På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

startsida

Monteringsleveranser inom EU

Här har vi samlat information om vilka särskilda momsregler som gäller vid monteringsleveranser av varor.

Med monteringsleverans menas en försäljning av en vara som transporteras från ett land inom EU till ett annat för att monteras eller installeras där av säljaren eller av någon som säljaren anlitat. Hela tillhandahållandet anses då som en varuförsäljning som är omsatt i det land där monteringen görs. För att det ska vara fråga om en monteringsleverans får monterings- eller installationsarbetena inte vara obetydliga. De får heller inte vara så omfattande att hela tillhandahållandet ska bedömas som en tjänst. Om en svensk säljare transporterar varor till ett annat EU-land för att montera dem där, ska svensk moms inte tas ut.

Om en vara säljs och förs till Sverige från ett annat EU-land för att monteras här av säljaren är varan omsatt i Sverige. Om säljaren är en utländsk företagare och du som köpare är momsregistrerad i Sverige gäller normalt omvänd skattskyldighet. Det innebär att du som köpare ska redovisa momsen, om inte säljaren begärt hos Skatteverket att få vara skattskyldig för moms i Sverige.

Monteringsleveranser inom EU
Skatteverket

Till toppen