Avyttring av aktier/andelar i fåmansföretag

Avyttring av aktier/andelar fåmansföretag

I detta avsnitt redovisar du avyttring av aktier eller andelar som skett under året och fyller i de uppgifter som behövs för att beräkna en eventuell vinst eller förlust.

Med avyttring avses försäljning, byte och liknande överlåtelse. Om du har sålt kvalificerade aktier i ett fåmansföretag beräknar du vinsten på ungefär samma sätt som vid andra aktieförsäljningar. Det som skiljer vinstbeskattningen av aktier i fåmansföretag från andra aktieförsäljningar är att en viss del av vinsten kan beskattas i inkomstslaget tjänst på samma sätt som en så kallad överutdelning.

När du redovisar försäljning av aktier i fåmansföretag ska genomsnittsmetoden användas precis som vid andra aktieförsäljningar. Genomsnittsmetoden innebär att du beräknar ditt omkostnadsbelopp för varje aktie av samma slag och sort och du måste lämna en separat bilaga K1O för varje aktieslag. Om du till exempel sålt både A- och B- aktier i ditt fåmansföretag lämnar du två separata bilagor.

En aktieförsäljning ska du deklarera året efter att du sålde aktierna eller andelarna. Om du har gjort en försäljning 2023 ska den alltså deklareras i år.

Beräkning av vinst/ förlust

Fyll i hur många aktier du har sålt och vilket datum försäljningen ägde rum. Försäljningsdatum är det datum då bindande avtal undertecknades. Avtalstidpunkten styr alltså när du ska redovisa och beskatta vinsten. Tidpunkten för betalning eller delbetalning har ingen betydelse i detta sammanhang.

3.1 Ersättning minus utgifter för avyttring

Här fyller du i den ersättning du har fått för de sålda aktierna. Räkna bort eventuella utgifter du har haft för försäljningen (till exempel courtage). Om du och köparen har avtalat om en tilläggsersättning eller om försäljningspriset är beroende av en framtida händelse som inte är känd vid avyttringstidpunkten, ska den delen beskattas först när den blir känd. Du beskattas då enligt de beräkningsregler som gällde vid den ursprungliga försäljningen. Beloppet överförs automatiskt till punkt 3.5.

3.2 Verkligt omkostnadsbelopp

Här anger du ditt verkliga anskaffningsvärde, det vill säga vad du faktiskt betalade för dina aktier i företaget samt vilka ovillkorade aktieägartillskott du har lämnat till företaget. Du ska fylla i det verkliga värdet. Om du har använt det verkliga anskaffningsvärdet när du beräknat ditt omkostnadsbelopp ska det stå samma belopp här som i rutan för omkostnadsbelopp.

Om du inte sålt hela ditt innehav utan endast en del får du bara använda motsvarande del av omkostnadsbeloppet.

3.3 Vinst

Här beräknas och visas positivt resultat av punkterna 3.1 och 3.2. Du går sedan vidare till punkt 3.5 för att beräkna vinst som ska beskattas i tjänst. Beloppet överförs automatiskt till punkt 3.9.

3.4a Förlust

Här beräknas och visas negativt resultat av punkterna 3.1 och 3.2.

3.4b Förlust i p. 3.4a x 2/3 

Här beräknas förlusten i punkt 3.4b x 2/3. Förlusten överförs automatiskt till punkt 8.3 i Inkomstdeklaration 1. Du behöver inte tänka på om förlusten kan utnyttjas mot vinster (så kallad kvittning) eller hur stor del av förlusten som får dras av. Detta sker  automatiskt.  

Om din försäljning av kvalificerade fåmansaktier resulterat i en förlust är du nu klar med din redovisning av försäljningen. Det som återstår är att gå vidare till rubriken "Försäljning av mottagna (tillbytta) andelar" längre ner på sidan och sätta ett kryss om överlåtelsen avser andelar som förvärvats genom andelsbyte.

Vinst som beskattas i TJÄNST

I punkterna 3.5 - 3.8 beräknas hur stor del av den totala vinsten som ska beskattas i inkomstslaget tjänst.

3.5 Ersättning minus utgifter för avyttring 

Till denna punkt hämtas den ersättning minus utgifter för avyttring som du redan fyllt i vid punkt 3.1.

3.6 Omkostnadsbelopp (alternativt omräknat omkostnadsbelopp)

I denna punkt finns flera alternativ för att fylla i "Omkostnadsbelopp (alternativt omräknat omkostnadsbelopp)". Har du redan ett belopp ifyllt i en bilaga K10 på papper anger du det vid "Ange omkostnadsbelopp vid årets ingång (alternativt omräknat omkostnadsbelopp)". När du har sparat flyttas beloppet till rutan ovan. Du anger även hur omkostnadsbeloppet har beräknats, om det är med med hjälp av index- eller kapitalunderlagsregeln eller enligt verklig anskaffningsutgift.

Vill du istället beräkna omkostnadsbeloppet med beräkningshjälpen enligt verklig anskaffningsutgift eller med hjälp av index- eller kapitalunderlagsregeln, anger du att du vill "Beräkna omkostnadsbelopp" och klickar på länken för att komma till Beräkningshjälpen.

Det omräknade omkostnadsbeloppet beräknas utifrån de uppgifter som du fyllt i beräkningshjälpen och överförs till avsnittet Avyttring där det även framgår om du har beräknat omkostnadsbeloppet enligt verklig anskaffningsutgift eller med hjälp av index- eller kapitalunderlagsregeln. Samtidigt har "Omkostnadsbelopp (alternativt omräknat omkostnadsbelopp)" beräknats automatiskt och fyllts i punkt 3.6.

3.7a Om utdelning erhållits under året och innan avyttring

Denna punkt fyller du i om du fått utdelning under året, innan försäljningen. I så fall har du redovisat denna utdelning i avsnittet för "Förenklingsregeln eller Huvudregeln". Du kan därför hämta ditt sparade utdelningsutrymme från punkt 1.9 (Förenklingsregeln) eller 2.10 (Huvudregeln) och föra över det till punkt 3.7a. Om du endast har sålt en del av ditt innehav fyller du i motsvarande del av ditt sparade utdelningsutrymme i denna punkt.

3.7b Om utdelning erhållits efter delavyttring eller om utdelning inte erhållits under året

Här fyller du i det belopp du eventuellt räknade fram i punkt 1.4 (Förenklingsregeln) eller 2.5 (Huvudregeln). I de punkterna justerade du nämligen bort en del av gränsbeloppet om du gjort en försäljning innan du tog utdelning, eller om det gjorts en försäljning av aktierna utan att det skett någon utdelning under året.

3.8 Skattepliktig vinst som ska beskattas i tjänst 

Här beräknas resultatet av punkterna 3.5 - 3.7b vilket avser den skattepliktiga vinst som ska beskattas i tjänst. Beloppet kan bli högst 7 430 000 kronor och överförs automatiskt till punkt 3.10 och punkt 1.7 i Inkomstdeklaration 1.

Vinst som ska beskattas i KAPITAL

I punkterna 3.9 - 3.11 beräknar du hur stor del av den totala vinsten som ska beskattas i kapital.

3.9 Vinst enligt punkt 3.3 

Till denna punkt hämtas den beräknade vinsten från punkt 3.3.

3.10 Belopp som beskattas i tjänst enligt punkt 3.8

Till denna punkt hämtas skattepliktig vinst som ska beskattas i tjänst i punkt 3.8. Beloppet kan bli högst 6 680 000 kronor,  begränsningen har dock redan gjorts i punkt 3.8.

3.11 Vinst i kapital

Här beräknas resultatet av punkterna 3.9 och 3.10. Om du har en beskattningsbar vinst som ska beskattas i tjänst, det vill säga ett belopp i punkt 3.10, dras den bort från den totala vinsten (beloppet i punkt 3.9). Om du inte har något belopp som ska beskattas i inkomstslaget tjänst, står samma belopp i punkt 3.11 som i 3.9.

Vinst i punkt 3.11 som ryms inom sparat utdelningsutrymme, beskattas med 2/3 i inkomstslaget kapital. Resterande del beskattas i sin helhet i kapital.

3.12 Belopp antingen enligt punkt 3.7a x 2/3 eller 3.7b x 2/3

Här beräknas och visas antingen belopp från punkt 3.7a eller 3.7b, beroende på vilken av punkterna som är ifylld, multiplicerat med 2/3. Om sparat utdelningsutrymme i punkt 3.7a eller 3.7b är större än den vinst du ska beskattas för i kapital i punkt 3.11, multipliceras istället vinsten i punkt 3.11 och med 2/3.

3.13 Resterande vinst 

Här beräknas vinsten i punkt 3.11 minus antingen belopp i punkt 3.7a eller 3.7b, beroende på vilken av punkterna som är ifylld. Vinsten som överstiger det sparade utdelningsutrymmet ska beskattas utan kvotering till 2/3. Det beräknade beloppet kan inte bli lägre än 0 (noll) kronor.

3.14 Vinst som ska tas upp i kapital 

Här beräknas resultatet av punkterna 3.12 och 3.13 vilket avser vinst som ska tas upp i kapital. Beloppet överförs automatiskt till punkt 7.4 i Inkomstdeklaration 1. Du behöver inte tänka på om förlusten kan utnyttjas mot vinster (så kallad kvittning) eller hur stor del av förlusten som får dras av. Detta sker automatiskt. 

Försäljning av mottagna (tillbytta) andelar

Denna ruta kryssar du i om försäljningen avser avyttring (ej efterföljande byte) av andelar som förvärvats genom andelsbyte. Tänk på att du måste lämna bilaga K13 med uppgifter om de aktier som du avyttrat genom andelsbyte för framskjuten beskattning av de mottagna andelarna.

För ytterligare information se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024