På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Inbetalning till skattekontot

En inbetalning till Skatteverket ska göras till Skatteverkets bankgironummer för skatteinbetalningar. Använd bankgironummer 5050-1055 oavsett var i Sverige du befinner dig.

Du som är privatperson har normalt en arbetsgivare som drar skatt från din lön varje månad och betalar in den till Skatteverket. Om du av någon anledning vet att du behöver betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in kan du när du vill göra en inbetalning till Skatteverket, en så kallad extra inbetalning.

Skatteverket tillgodoräknar dig inbetalningen på ditt skattekonto så snart vi fått den.

Så gör du

Bankgiro: 5050-1055

Betalningsmottagare: Skatteverket

Betala via internet

Om du betalar via internet måste du ange det OCR-nummer som är unikt för just dig. Det är mycket viktigt att du anger ett korrekt OCR-nummer. Du hittar ditt OCR-nummer på beräkningsbilagan som du får tillsammans med din inkomstdeklaration, men du kan också själv räkna ut det här på webbplatsen via e-tjänsten OCR-beräkning, se länken under e-tjänster.

Förfallodag

En inbetalning måste vara bokförd på Skatteverkets bankgiro senast på förfallodagen. Det räcker alltså inte att girera eller betala in på förfallodagen för att slippa räntekonsekvenser.

Betala med inbetalningskort

Om du inte har möjlighet att betala via internet bör du som privatperson i första hand använda förtryckta inbetalningskort. Beställ förtryckta inbetalningskort på något av följande sätt:

  • via vår beställningstjänst (underrubrik/kategori Inbetalningskort),
  • via Servicetelefonen, tfn 020-567 000, direktval 6704
  • genom Skatteupplysningen, tfn 0771-567 567.

Om du inte använder de förtryckta inbetalningskorten är det mycket viktigt att du skriver ditt namn, din adress och ditt personnummer rätt på korten. Det är också mycket viktigt att du anger ditt OCR-nummer rätt. Annars finns en risk att pengarna inte tillgodoräknas ditt skattekonto.

Betala från utlandet

Om du betalar från utlandet kan du inte använda de förtryckta inbetalningskorten. Du ska använda följande internationella bankkontonummer och uppgifter:

Koder vid skattebetalning från utlandet

IBAN-nummer: SE82 5 000 0000 0522 1100 0347

BIC/Swiftkod: ESSESESS

Bank: SEB, S-106 40 Stockholm

Betalningsmottagare: Skatteverket, S-831 87 Östersund

För att din inbetalning ska krediteras rätt måste du också ange ditt person- eller organisationsnummer.

Vad händer om du anger fel identifikationsuppgifter vid inbetalningen?

Det finns en risk för att Skatteverket inte kan tillgodoräkna dig en inbetalning om du har angett någon felaktig uppgift vid inbetalningen, till exempel fel personnummer, fel organisationsnummer eller fel OCR-nummer (identifikationsnummer). I värsta fall kan en inbetalning tillgodoräknas en annan person eller bolags skattekonto.

Därför är det viktigt att du anger rätt identifikationsnummer eller använder dina egna förtryckta inbetalningskort vid inbetalningen. Skatteverket har ingen möjlighet att kontrollera att du angett rätt namn, adress, person- organisationsnummer eller OCR-nummer.

Om du råkar göra fel och din inbetalning hamnar på någon annans skattekonto kan Skatteverket föra om pengarna till ditt skattekonto under förutsättning att pengarna ligger kvar som överskott eller har betalat en skuld  på det konto som felaktigt fått pengarna. Skatteverket kan även rätta den felaktiga inbetalningen om pengarna betalat en skattekontoskuld hos kronofogdemyndigheten.

För att Skatteverket ska kunna hjälpa dig måste du höra av dig så fort du upptäcker att du gjort fel i samband med inbetalningen.

Har pengarna betalats ut till den person som felaktigt fått inbetalningen eller har de gått till mottagarens andra skulder än skattekontoskulder hos kronofogdemyndigheten kan Skatteverket inte hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Tänk på att din skuld som den felaktiga inbetalningen avsåg att betala kan bli överlämnad till Kronofogdemyndigheten om du inte vidtar någon åtgärd.

Inbetalning till skattekontot - privat
Skatteverket

Till toppen