".

Johans avkastningsskatt blir 1 530 kronor (5 100 kr x 30 procent) på slutskattebeskedet 2024.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024