På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Biogas och vegetabiliska oljor m.m. som förbrukas för uppvärmning

När du förbrukar biogas, vegetabiliska eller animaliska oljor för uppvärmning kan du ha rätt till skattebefrielse för energiskatt och koldioxidskatt.

Skattebefriade bränslen

Du har möjlighet till skattebefrielse för bland annat följande bränslen:

 • biogas
 • FAME/RME
 • rapsolja
 • sojabönolja
 • jordnötsolja
 • olivolja
 • palmolja
 • solrosolja
 • kokosolja
 • linolja
 • majsolja
 • animaliska och vegetabiliska fetter.

Du har även möjlighet till skattebefrielse när dessa bränslen ingår som en beståndsdel i ett annat bränsle.

Du får endast skattebefrielse om bränslena omfattas av ett hållbarhetsbesked. Hållbarhetsbesked behövs inte för biogas som förbrukas för uppvärmning. För FAME och RME får du endast skattebefrielse för den del av bränslet som har framställts av biomassa.

Bränslen som inte är skattebefriade

Du har inte möjlighet till skattebefrielse för HVO.

Avdrag

Du som själv deklarerar energi- och koldioxidskatt får göra avdrag för skatten i din deklaration för energiskatt och koldioxidskatt.

Du har inte rätt till avdrag om ditt företag är ett företag utan rätt till statligt stöd, d.v.s. ett företag i ekonomiska svårigheter. Du kan läsa mer om detta nedan under rubriken tillåten stödmottagare.

Du får även göra avdrag för bränsle som du har sålt till en privatperson.

Återbetalning

Om du inte själv deklarerar energi- och koldioxidskatt utan köper in bränsle med skatt kan du från och med kvartal 3 2016 ansöka om återbetalning av skatten för förbrukningen under varje kvartal.

Ansökan ska ha kommit in till Skatteverket inom tre år efter utgången av det kalenderkvartal som ansökan avser.

Ansök om återbetalning av energi- och koldioxidskatten i e-tjänsten Återbetalning –
punktskatt.

Du kan ge någon behörighet att som ombud begära återbetalning av punktskatt i ditt ställe. Du som är vd eller ensam firmatecknare kan anmäla ombud som ska söka återbetalning för företaget genom e-tjänsten:

Du som är vd eller behörig firmatecknare kan även anmäla ombud som ska söka återbetalning för företaget genom att skicka in blanketten:

Tillåten stödmottagare

Kraven för avdrag och återbetalning ändrades från den 1 juli 2016. För att få behålla din rätt till skattebefrielse måste du då vara en tillåten stödmottagare. Detta innebär till exempel att du inte får befinna dig i ekonomiska svårigheter.

Om du söker en återbetalning som sammanlagt uppgår till 200 000 euro per kalenderår måste även vissa statistikuppgifter lämnas till Skatteverket för att få återbetalning. Uppgifterna handlar om typ av företag, region och verksamhetsområde.

Mer information om de nya statstödskraven hittar du här:

Lämna deklaration eller sök återbetalning

Med hjälp av våra e-tjänster kan du på ett smidigt och säkert sätt deklarera eller söka återbetalning. Använd tjänsten Punktskattedeklaration om du själv deklarerar energiskatt. Använd tjänsten Återbetalning - punktskatt om du ska söka återbetalning av skatten.

Skatteverket

Till toppen