På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

startsida

Överföring av varor mellan EU-länder

Här har vi samlat information om vilka särskilda momsregler som gäller vid överföring av varor mellan EU-länder.

Med överföring menas en transport av en vara mellan EU-länder utan att varan byter ägare. Det kan t.ex. vara transport från en verksamhet i Sverige till ett eget lager i ett annat EU-land. Eller transport av varor från Sverige för att användas för en tjänst som utförs i ett annat EU-land, t.ex. ett byggföretag som transporterar byggma­terial från Sverige i samband med att byggtjänster utförs i ett annat EU-land. Det kan också vara transport till eller från en egen filial i ett annat EU-land.

Om du överför en vara från Sverige till ett annat EU-land så kan en sådan överföring likställas med en omsättning i Sverige som undantas från moms och istället beskattas som ett varuinköp i det andra EU-landet. Du ska i sådana fall redovisa överföringen av varan på rad 35 i din momsdeklaration och i en periodisk sammanställning.

En överföring av vara kan också ske från ett annat EU-land till Sverige. En sådan överföring kan då på motsvarande sätt likställas med en omsättning som är undantagen från moms i det andra EU-landet då överföringen ska hanteras och beskattas av dig som ett varuinköp från annat EU-land i Sverige. I din momsdeklaration ska du i sådana fall redovisa överföringen till Sverige på rad 20 i momsdeklarationen och beräkna och redovisa utgående moms på någon av raderna 30-32 beroende på skattesats. För den moms du själv beräknat har du avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms.

Överföring av varor mellan EU-länder
Skatteverket

Till toppen