På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

startsida

Omsättningströskel vid distansförsäljning inom EU

Med distansförsäljning menas försäljning av varor som transporteras av säljaren till köpare i andra EU-länder i de fall varan inte ska beskattas hos köparen (exempelvis privatpersoner). Postorderförsäljning och internethandel är exempel på distansförsäljning. Distansförsäljningsreglerna gäller inte vid försäljning av nya transportmedel.

Om du säljer och transporterar andra varor än punktskattepliktiga varor för mer än ett visst belopp till köpare i ett annat EU-land som inte ska beskattas för sina inköp blir du skattskyldig för moms i det andra landet. Du ska då momsregistrera dig där och ta ut det landets moms av dina kunder. I varje medlemsland fastställs ett tröskelvärde för denna typ av försäljning (omsättningströskel). Tänk dock på att din försäljning upp till omsättningströskeln i det andra EU-landet fortfarande ska redovisas i avsändarlandet Sverige.

Även om omsättningströskeln inte har överskridits så kan en säljare välja att bli beskattad i det andra EU-landet för försäljningen av varor dit. Säljaren måste då ha uppfyllt de villkor som det land där transporten påbörjats har för att försäljningen inte ska anses vara gjord i avsändarlandet.

Vid försäljning av punktskattepliktiga varor (tobak, alkohol och mineraloljeprodukter) gäller inga tröskelvärden. Du ska då redovisa moms i det andra EU-landet vid försäljning till privatpersoner från och med första försäljningen.

Omsättningströskel vid distansförsäljning inom EU
Skatteverket

Till toppen