Vet du om att du kommer få ett underskott på skattekontot kan du göra en extra inbetalning. Det kan till exempel vara bra att göra om du sålt en bostad eller värdepapper med vinst. Du kan också få ett underskott för att din arbetsgivare drar för lite i skatt.
I slutskattebeskedet som du får efter att du har deklarerat får du veta om du ska betala kvarskatt. Men redan innan du deklarerar kan du göra en så kallad extra inbetalning, för att undvika kostnadsränta.
Tänk på att du inte kan styra den extra inbetalningen till en enskild skatt eller avgift, utan den dras av från det sammanlagda underskottet på ditt skattekonto.
Du som ska göra en extra inbetalning till ditt skattekonto kan betala antingen med bankgiro eller med Swish.
Du kan göra en extra inbetalning med bankgiro. Kom ihåg att ange ditt OCR-nummer som du hittar i tjänsten OCR-beräkning.
Skatteverkets bankgiro: 5050-1055
Du kan göra en extra inbetalning med Swish. Du kan betala maximalt 40 000 kronor per dygn. Logga in på skattekontot och följ instruktionerna.
Behöver du ta reda på hur stort underskott du kommer att få innan du har fått din deklaration eller ditt slutskattebesked, har Skatteverket två tjänster som du kan ta hjälp av.
Har du sålt en bostad? Här finns en beräkningshjälp som räknar ut hur mycket skatt du ska betala på eventuell vinst.
Du ska i vissa fall betala skatt när du hyr ut din privatbostad. Skattens storlek beror bland annat på vilken hyra du tar ut av din hyresgäst. Här får du hjälp att räkna ut om du ska betala skatt och i så fall hur mycket skatt du ska betala.
I tjänsten Räkna ut din skatt kan du själv fylla i uppgifter om hur mycket du har tjänat och hur stort skatteavdrag din arbetsgivare eller annan utbetalare har gjort. Du kan också fylla i uppgifter om bland annat värdepappersvinster, bostadsförsäljningsvinster, fastighetsavgift och näringsverksamhet.
Beroende på hur stort underskott du räknar med att få, finns det olika datum för när du behöver göra din extra inbetalning till skattekontot för att undvika kostnadsränta.
Om du räknar med att få ett underskott på mer än 30 000 kronor undviker du kostnadsränta på följande sätt:
Betala in det belopp som överstiger 30 000 kronor så att det finns på Skatteverkets bankgiro senast den 13 februari 2023. Betala resterande del så att den finns på Skatteverkets bankgirokonto senast den 3 maj 2023. Betalar du senare än dessa datum behöver du bara betala ränta för tiden efter dem.
Om underskottet är 30 000 kronor eller lägre betalar du in beloppet så att det finns på Skatteverkets bankgiro senast den 3 maj 2023.
Du som inte gör en extra inbetalning till skattekontot betalar en låg kostnadsränta fram tills det datum då du senast måste betala kvarskatten (förfallodagen). Förfallodagen är cirka 90 dagar efter att du har fått ditt slutskattebesked. För de flesta är förfallodagen den 12 september 2023. Den låga kostnadsräntan är 3,75 procent fram till den 31 juli 2023, därefter 5 procent. Räntan beräknas dag för dag.
Irene ska betala 70 000 kronor i kvarskatt. Hon gör ingen extra inbetalning utan väntar med att betala kvarskatten till förfallodagen, som i hennes fall är den 12 september. Hon betalar kvarskatten med Swish den 12 september.
Kostnadsränta börjar beräknas från och med den 13 februari på den del av beloppet som överstiger 30 000 kr. Från och med den 4 maj räknas ränta på hela beloppet att betala. Det är den låga kostnadsräntan som Irene ska betala. Den låga kostnadsräntan är 5 %.
Från och med den 13 februari till och med den 3 maj betalar Irene 5,47 kr i ränta per dag (40 000 kronor × 0,05 ÷ 365). 5,47 kr per dag i 80 dagar blir 437 kr.
Från och med den 4 maj till och med den 31 juli betalar hon 9,58 kronor per dag eftersom kostnadsräntan beräknas på hela beloppet att betala (70 000 kronor × 0,05 ÷ 365). 9,58 kr per dag i 132 dagar blir 1 264 kr.
Totalt ska Irene betala 1 701 kronor (5,47 kronor per dag i 79 dagar + 9,58 kronor per dag i 132 dagar).