Just nu har vissa användare problem med att logga in i våra e-tjänster. Vi arbetar med att lösa problemet.
Skatterätt och folkbokföring är två helt skilda regelverk med var sitt bosättningsbegrepp. Du kan behöva lämna inkomstdeklaration i Sverige även fast du inte längre bor eller vistas i landet.
Om du inte längre vistas stadigvarande i Sverige, men tidigare varit bosatt i landet, kan du fortfarande - skatterättsligt - komma att behandlas på samma sätt som om du varit bosatt i Sverige.
Konsekvensen är att du, liksom tidigare, betraktas som obegränsat skattskyldig. Detta innebär att alla inkomster, såväl från Sverige som från annat land, ska redovisas i inkomstdeklarationen efter utflyttningen.
Om du flyttar ut från Sverige och är svensk medborgare eller har bott här i landet minst tio år ska du själv visa att du inte längre har väsentlig anknytning till Sverige. Detta gäller i fem år från utresedagen.
Ovanstående är ingen uttömmande uppräkning. Det är exempel på vad man ser till när man bedömer om du efter utflyttning är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige. I bedömningen av vad man kan kalla den skatterättsliga bosättningen väger Skatteverket samman alla kända omständigheter.
Om du bor i ett annat land och arbetar i Sverige eller får pension från Sverige betalar du normalt skatt i Sverige för inkomsten. Vilken skatt du ska betala beror på om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig.
Observera att oavsett om du betraktas som obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige kan vissa inkomster helt eller delvis komma att beskattas i annat land. Detta beror bland annat på bestämmelser i skatteavtal. Sverige har skatteavtal med ett stort antal länder.
Skatteavtalen med Portugal och Grekland
Sverige har sagt upp skatteavtalen med Portugal och Grekland och de skatteavtalen upphör att gälla 1 januari 2022. Det innebär att från och med det datumet finns det inte längre skatteavtal mellan dessa stater. De avtalsslutande staterna Sverige, Portugal och Grekland beskattar därför inkomster och tillgångar enligt sin egen interna lagstiftning.
Svenska pensioner beskattas enligt svensk rätt, till exempel SINK, och begränsas inte av bestämmelser i de uppsagda skatteavtalen.
Svensk pensionär, bosatt i Portugal eller Grekland, beskattas före 2022 inte i Sverige för tjänstepension på grund av tidigare anställning i enskild tjänst. Från och med 1 januari 2022 beskattas dessa pensioner med full svensk skatt till exempel SINK 25 procent.
Svensk beskattning av utdelning, ränta och royalty har i de uppsagda skatteavtalen begränsats på olika sätt.
En person, bosatt i Grekland har hittills inte beskattats för utdelning från svenska bolag. Från och med 1 januari 2022 beskattas den utdelningen enligt svenska regler till exempel kupongskatt med 30 procent.
En person som är bosatt i Sverige kan få avräkning eller avdrag för utländsk skatt på inkomst från Portugal och Grekland men bara högst med den skatt som det andra landet får ta ut enligt de nu uppsagda avtalen till exempel utdelning från portugisiskt bolag maximalt 10 procent. Från och med 1 januari 2022 måste Sverige ta hänsyn till den skatt som tas i ut Portugal enligt portugisisk intern rätt. Avräkning sker då med stöd av Avräkningslagen.
För att få avräkning eller avdrag för utländsk skatt krävs bland annat att den dubbelbeskattade inkomsten anses härröra från eller ha sitt ursprung i en utländsk stat. En svensk pension uppfyller inte något av dessa krav varför Sverige inte kan medge avräkning eller avdrag för utländsk skatt vid vår beskattning av svenska pensioner.
Om du vill ringa till Skatteupplysningen och befinner dig utomlands så kan du ringa +46 8 564 851 60.
Inom Sverige når du Skatteupplysningen via 0771-567 567. Du kan också kontakta ditt skattekontor.