8. Avdrag - Kapital

8.1 Ränteutgifter m.m.

Det ifyllda beloppet i p. 8.1 är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket fått, t.ex. ränteutgifter, tomträttsavgäld och förlust på sålda andelar i räntefonder. I rutan Ränteutgifter m.m. visas varje uppgiftslämnare separat. Varje uppgiftslämnare kan ha lämnat uppgifter under en eller flera av följande rubriker:

  • Ränteutgift
  • Betald räntekompensation
  • Kapitalförlust räntefond
  • Tomträttsavgäld

Efter dessa rubriker visas en uppgift om kapitalförlust vid försäljning av "Marknadsnoterade obligationer", om du deklarerat en sådan i bilagan "Försäljning av värdepapper" (K4) i denna e-tjänst samt kapitalförlust för "Skuld i utländsk valuta" om du redovisat resultatet från "Skuld i utländsk valuta" via menyvalet "Bilagor" och "Övriga tjänste- och kapitaluppgifter".

Här ska du också göra avdrag för de räntor du betalat till en privatperson och för andra ränteutgifter som du inte fått kontrolluppgift på. Beloppet fyller du i via menyvalet "Ändra", och under "Övriga upplysningar" anger du långivarens namn, person-/organisationsnummer och adress samt hur mycket ränta du har betalat under 2023.

Gemensamt betalningsansvar för ett lån

Tänk på att din bank fördelar räntorna lika mellan dig och den person som du delar lånet med, om ni inte har meddelat banken något annat.

Nedan följer en kort sammanställning av vad som visas under respektive rubrik.

För ytterligare information se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Ränteutgifter och -skulder

Här visas ränteutgifter och ränteskulder vid årets utgång. Uppgifter från samma uppgiftslämnare visas på varsin rad som "Uppgift 1""Uppgift 2" och så vidare.

Betald räntekompensation

Här visas vilken räntekompensation du har betalat. Uppgifter från samma uppgiftslämnare visas på varsin rad som "Uppgift 1""Uppgift 2" och så vidare.

Kapitalförlust fondandelar - räntefond

Här visas alla kontrolluppgifter av typen Avyttring av andel i värdepappersfond och sorterar dessa i bokstavsordning efter fondnamn. Varje värdepapper visas på en egen rad med värdepapperets namn först. Saknas uppgift om namn visas texten "Okänt värdepapper" i stället.

Här visas vilken kapitalförlust du har gjort när du har sålt räntefonder. Varje räntefond visas på en egen rad med namnet först. Om det saknas en uppgift om namn visas texten "Okänd fond" i stället.

Om du inte är nöjd med hur din bank eller ditt fondbolag har beräknat din kapitalförlust, kan du göra en egen beräkning på bilaga "Försäljning av värdepapper" (K4). Först måste du dock minska ränteavdraget med den felaktiga förlusten. Det gör du via menyvalet "Ändra". När du har fyllt i de riktiga uppgifterna på bilaga "Försäljning av värdepapper" (K4), överförs resultatet automatiskt till p. 7.2 i Inkomstdeklaration 1.

Tomträttsavgäld

Här visas den tomträttsavgäld du har betalat. Varje avgift redovisas på en egen rad med fastighetens namn först. Om det saknas namn på fastigheten står det "Okänd fastighet" i stället för namn.

Summeringar

Vid rubriken Totalbelopp visas summan av alla avdragsgilla utgifter och skuldbelopp. De avdragsgilla utgifterna är överförda till p. 8.1 i menyvalet "Kontrollera" och "Sammanställning av deklarationsuppgifter".

8.3 Förlust fondandelar, förlust från K4, K9, K10, K12 och K13

Det ifyllda beloppet i p. 8.3 är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket fått på förluster på sålda fondandelar m.m.

Om det inte finns andra kontrolluppgifter på försäljning av aktier så förifylls summan av förluster på sålda fondandelar (aktiefond och blandfond) enligt kontrolluppgifter i p. 8.3. Om det finns andra kontrolluppgifter på försäljningar som ska redovisas på bilaga "Försäljning av värdepapper" ingår kontrolluppgifter på sålda fondandelar i bilagan.

Till p. 8.3 överförs summa förlust från försäljning av marknadsnoterade aktier m.m. i bilaga "Försäljning av värdepapper"(K4) förlust vid försäljning av bostadsrätt i oäkta bostadsrättsaktiebolag i bilaga ”Försäljning/bostadsförmån oäkta bostadsrätt” (K9), förlust vid försäljning av kvalificerade andelar i ett fåmansföretag i bilaga "Kvalificerade andelar i fåmansföretag" (K10) eller förlust vid försäljning av onoterade aktier i bilaga ”Okvalificerade andelar onoterade företag (K12).


Vissa bilagor kan inte lämnas i denna e-tjänst för Inkomstdeklaration 1 och måste lämnas via filöverföring eller på papper. Resultatet från dessa bilagor redovisar du via menyvalet "Bilagor" och "Övriga  tjänste- och kapitaluppgifter". I p. 8.3 visas sedan summan av följande förluster som du har redovisat i Övriga  tjänste- och kapitaluppgifter:

  • en förlust vid ett andelsbyte av kvalificerade andelar (från pappersbilaga K13).

8.4 Förlust ej marknadsnoterade fondandelar, förlust från K4, K9, K10A, K12 och K15A/B

Det ifyllda beloppet i p. 8.4 är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket fått på förluster på fondandelar som inte är marknadsnoterade.

Om det inte finns andra kontrolluppgifter på försäljning av värdepapper så förifylls summan av förluster på sålda fondandelar (ej marknadsnoterade) enligt kontrolluppgifter i p. 8.4. Om det finns andra kontrolluppgifter på försäljningar som ska redovisas på bilaga "Försäljning av värdepapper" (K4) ingår kontrolluppgifter på sålda fondandelar i bilagan.

Vissa bilagor måste du lämna via filöverföring eller på papper. I denna e-tjänst för Inkomstdeklaration 1 redovisar du uppgifterna från dessa bilagor via menyvalet "Bilagor" och "Övriga  tjänste- och kapitaluppgifter". I p. 8.4 visas automatiskt summan av följande förluster från bilaga eller som du har redovisat under Övriga  tjänste- och kapitaluppgifter:

  • en förlust vid en försäljning av andra värdepapper än aktier och obligationer (från bilaga "Försäljning av värdepapper" (K4), avsnitt D),
  • en förlust vid försäljning av bostadsrätt i oäkta bostadsrättsföretag (bostadsrättsförening) från bilaga ”Försäljning/bostadsförmån oäkta bostadsrätt”, K9, avsnitt B
  • en förlust vid en försäljning av kvalificerade övriga delägarrätter (från pappersbilaga K10A),
  • en förlust vid en försäljning av okvalificerade andelar i onoterade företag (från bilaga Okvalificerade andelar i onoterade företag K12, avsnitt B),
  • en förlust vid en försäljning av andelar i handels- eller kommanditbolag (från pappersbilaga K15A, avsnitt B)
  • ett avdrag för underskott i en avslutad näringsverksamhet

Kvittning och kvotering av vinster och förluster

Har du sålt fondandelar finns vinster och förluster ifyllda på din inkomstdeklaration.

Vinster och förluster har redan kvittats eller kvoterats. I beloppet som finns på den preliminära skatteuträkningen har förlust kvittats mot vinst för de marknadsnoterade fondandelarna. Om vinsten inte räcker till för att kvitta bort förlusten, får du avdrag med 70% för resten av förlusten. Förlusten på ej marknadsnoterade fondandelar dras alltid av med 70%. Därefter får förlusten kvittas mot vinst.

Ändra förifyllda uppgifter

Om de förtryckta uppgifterna inte stämmer eller om kontrolluppgifter har blivit felaktigt ändrade kan du ändra uppgiften via menyvalet ”Ändra”. Ingår den felaktiga uppgiften i bilaga K4 kan du ta bort uppgiften och då nollas raden i bilagan ut. Om den felaktiga uppgiften är den enda uppgiften som är förtryckt i bilaga K4 kan du ta bort bilagan och välja en anledning till varför bilagan ska tas bort, den valda anledningen överförs sedan automatiskt till ”Övriga upplysningar” och då ändras även överfört belopp i Inkomstdeklaration 1.

Uppgifterna i p. 8.3 och 8.4 ändras automatiskt i följande lägen:

  • om du har fyllt i bilaga "Försäljning av värdepapper" (K4)
  • om du har fyllt i bilaga ”Försäljning/bostadsförmån Oäkta bostadsrätt” (K9)
  • om du har fyllt i bilaga ”Okvalificerade andelar onoterade företag” (K12)
  • om dina kontrolluppgifter har ändrats efter att din pappersdeklaration har tryckts och skickats till dig.
  • om du via menyvalet "Bilagor" har fyllt i "Övriga  tjänste- och kapitaluppgifter" från kapitalbilagor som inte kan lämnas i denna e-tjänst.

Följande är ifyllt

Skatteverket får kontrolluppgifter om andelar som du har sålt i värdepappersfonder. Vinster och förluster på andelar i aktiefonder eller blandfonder finns i så fall ifyllda som vinster respektive förluster. En förlust visas med ett minustecken före beloppet.

På grund av olika kvittningsregler delas försäljningar av aktiefonder eller blandfonder in i tre kategorier:

  • vinster eller förluster på marknadsnoterade aktiefonder eller blandfonder.
  • vinster på ej marknadsnoterade aktiefonder eller blandfonder.
  • förluster på ej marknadsnoterade aktiefonder eller blandfonder.

Eventuella uppgifter från bilaga "Försäljning av värdepapper" (K4) flyttas automatiskt hit och läggs sist i respektive kategori.

För varje kategori beräknas en vinstsumma (ett positivt belopp) och en förlustsumma (ett negativt belopp). Dessa belopp summeras sedan automatiskt och förs över till Inkomstdeklaration 1, som ett enda belopp, antingen en skattepliktig kapitalvinst (ett positivt värde) eller en avdragsgill kapitalförlust (ett negativt värde).

  • Andelar i marknadsnoterade räntefonder i kronor: bilaga K4, avsnitt C, vinst till p. 7.2 och förlust till p. 8.1
  • Andelar i ej marknadsnoterade räntefonder i kronor: bilaga K4, avsnitt D, vinst till p. 7.5 och förlust till p. 8.4
  • Andelar i övriga marknadsnoterade fonder: bilaga K4, avsnitt A, vinst till p. 7.4 och förlust till p. 8.3
  • Andelar i övriga ej marknadsnoterade fonder: bilaga K4, avsnitt D, vinst till p. 7.5 och förlust till p. 8.4

För ytterligare information se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

8.5 Förlust från K5 och K6

Till p. 8.5 överförs en förlust vid försäljning av ett småhus eller en ägarlägenhet (K5) eller en bostadsrätt (K6) om du har fyllt i dessa bilagor i denna e-tjänst.

8.6 Förlust från K7 och K8

Till 8.6 överförs förlust från bilaga för försäljning av näringsfastighet (K7). Bilaga för försäljning av näringsbostadsrätt (K8) går inte att lämna i denna e-tjänst och måste istället lämnas via filöverföring eller på papper. I denna e-tjänst redovisar du resultat från bilaga K8  via menyvalet "Bilagor" och "Övriga  tjänste- och kapitaluppgifter". Förlust vid en försäljning av en näringsbostadsrätt (bilaga K8) visas automatiskt i p. 8.6 om du har fyllt i resultat under "Övriga  tjänste- och kapitaluppgifter".

8.7 Investeraravdrag från bilaga K11

Till p. 8.7 överförs begärt investeraravdrag från bilaga för Investeraravdrag (K11) som  du lämnat via denna e-tjänst. Väljer du istället att lämna bilaga K11 via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring eller på papper, kan du inte redovisa begärt investeraravdrag här. Du måste istället lämna information om detta via Övriga upplysningar som du når via menyvalet ”Ändra”.


Ändrade kontrolluppgifter

Den totala kapitalvinsten eller-förlusten på värdepappersfonder räknas om ifall dina kontrolluppgifter har ändrats efter att din pappersdeklaration trycktes och skickades till dig. Det innebär att en tidigare förtryckt vinst nu kan vara en förlust och omvänt.

I de fallen finns det en markering om nya eller borttagna kontrolluppgifter. Markeringen visas även i kolumnen "Nytt belopp" på sammanställningsbilden.

Summeringar

Vid rubriken Totalbelopp visas summan av alla avdragsgilla utgifter och skulder. De avdragsgilla utgifterna är överförda till p. 8.1 på sammanställningsbilden.


Så här ändrar du en uppgift:

OBS! För att kunna göra ändringar måste du vara inloggad med en e-legitimation.

Är någon av de ifyllda uppgifterna felaktig eller ofullständig?

Det kan t.ex vara fel på en kontrolluppgift som Skatteverket fått eller det kan saknas en kontrolluppgift.

I så fall ändrar du den så här:

Exempel 1.

Skatteverket har fyllt i totalbeloppet 22 700 kr för ränteutgifter m.m. Beloppet stämmer inte, eftersom du har haft en ränteutgift på 3 200 kr som inte finns med.

  1. Välj menyvalet "Ändra".
  2. Välj rubriken "8.1 Ränteutgifter:" i den nedfällningsbara listan och klicka på "Ändra".
  3. Fyll i 25 900 kr i rutan "Totalbelopp".
  4. I rutan "Övriga upplysningar" fyller du i namnet på den bank eller det kreditinstitut som du har betalat räntan till och dess person-/organisationsnummer samt beloppet 3 200 kr.
  5. Klicka på "Spara".

Exempel 2.

Skatteverket har fyllt i beloppet 18 000 kr för ränteutgifter m.m. Beloppet motsvarar hälften av räntorna på 36 000 kr för en skuld på 600 000 kr. Du och din make har gemensamt betalningsansvar för lånet, och banken har fördelat räntorna lika mellan dig och din make. Men det är du som själv har betalat hela räntan på banklånet. Då har du rätt att dra av hela beloppet i din deklaration.

  1. Välj menyvalet "Ändra".
  2. Välj rubriken "8.1 Ränteutgifter:" i den nedfällningsbara listan och klicka på "Ändra".
  3. Fyll i 36 000 kr i rutan "Totalbelopp".
  4. I rutan "Övriga upplysningar" fyller du i namn och personnummer på den som du delar lånet med.
  5. Klicka på "Spara".

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024