En utländsk arbetsgivare som har ett fast driftställe i Sverige är skyldig att göra skatteavdrag på samma sätt som en svensk arbetsgivare.
Från och med den 1 januari 2021 finns nya regler för utländska företag som saknar ett fast driftställe i Sverige och som betalar ut lön till anställda som arbetar i Sverige och för utländska företag som fakturerar ett annat företag för arbete här.
Vissa utländska företag som inte har fast driftställe i Sverige ska lämna särskilda uppgifter till Skatteverket. Företagen ska lämna de särskilda uppgifterna årligen från och med år 2022.
De här reglerna gäller för dig som har ett utländskt företag som saknar ett fast driftställe i Sverige, men som betalar ut lön och andra ersättningar till anställda som arbetar här. Om du driver ett utländskt företag och fakturerar ett annat företag för arbete i Sverige finns information längre ned på sidan.
Med utländskt företag avses här en utländsk juridisk person eller en fysisk person som bedriver enskild näringsverksamhet och som är begränsat skattskyldig i Sverige.
Från och med den 1 januari 2021 är utländska arbetsgivare som saknar ett fast driftsställe i Sverige skyldiga att göra skatteavdrag på ersättning för arbete som utförs i Sverige. Även om arbetet rent fysiskt utförs utomlands så kan det anses vara arbete som utförs i Sverige om arbetet är inom ramen för arbetsgivarens verksamhet här.
Om lön och andra ersättningar till den anställda inte ska beskattas i Sverige enligt 183-dagarsregeln i lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) ska du inte göra något skatteavdrag. Det behövs inget beslut från Skatteverket om att skatteavdrag inte ska göras utan det räcker att du bedömt att 183-dagarsregeln i SINK är tillämplig.
Du ska inte heller göra något skatteavdrag om det finns ett beslut om att skatteavdrag inte ska göras. Ett sådant beslut kan till exempel finnas om din anställda inte ska beskattas i Sverige för arbetsdagarna i Sverige på grund av att Öresundsavtalet är tillämpligt. Även du som arbetsgivare kan ansöka om att få ett beslut om att skatteavdrag inte ska göras.
Som arbetsgivare ansöker du om att skatteavdrag inte ska göras genom att skicka ett brev till Skatteverket där du anger den anställdas namn, adress samt personnummer eller samordningsnummer. I brevet anger du även vilken period den anställda ska arbeta i Sverige och anledningen till att skatteavdrag inte ska göras här. Ange att det är en ”Ansökan om befrielse från skatteavdrag” i rubriken i brevet. Ansökan skickas till:
Skatteverket
Utlandsenheten
SE-205 30 Malmö
Sverige
Om det finns ett beslut om att skatteavdrag inte ska göras under förutsättning att Öresundsavtalet är tillämpligt gäller beslutet så länge du vid utbetalningstillfället inte känner till att din anställda inte kommer att uppfylla kraven för att tillämpa avtalet.
En utländsk arbetsgivare som har ett fast driftställe i Sverige är skyldig att göra skatteavdrag på samma sätt som en svensk arbetsgivare/utbetalare.
Om du inte har ett fast driftställe i Sverige ska skatteavdrag göras för preliminärskatt med 30 procent på ersättningen för arbete i Sverige om det inte finns ett beslut som säger att skatteavdrag ska göras på annat sätt.
Exempel på beslut som påverkar skatteavdraget är:
Om det finns ett socialavgiftsavtal, det vill säga ett avtal mellan dig och din anställda som säger att den anställda ansvarar för att redovisa och betala in arbetsgivaravgifter i Sverige på sin lön, så påverkas inte detta av de nya reglerna. Den anställda ska även i fortsättningen redovisa och betala arbetsgivaravgifter. Du som arbetsgivare ska däremot göra skatteavdrag från den anställdas inkomst och redovisa dessa skatteavdrag till Skatteverket på arbetsgivardeklarationer. Du ska som arbetsgivare måste däremot även lämna kontrolluppgift på utgiven ersättning (inklusive kompensation för arbetsgivaravgifterna).
Du och din anställda kan självklart välja att säga upp socialavgiftsavtalet. I sådana fall ansvarar du som arbetsgivare för att redovisa och betala såväl avdragen skatt som arbetsgivaravgifter. Du hittar mer information om vad du ska göra ifall ett socialavgiftsavtal har sagts upp nedan.
Om du ska göra skatteavdrag för en eller flera anställda behöver du registrera dig som arbetsgivare här. Du kan registrera dig antingen via vår e-tjänst eller på en blankett.
Om du ska göra skatteavdrag ska du lämna in arbetsgivardeklarationer. Om du inte ska göra skatteavdrag men du ska betala arbetsgivaravgifter ska du också lämna in arbetsgivardeklarationer.
De skatteavdrag som du gör på lön och andra ersättningar för arbete som utförs i Sverige ska du redovisa i arbetsgivardeklarationer varje månad. Om du ska betala arbetsgivaravgifter i Sverige ska även dessa avgifter redovisas i arbetsgivardeklarationen.
I arbetsgivardeklarationen ska du lämna uppgifter om varje anställd. Arbetsgivardeklarationen kan lämnas in via vår e-tjänst eller på två blanketter.
Om du inte längre har anställda i din verksamhet ska du avregistreras som arbetsgivare. Det är viktigt för att Skatteverket ska ha rätt uppgifter om din verksamhet och för att du inte ska få onödiga blanketter och förfrågningar.
Den här informationen vänder sig till dig som har ett utländskt företag och som ska fakturera ett annat företag för arbete i Sverige, dvs. du som ska få en betalning från ett annat företag för arbete i Sverige.
Med utländskt företag avses här en utländsk juridisk person eller en fysisk person som bedriver enskild näringsverksamhet och som är begränsat skattskyldig i Sverige.
Informationen nedan gäller inte lön som betalas ut till anställda.
Från och med den 1 januari 2021 ska utbetalare göra skatteavdrag när de betalar ut ersättning för arbete oavsett om det utländska företaget har ett fast driftsställe eller inte här i landet. Det som avgör skatteavdraget blir istället var arbetet har utförts.
Utbetalaren ska bara göra skatteavdrag på ersättningen om arbetet utförs i Sverige eller utomlands men inom ramen för verksamheten i Sverige . Om allt arbete utförs utomlands ses detta normalt inte som arbete i Sverige.
Utbetalaren ska göra skatteavdrag med 30 procent av ersättningen om du är en utländsk juridisk person och Skatteverket inte har fattat beslut om något annat.
Om du är en fysisk person som bedriver näringsverksamhet och får ersättning från en utländsk utbetalare som saknar ett fast driftställe i Sverige, ska utbetalaren göra skatteavdrag med 30 procent av ersättningen. Om det istället är fråga om en svensk utbetalare eller en utländsk utbetalare med ett fast driftställe i Sverige ska skatteavdrag göras enligt vanliga svenska regler.
Om du har fått ersättning för arbete och utbetalaren har gjort skatteavdrag från ersättningen så kommer du att tillgodoräknas det gjorda skatteavdraget i samband med att din slutliga skatt beräknas året efter inkomståret.
Om du inte ska betala någon skatt i Sverige så kommer hela den avdragna skatten att betalas ut till ditt skattekonto. Om du ska beskattas i Sverige, exempelvis för att du har ett fast driftställe här, så kommer den avdragna skatten användas för att betala din slutliga skatt. Eventuell överskjutande skatt kommer att betalas ut till ditt skattekonto.
Du kan ansöka om förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt, men du kan bara beviljas detta om du kan visa att du har ett angeläget behov av en förtidsåterbetalning. Det räcker inte med att du inte är skattskyldig i Sverige.
Om du inte vill att skatteavdrag ska göras i Sverige kan du göra något av följande:
Den som bedriver näringsverksamhet i Sverige kan bli godkänd för F-skatt. Att vara godkänd för F-skatt innebär att du själv ansvarar för att betala in din preliminärskatt till Skatteverket. Den som betalar ut ersättning för arbete till dig ska inte göra avdrag för preliminärskatt om du visar att du är godkänd för F-skatt. Ansök via e-tjänst eller blankett.
Om du inte är skattskyldig i Sverige kan du ansöka om att utbetalaren inte ska göra något skatteavdrag (jämkning). Om Skatteverket godkänner din ansökan får du ett beslut om det och du kan därefter visa beslutet för utbetalaren.
Du kan ansöka genom att skicka ett brev till Skatteverket där du anger utbetalare (namn, adress och organisationsnummer eller personnummer), period och anledningen för att du vill att ersättningen ska befrias från skatteavdrag (att du inte är skattskyldig i Sverige). Ange att det är en ”Ansökan om jämkning” i rubriken i brevet.
Skicka ansökan till:
Skatteverket
Utlandsenheten
SE-205 30 Malmö
Sverige
Om allt arbete utförs utomlands ses detta normalt inte som arbete i Sverige och det finns då ingen skyldighet att göra skatteavdrag. När det inte finns någon skyldighet att göra skatteavdrag behöver du normalt inte ansöka om ett beslut om särskild beräkningsgrund.
I stället för att du själv ansöker om ett beslut om särskild beräkningsgrund, när du inte är skattskyldig för inkomsten i Sverige, kan utbetalaren ansöka om beslut om befrielse från skatteavdrag för ersättning som betalas ut till dig. Om Skatteverket godkänner en sådan ansökan får utbetalaren ett beslut om att ersättningen är befriad från skatteavdrag. Utbetalaren kan ansöka genom att använda blanketten Ansökan om befrielse från att göra skatteavdrag (SKV 4110).
Det går också bra att skicka in en skriftlig ansökan till Skatteverket med rubriken ”Ansökan om befrielse från skatteavdrag”.
Skicka ansökan till:
Skatteverket
205 30 Malmö
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.