På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Personnummer och samordningsnummer

Alla personer som folkbokförs i Sverige får ett personnummer som identitetsbeteckning. Personnumret får du av Skatteverket.

Om du en gång har fått ett personnummer behåller du samma nummer livet ut. Det innebär att personnumret inte ändras om du till exempel flyttar utomlands.

Även personer som inte folkbokförs kan i vissa fall få ett personnummer. Det gäller personer med diplomatisk immunitet som vistas i Sverige under minst ett år, t.ex. anställda vid utländska ambassader eller vissa internationella organisationer. Personnummer tilldelas i dessa fall på begäran av Regeringskansliet.

Personnumret infördes 1947

Personnumret infördes 1947 och då som ett system med födelsetid plus ett tresiffrigt födelsenummer. År 1967 gjordes en ändring som innebar att man införde en kontrollsiffra som sista siffra i personnumret.

Om personnummer

Vad är ett personnummer? Ett personnummer är en identitetsbeteckning som bland annat talar om när du är född. Här får du veta hur det är uppbyggt och hur det används.

Skatteverket

Till toppen