På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Från och med den 1 juli 2020 ska exempelvis rådgivare, skattekonsulter, advokater och i vissa fall användare lämna uppgifter om rapporteringspliktiga gränsöverskridande arrangemang till Skatteverket.
Uppgifterna ska användas för (automatiskt) informationsutbyte med EU-medlemsstater.
Reglerna bygger på EU:s regelverk för informationsutbyte om rapporteringspliktiga gränsöverskridande arrangemang - DAC 6 (Directive on Administrative Cooperation).
Utförlig information om de svenska reglerna för DAC 6 finns i rättslig vägledning:
Här nedan hittar du två filmer om DAC 6, en introduktionsfilm och en film med fördjupad information. Informationen vänder sig till dig som är rådgivare och skattekonsult och som berörs av de nya reglerna om rapporteringspliktiga arrangemang. Lagen trädde i kraft den 1 juli och senaste datum för första rapporteringstillfället är den 31 januari 2021.
OBS! Ny rapporteringstid för arrangemang som enligt förordning ska rapporteras senast 31 januari 2021. Rapporteringstiden är ändrad till måndagen 1 februari 2021.
Ny rapporteringstid för retroaktiva arrangemang som enligt förordning ska rapporteras senast 28 februari 2021 är ändrad till måndagen den 1 mars 2021.
De ändrade rapporteringstidpunkterna är med anledning av ”söndagsregeln” i lag (1930:173) om beräkning av lagstadgad tid.
Viss justering av tidsfristerna har skett enligt regeringens beslut om ändringsförordningen. Detta kommer inte att påverka vilka uppgifter som ska rapporteras och utbytas. Det är endast tidpunkten för när uppgifterna ska rapporteras och utbytas första gången som justeras.
Ett gränsöverskridande arrangemang är ett arrangemang som sträcker sig över fler än ett land.
Ett arrangemang är bara rapporteringspliktigt om det är gränsöverskridande och uppvisar minst ett så kallat kännetecken. Kännetecknen indikerar att det finns risk för skatteundandragande. I de flesta fall krävs också att en skatteförmån är den huvudsakliga fördelen eller en av de huvudsakliga fördelarna med arrangemanget.
De kännetecken som finns är:
Mer information om kännetecknen hittar du i rättslig vägledning.
Det är främst rådgivaren till ett arrangemang, men ibland ska en användare (normalt en skattebetalare) lämna uppgifterna, se nedan ”När övergår uppgiftsskyldigheten på en användare?”. En person som är uppgiftsskyldig ska rapportera in arrangemanget till Skatteverket.
En rådgivare är en person som bland annat utformar, marknadsför, organiserar, eller tillhandahåller ett rapporteringspliktigt arrangemang. Rådgivare kan till exempel vara
En användare är en person som bland annat tillhandahålls eller har påbörjat genomförandet av ett rapporteringspliktigt arrangemang. Användare kan till exempel vara
Uppgiftsskyldigheten går över på användaren om
Mer information hittar du i rättslig vägledning.
Inom 30 dagar efter den dag då
Det är den tidpunkt som inträffar först som avgör när rådgivaren ska rapportera.
Om det är fråga om så kallade marknadsförbara arrangemang ska rådgivare dessutom lämna kvartalsvisa sammanställningar.
Mer information hittar du i rättslig vägledning.
Inom 30 dagar efter den dag då
Det är den tidpunkt som inträffar först som avgör när användaren ska rapportera.
Mer information hittar du på rättslig vägledning.
En rådgivare eller användare ska också lämna uppgifter om arrangemang där man genomfört det första steget under perioden 25 juni 2018 till och med 30 juni 2020. Uppgifter om sådana arrangemang ska lämnas senast den 28 februari 2021.
Den information som ska lämnas är bland annat:
En rådgivare eller användare ska bara lämna sådan information som denne har kännedom om.
Mer information hittar du i rättslig vägledning.
Om föreskrivna uppgifter inte lämnas i tid kan Skatteverket fatta beslut om att en eller flera rapporteringsavgifter ska tas ut.
Mer information hittar du i rättslig vägledning.
Våra e-tjänster kräver inloggning med e-legitimation. Inloggningen utgör ingen del i rapporteringen utan är ett sätt att öppna och använda själva tjänsten.
Om du inte har möjlighet att använda våra e-tjänster så finns även blanketten Rapport om rapporteringspliktiga arrangemang (SKV 2780).
Samma inlämningssätt tillämpas även på de retroaktiva arrangemangen (mellan 25 juni 2018 och 30 juni 2020).
Du behöver logga in med e-legitimation för att kunna använda tjänsten. Inloggningen utgör ingen del i rapporteringen utan är ett sätt att öppna och använda själva tjänsten.
Här kan du stegvis skapa en rapport, spara utkast och slutligen skicka in den färdiga rapporten till Skatteverket. Dessutom kan du se dina tidigare inskickade rapporter. Observera att du endast ser de rapporter som du har skickat in via denna tjänst, Skapa rapport i e-tjänst.
Rapporteringspliktiga arrangemang - Lämna filer
Du behöver logga in med e-legitimation för att kunna använda e-tjänsten.
I Skatteverkets tekniska beskrivning SKV260-DAC6, anges vilken information som ska inkluderas i varje element och rapporteras i DAC 6 XML-schemat. För rapportering genom XML-fil ska DAC6XML_nationell_v1.0 användas.
Utformningen av DAC 6 XML-schemat och den tekniska beskrivningen kan framöver komma att påverkas av samarbetet inom EU.
Skatteverket har tagit fram en e-tjänst, Testtjänst för rapporteringspliktiga arrangemang, som gör det möjligt att testa filer enligt XML-schemat.
Testtjänst för rapporteringspliktiga arrangemang
Skatteverket har tagit fram fyra enklare testfiler som går att köra i testtjänsten, och som även går att öppna och titta på i en XML-editor, texteditor eller liknande program. Testfilerna kan skapa förståelse för hur formatet och schemat är tänkt att fungera. Skatteverket tillhandahåller inte heller någon lösning för att skapa XML-filer eller rekommendationer om vilka lösningar eller leverantörer som kan vara lämpliga. Testfilerna är uppdaterade till XML-schema v1.0.
Mejla oss om du har frågor om rapporteringspliktiga arrangemang. Ange i meddelandet att det handlar om rapporteringsplikt.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.