Från den 31 december 2023 förväntas regler träda ikraft som innebär att vissa stora företag blir föremål för regler om global minimibeskattning, så kallad tilläggsskatt, samt ett helt nytt sätt att beräkna effektiv skattesats.
Dialogmöte 14 juni 2023
Skatteverket bjuder in till virtuellt dialogmöte med fokus på global minimibeskattning (Pelare 2) den 14 juni kl. 9.30–11.00. Dialogmötet syftar till att möjliggöra dialog mellan Skatteverket och de företag som träffas av de kommande reglerna. Vid mötet kommer deltagare från Skatteverkets rättsavdelning och storföretagsavdelning att medverka och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor till Skatteverket.
Skatteverket hade ett dialogmöte med fokus på global minimibeskattning (Pelare 2) den 14 juni kl. 9.30–11.00. Nästa dialogmöte planeras till hösten 2023. Information om kommande dialogmöten kommer att publiceras här.
Vill du ställa frågor till Skatteverket gällande svensk implementering av regler om global minimibeskattning, så kallad tilläggsskatt, kan du kontakta oss här.
Koncerner med omsättning som uppgår till minst 750 miljoner euro under två av de senaste fyra åren träffas av de föreslagna reglerna om global minimibeskattning. I Sverige föreslås att reglerna införs genom bland annat en lag om tilläggsskatt.
De regler som föreslagits för att implementera global minimibeskattning i Sverige omfattar bland annat lag om tilläggsskatt samt ändringar och tillägg i skatteförfarandelagen (SFL). De föreslagna reglerna medför en rad olika uppgiftsskyldigheter och anmälningar för företag som omfattas av reglerna.
Koncerner – såväl multinationella som nationella – med omsättning som uppgår till minst 750 miljoner euro under två av de senaste fyra åren träffas av de föreslagna reglerna om global minimibeskattning. Vissa enheter är undantagna från reglernas tillämpning.
Reglerna föreslås träda i kraft 31 december 2023 och tillämpas på företag (koncernenheter) med räkenskapsår som påbörjas från och med ikraftträdandet.
Regelgivning och information kommer från flera håll, eftersom det är flera aktörer som agerar både nationellt och internationellt. Inom OECD har arbetats fram modellregler med kommentarer och vägledning. På EU-nivå finns ett direktiv som baseras på modellreglerna och i Sverige finns förslag på lag om tilläggsskatt för att genomföra EU:s direktiv.
För länkar till de olika dokument som har publicerats nationellt och internationellt, se under "Vill du läsa mer?" under ”Regler om global minimibeskattning (tilläggsskatt)”.
Uppgiftslämnande till Skatteverket kommer enligt nuvarande förslag att bli aktuell tidigast under 2026. Se mer information under ”Uppgiftslämnande till Skatteverket”.
Ur civilrättsligt perspektiv är det dock möjligt att den föreslagna lagen om tilläggsskatt kan få betydelse vid den finansiella rapporteringen vid en tidigare tidpunkt.
Skatteverket har som ambition att svara på de frågor vi kan, samt att tillhandahålla våra svar på så sätt att andra också kan ta del av inkomna frågor och svar.
Härutöver hade Skatteverket ett dialogmöte med fokus på global minimibeskattning (Pelare 2) den 14 juni. Nästa dialogmöte planeras till hösten 2023. Syftet är att möjliggöra dialog mellan Skatteverket och de företag som träffas av de kommande reglerna. Deltagare från Skatteverkets rättsavdelning och storföretagsavdelning medverkar och det finnas möjlighet att ställa frågor till Skatteverket.
Nedan följer kortfattad och översiktlig information om vad reglerna om global minimibeskattning (även kallat Pelare 2) innebär och det lagstiftningsarbete som pågår i Sverige just nu. Informationen är inte uttömmande. För dig som vill sätta dig in i det internationella regelverket och den föreslagna lagstiftningen i Sverige mer i detalj har vi samlat länkar under avsnittet Vill du läsa mer?
När lag om tilläggsskatt är beslutad kommer Skatteverket att uppdatera rättslig vägledning med information om reglernas innehåll samt rättsliga ställningstaganden som Skatteverket kan komma att göra. Det är först när det finns en antagen lagstiftning i Sverige som Skatteverket kan ge sin syn på hur gällande rätt ska tolkas.
Koncerner – såväl multinationella som nationella – med omsättning som uppgår till minst 750 miljoner euro under två av de senaste fyra åren träffas av de föreslagna reglerna om global minimibeskattning. I Sverige föreslås att reglerna införs genom bland annat en lag om tilläggsskatt.
Reglerna innebär att jurisdiktioner där koncernen effektivt beskattas lägre än 15 % kommer att anses vara lågbeskattade. Om en koncerns verksamhet i ett land är lågbeskattad ska en tilläggsskatt tas ut som motsvarande mellanskillnaden mellan den effektiva beskattningen i landet och en beskattning som motsvarar 15 %.
År 2015 publicerade OECD med stöd av EU och G20-länderna rapporter avseende ett antal identifierade åtgärdspunkter för att komma till rätta med skattebaserodering och vinstflyttning genom internationell skatteplanering. Arbetet benämns Base Erosion and Profit Shifting och förkortas BEPS. Från 2016 och framåt har många länder i världen implementerat de regelförslag som presenterades i dessa BEPS-rapporter.
En av åtgärdspunkterna handlade om den digitala ekonomin och arbetet med denna punkt fortsatte efter 2015 genom ett internationellt samarbete benämnt Inclusive Framework där idag ca 140 länder ingår. Det fortsatta arbetet syftade dels till att hitta sätt att beskatta övervinster i de jurisdiktioner där de största företagen i världen har sina marknader och dels att hitta ett sätt att uppnå en global minimibeskattning för multinationella koncerner. Den första delen benämns Pelare 1 och arbete pågår fortfarande för att bestämma detaljer om hur övervinster ska beräknas och härleds. Den andra delen benämns Pelare 2.
Arbetet inom Inclusive Framework med Pelare 1 och Pelare 2 är alltså en fortsättning på OECD:s tidigare BEPS-arbete och benämns därför med samlingsnamnet BEPS 2.0.
Den 20 december 2021 publicerade OECD och Inclusive Framework ett dokument med modellregler för global minimibeskattning (Pelare 2). Modellreglerna kompletterades under 2022 med kommentarer och exempel för att underlätta tolkning av reglerna, samt med tillfälliga lättnadsregler och ytterligare överenskommen vägledning under slutet av 2022 och början av 2023.
Den 22 december 2021 publicerade EU ett direktivförslag för genomförande av regler om global minimibeskattning, som antogs den 14 december 2022.
I Sverige har en offentlig utredning föreslagit att en ny lag om tilläggsskatt införs för att genomföra EU-direktivet i svensk rätt. Dessutom har finansdepartementet upprättat en kompletterande promemoria som bl.a. innehåller regler om tillfälliga lättnadsregler. Det föreslås även ändringar och tillägg i skatteförfarandelagen (SFL). Reglerna föreslås träda i kraft 31 december 2023 och tillämpas på företag med räkenskapsår som påbörjas från och med ikraftträdandet.
De nya reglerna om global minimibeskattning träffar koncerner – såväl multinationella som nationella – med omsättning som uppgår till minst 750 miljoner euro under två av de senaste fyra åren.
Begreppet företag används inte i regelverket pga. att även enheter som inte är företag, exempelvis fasta driftställen, betraktas som separata enheter. Istället används begreppet koncernenheter (eng: Constituent Entities) Det finns även vissa enheter som är undantagna (eng: Excluded Entities), exempelvis stater och internationella organisationer.
Reglerna innebär att jurisdiktioner där koncernen effektivt beskattas lägre än 15 % kommer att anses vara lågbeskattade, vilket medför att en tilläggsskatt (eng: Top-up-Tax) kan komma att tas ut enligt någon av de föreslagna beskattningsreglerna; huvudregeln (eng: Income Inclusion Rule, ”IIR”), kompletteringsregeln (eng: Undertaxed Profits Rule, ”UTPR), eller en nationell regel om tilläggsskatt som motsvarar huvudregeln (eng: Qualified Domestic Minimum Top-up-Tax, ”QDMTT”). Tilläggskatten tas ut med ett belopp som motsvarar mellanskillnaden upp till 15 % effektiv beskattning.
Huvudregeln och kompletteringsregeln samt de val, justeringar och beräkningar som krävs för att veta om dessa är tillämpliga brukar på engelska benämnas Global anti-Base Erosion rules, förkortat GloBE och på svenska; GloBE-regler.
För att ta reda på om en koncerns verksamhet inom en jurisdiktion anses lågbeskattad innehåller reglerna ett för alla jurisdiktioner gemensamt sätt att beräkna effektiv skattesats (eng: Effective Tax Rate, ETR), som skiljer sig från hur effektiv skattesats beräknas i finansiell rapportering och skattesammanhang. Vid beräkningen av effektiv skattesats, som därefter ligger till grund för beskattningen, är utgångspunkten den konsoliderade redovisningen enligt IFRS eller annan motsvarande redovisningsstandard (till exempel US GAAP).
Mot bakgrund av att terminologi och begrepp med ursprung i redovisningsregler används i reglerna om global minimibeskattning har flera nya begrepp introducerats i regelverket.
Beräkningsreglerna är mycket tekniska och innehåller olika valmöjligheter samt justeringar av såväl resultat som skattekostnad. Anledningen till detta är dels att reglerna är en kompromiss mellan olika länders sätt att beräkna skatteunderlag för att hitta en gemensam standard och dels att vissa skatteplaneringsmöjligheter ska undvikas.
De val, justeringar och beräkningar som är nödvändiga för att ta reda på om koncernens verksamhet inom en jurisdiktion anses lågbeskattad kräver en mängd datapunkter för att kunna genomföra. Koncerner i såväl Sverige som Europa har aviserat att många datapunkter finns utanför affärssystemen och kommer att kräva mycket tid och resurser för att hämta in och hantera.
När koncernen har beräknat effektiv skattesats per jurisdiktion och vet att en jurisdiktion är lågbeskattad ska beräkning av tilläggsskatt (eng: Top-up-Tax) göras.
Den tilläggsskatt som beräknas kallas för tilläggsskattebelopp. Tilläggsskattebeloppet ska fördelas mellan koncernenheterna i jurisdiktionen baserat på andel av den justerade vinsten.
Enligt huvudregeln (eng: Income Inclusion Rule, IIR) ska tilläggsskattebeloppet betalas av moderföretaget i en koncern. Om moderföretaget inte ensamt äger de koncernenheter som är lågbeskattade ska moderföretaget betala den andel av koncernenhetens tilläggsskattebelopp som motsvaras av moderföretagets ägarintressen (direkt eller indirekt).
Det finns särskilda regler för mellanliggande och delägda moderenheter, samt avräkningsregler för att säkerställa att det inte uppstår dubbelbeskattning.
Enligt kompletteringsregeln (eng: Undertaxed Profits Rule, UTPR) ska tilläggsskattebelopp som inte betalas av någon enhet i koncernen enligt huvudregeln, exempelvis om moderenheten inte är etablerad i ett land som har infört GloBE-regler, fördelas och betalas av övriga koncernenheter på visst sätt. Det kan innebära att Sverige även får rätt att ta in tilläggsskatt avseende utländska koncernenheter under vissa förutsättningar.
Enligt regeln om nationell tilläggsskatt (eng: Qualified Domestic Minimum Top-up-Tax, QDMTT) har Sverige rätt att ta in tilläggsskatt som är hänförlig till svenska koncernenheter på visst sätt.
För att underlätta för koncernenheter och skatteadministrationer under en övergångsperiod som motsvarar de första tre åren, 2024-2026 (med specialreglering för brutna räkenskapsår), har OECD publicerat tillfälliga lättnadsregler (eng: Safe Harbours and Penalty Relief).
Dessa tillfälliga lättnadsregler som avser safe harbours föreslås införas i svensk rätt. Det finns idag inget offentligt förslag om att införa sanktionslättnader motsvarande Penalty Relief.
De tillfälliga lättnadsreglerna avseende safe harbours innebär i korthet att koncernenheter kan använda uppgifter i kvalificerade land-för-land-rapporter (eng: Country-by-Country Reporting, CbCR) för att avgöra om en jurisdiktion uppfyller villkoren för tillämpning av safe harbours, istället för att göra beräkningarna i enlighet med GloBE-reglerna.
Om något av följande tre test är uppfyllda ska tilläggsskattebeloppet för aktuell jurisdiktion anses vara noll.
Det finns detaljerade regler bl.a. om särskilda enheter och koncerner, samt undantag från tillämpning av den tillfälliga safe harbour-regeln i vissa fall. Exempelvis tillämpas en ”en gång ute alltid ute”-princip som innebär att om en koncern inte uppfyller eller väljer att tillämpa något av de tre testen ett år, så förlorar koncernen rätten att tillämpa safe harbours efterföljande år.
De regler som föreslagits för att implementera global minimibeskattning (Pelare 2) i Sverige omfattar bland annat lag om tilläggsskatt samt ändringar och tillägg i skatteförfarandelagen (SFL). De föreslagna reglerna medför en rad olika uppgiftsskyldigheter och anmälningar för företag som omfattas av reglerna.
Avsnittet kommer att uppdateras med information om uppgiftslämnande till Skatteverket när lagstiftningsarbetet har kommit lite längre.
Skatteverket hade ett dialogmöte med fokus på global minimibeskattning (Pelare 2) den 14 juni kl. 9.30–11.00. Nästa dialogmöte planeras till hösten 2023. Syftet är att möjliggöra dialog mellan Skatteverket och de företag som träffas av de kommande reglerna. Deltagare från Skatteverkets rättsavdelning och storföretagsavdelning medverkar och det finnas möjlighet att ställa frågor till Skatteverket.
Skatteverket hade ett dialogmöte riktat till rådgivare den 31 mars 2023 och en sammanfattning av de diskussionspunkter som rörde Pelare 2, inklusive frågor och svar, återgavs vid dialogmötet riktat till företagen den 14 juni (se minnesanteckningar).
Fram till dess att regler om global minimibeskattning har implementerats i Sverige genom lag om tilläggsskatt är målsättningen med ett forum för dialog att skapa förståelse för de utmaningar som berörda företag och även Skatteverket står inför. Det är även värdefullt om Skatteverket kan fånga upp specifika frågor – såväl praktiska som rättsliga – som är viktiga för företagen och som bör bevakas i internationella sammanhang.
När lag om tilläggsskatt är beslutad kommer Skatteverket att uppdatera rättslig vägledning med information om reglernas innehåll samt rättsliga ställningstaganden som Skatteverket kan komma att behöva göra.
Skatteverkets ambition är att anordna fler virtuella dialogmöten som riktar sig till de företag som berörs av kommande regler om global minimibeskattning (Pelare 2). Information om kommande dialogmöten kommer att publiceras här.
Anmäl dig senast den 12 juni 2023.
De uppgifter du lämnar i anmälan använder Skatteverket för att administrera din anmälan och för genomförande. Alla personuppgifter gallras efter att dialogmötet är genomfört. Ansvarig för behandlingen av personuppgifter är Skatteverket.
Vill du ställa frågor till Skatteverket gällande svensk implementering av regler om global minimibeskattning, så kallad tilläggsskatt, kan du kontakta oss genom nedan formulär. Tänk på att inkomna frågor inte omfattas av sekretess. Vi ber dig därför undvika att lämna information om ditt företag i din fråga. Du har även möjlighet att be att få bli kontaktad istället för att direkt specificera din fråga. Då ber vi dig lämna dina kontaktuppgifter i formuläret så att vi kan kontakta dig.
Skatteverket kommer att avidentifiera och sammanfatta inkomna frågor och publicera frågorna tillsammans med Skatteverkets svar eller kommentarer under denna rubrik.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.