På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Utsläppsrätter

Om du har en anläggning för vilken utsläppsrätter ska överlämnas befrias du helt eller delvis från energiskatt och koldioxidskatt för vissa bränslen.

Här kan du läsa om vilka möjligheter till lägre skatt som gäller om du har en sådan anläggning.

Lämna deklaration eller sök återbetalning

Med hjälp av våra e-tjänster kan du på ett smidigt och säkert sätt deklarera eller söka återbetalning. Om du själv deklarerar energiskatt, använd tjänsten Punktskattedeklaration. Om du ska söka återbetalning av skatten, använd tjänsten Återbetalning - punktskatt.

Våra e-tjänster

Öppettider: 07-24
Öppettider: 07-24

Tillverkningsprocessen i industriell verksamhet

Du befrias från 70 procent av energiskatten och 100 procent av koldioxidskatten för bränsle som du har förbrukat vid tillverkningsprocessen i industriell verksamhet. Skattebefrielsen gäller inte om du har förbrukat bensin eller högbeskattad olja.

Kraftvärmeproduktion

Du befrias från 70 procent av energiskatten och 100 procent av koldioxidskatten för bränsle som du har förbrukat för produktion av värme vid kraftvärmeproduktion. Skattebefrielsen gäller inte om du har förbrukat högbeskattad olja.

Under perioden januari 2011 - december 2012 medgavs skattebefrielse med 70 procent av energiskatten och 93 procent av koldioxidskatten.

Annan värmeproduktion

Du befrias från 20 procent av koldioxidskatten för bränsle som du har förbrukat för värmeproduktion som inte sker i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet eller i en kraftvärmeanläggning. Skattebefrielsen gäller inte om du har förbrukat högbeskattad olja.

Under perioden juli 2008 - december 2013 medgavs skattebefrielse med 6 procent av koldioxidskatten.

Avdrag

Om du själv deklarerar energi- och koldioxidskatt på bränsle gör du avdrag för skattebefrielsen i din deklaration för energiskatt och koldioxidskatt.

Återbetalning

Om du inte själv deklarerar energi- och koldioxidskatt kan du ansöka om återbetalning av skatten för förbrukningen under varje kvartal.

Ansökan ska lämnas elektroniskt för kvartal som omfattar tid efter utgången av 2016. För dessa kvartal finns ingen möjlighet att ansöka om återbetalning på en pappersblankett. Ansökan lämnas via webbplatsen.

Tillåten stödmottagare

Kraven för återbetalning och avdrag ändrades från den 1 juli 2016. För att få behålla din rätt till återbetalning eller avdrag måste du då vara en tillåten stödmottagare. Detta innebär till exempel att du inte får befinna dig i ekonomiska svårigheter.

Om du söker en återbetalning som sammanlagt uppgår till 200 000 euro per kalenderår måste även vissa statistikuppgifter lämnas till Skatteverket för att få återbetalning. Uppgifterna handlar om typ av företag, region och verksamhetsområde.

Mer information om de nya statsstödskraven hittar du här:

Skatteverket

Till toppen