14. Allmänna avdrag - näringsverksamhet

Avsnittet Allmänna avdrag – näringsverksamhet omfattar deklarationsrutan 14.1. Underskott av aktiv näringsverksamhet som du får kvitta mot förvärvsinkomst.

Exempel på hur du fyller i uppgifter under Allmänna avdrag – näringsverksamhet

För ytterligare information om allmänna avdrag i näringsverksamhet, se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Man får avdrag med:

  • högst 100 000 kronor för underskott av nystartad aktiv näringsverksamhet, endast under de första fem åren.
  • underskott av kulturell verksamhet, det vill säga aktiv konstnärlig och litterär näringsverksamhet utan beloppsbegränsning för det aktuella årets underskott.

Man får inte avdrag för:

  • underskottsavdrag för nystartad verksamhet om likartad verksamhet bedrivits fem år före starten av den nya verksamheten.

14.1. Underskott av aktiv näringsverksamhet som du får kvitta mot förvärvsinkomst

Om du får ett underskott i din näringsverksamhet får du som huvudregel inte kvitta det mot andra inkomster. Du får i stället spara underskottet och kvitta det mot framtida överskott i verksamheten. Det innebär att om näringsverksamheten efter avdrag av tidigare års underskott åter visar underskott, får detta tas med till nästa år och så vidare. Någon tidsbegränsning för underskotts­avdrag finns inte, du får spara (rulla vidare) utnyttjade underskott så länge du bedriver näringsverksamheten och närings­verksam­heten finns kvar. Någon annan person kan inte överta det outnyttjade överskottet. Vid dödsfall övertar dödsboet underskottet.

Från huvudregeln finns fyra undantag:

  • Du får dra av ett underskott samma år som det uppkommit, om du aktivt bedriver en nystartad verksamhet. En nystartad verksamhet måste vara ny till sin helhet och du får inte ha bedrivit någon liknande verksamhet under de senaste fem åren innan du startade verksamheten. Du måste ha påbörjat din verksamhet under år 2019 eller senare för att kunna få avdrag för underskott för beskattningsåret 2023 i deklarationen 2024.

  • Det du gör är ett så kallat allmänt avdrag i inkomstdeklarationen. Ett allmänt avdrag innebär att underskottet kvittas mot inkomst av tjänst och annan näringsverksamhet. Du får dra av högst 100 000 per år. En eventuell resterande del måste du ta med till nästa år och den får bara kvittas mot ett framtida överskott.
  • Du får dra av ett underskott samma år som det uppkommit om din näringsverksamhet uteslutande, eller så gott som uteslutande, avser litterär, konstnärlig eller liknande verksamhet (som inte behöver vara nystartad). Det finns ingen begränsning för hur stort avdrag du få göra, men du får bara dra av det aktuella beskattningsårets underskott, det vill säga du får inte dra av ett sparat (inrullat) underskott från tidigare år. En förutsättning för att få kvitta underskottet mot tjänsteinkomster är att du haft intäkter av kulturarbetet av betydande storlek.

  • Du hämtar beloppet i ruta R45 från bilaga NE eller från bilaga N3A i punkt 31.a. Därefter fyller du i beloppet i punkt 14.1 i Inkomstdeklaration 1. Om du lämnar bilaga NE eller N3A i denna e-tjänst ska du inte fylla i beloppet i Inkomstdeklaration 1, eftersom beloppet överförs automatiskt. Har du valt att lämna bilagan på annat sätt, tar du bort bilagan och anger på vilket sätt bilagan har lämnats. I samband med detta redovisar du resultatet i punkt 14.1 tillsammans med övriga resultat som överförs automatiskt till respektive rutor för näringsverksamhet i Inkomstdeklaration 1.

Så här fyller du i en uppgift under Allmänna avdrag – näringsverksamhet

Du måste själv fylla i dina uppgifter under Allmänna avdrag - näringsverksamhet. Det kan du bara göra om du har loggat in med en e-legitimation.

Om du lämnar bilaga NE eller N3A via denna e-tjänst, överförs vissa belopp automatiskt till Inkomstdeklaration 1. Andra belopp, resultat till p.10.5 för Inkomster för vilka uppdragsgivare ska betala socialavgifter), måste du själv fylla i Inkomstdeklaration 1 via menyvalet ”Ändra”. Om du lämnar din bilaga NE eller N3A via filöverföring eller på papper måste du ta bort din bilaga NE eller N3A. I samband med detta redovisar du resultat från NE eller N3A på en egen sida, beloppen överförs sedan automatiskt till Inkomstdeklaration 1. Resultat till ruta 10.5, Inkomster för vilka uppdragsgivare ska betala socialavgifter (bruttoinkomst och kostnader) redovisar du själv via menyvalet ”Ändra”.

Om du väljer att inte lämna bilaga NE i denna e-tjänst och istället lämnar den på annat sätt, fyller du i en uppgift så här

Exempel

Ett underskott på 13 457 kr har uppkommit i din nystartade, aktiva enskilda näringsverksamhet. Redovisa detta belopp på bilaga NE vid kod R45. Eftersom du utnyttjar underskottet som allmänt avdrag slutar näringsverksamheten på +/- 0 kr, vilket du redovisar i kod R47 på pappersbilagan. Eftersom du väljer att lämna bilaga NE på annat sätt tar du bort bilagan och väljer alternativ för på vilket sätt bilagan kommer att lämnas. Hämta de redovisade beloppen i kod R45 och R47 och fyll i dem på ”Ta bort”-sidan med övriga resultat från bilagan. Redovisade resultat överförs till respektive ruta för näringsverksamhet i Inkomstdeklaration 1.

Gör så här:

  1. Välj "Ta bort ".
  2. Välj alternativ för på vilket sätt du lämnar in bilagan. .
  3. Fyll i resultatet om 13 457 kr i punkt 14.1 och 0 kr i punkt.10.1 (Belopp från NE) samt övriga resultat som avser din näringsverksamhet.
  4. Klicka på knappen "Spara" och därefter på ”Tillbaka”.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024