På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Deklarera specialenhet

Specialenheter deklareras vart sjätte år i en allmän fastighetstaxering. År 2019 är det dags igen. Men om din fastighet förändras eller nybildas under 2016 kan du i februari 2017 få en särskild fastighetsdeklaration skickad till dig. Den ska du lämna till Skatteverket i mars 2017 (datum anges på blanketten). Enklast deklarerar du via e-tjänsten, där uppgifter vi har om din fastighet är förifyllda. Du kan annars fylla i och skicka in pappersdeklarationen du har fått.

När får du beslutet om din fastighetstaxering?

Efter att du deklarerat får du och andra eventuella delägare Skatteverkets beslut om specialenhetens taxering. Beslutet kommer på papper med posten i början av juli; du kan inte få det digitalt. Beslutet gäller hela fastigheten.

Vad är en specialenhet?

En specialenhet är en beteckning på en fastighet med en byggnad som används för ett samhällsnyttigt ändamål (specialbyggnad) och tomtmark till en sådan byggnad.

Alla specialenheter är klassificerade som skatte- och avgiftsfria.

Typkod

Alla fastigheter som fastighetstaxeras får en typkod av Skatteverket. Specialenheter får en typkod mellan 810 och 890.

Skatteverket

Till toppen