På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Den som har fått utdelning på aktier från svenskt aktiebolag eller från andel i en svensk värdepappersfond eller en specialfond, och som är skattemässigt bosatt eller hemmahörande utomlands, ska betala kupongskatt.
Det är den som betalar ut utdelningen som håller inne kupongskatten och betalar in den till Skatteverket. I vissa fall kan även den som fått utdelning vara skyldig att betala kupongskatten direkt till Skatteverket.
Kupongskatt betalas med 30 procent på utdelningsbeloppet, om inte ett skatteavtal med mottagarens hemvistland begränsar Sveriges beskattningsrätt till en lägre skattesats.
De större företagen, som är anslutna till Euroclear (tidigare VPC), förvaltare (depåbank) och värdepappers- och specialfonder tar vanligen hänsyn till skatteavtalens begränsningar i Sveriges beskattningsrätt när de betalar ut utdelning från Sverige. I vissa fall kan dock återbetalning av kupongskatt bli aktuellt, då för högt skatteavdrag gjorts, se nedan.
Bestämmelser om skyldighet att redovisa utdelning och om kupongskatt finns i kupongskattelagen (SFS 1970:624) och kupongskatteförordningen (SFS 1971:49). I Skatteverkets Rättslig vägledning finns mer information om kupongskatt.
När det gäller redovisning och inbetalning av kupongskatt delas bolagen in i avstämningsbolag (A-bolag), dvs. ett aktiebolag som har överlåtit till en så kallad värdepapperscentral (Euroclear) att föra aktieboken m.m. och aktiebolag som inte är anslutna till det systemet, kupongbolag (K-bolag), där aktierättigheterna baseras på innehavet av aktiebrev.
För A-bolagen och förvaltarregistrerade aktier (depåbank) är avstämningsdagen lika med utdelningstillfället (med vissa undantag beträffande inlösen med mera av aktier) och för värdepappersfonder och specialfonder är dagen då utdelningen blir tillgänglig för lyftning utdelningstillfälle.
Utbetalaren är skyldig att göra skatteavdrag vid utbetalning av utdelning och redovisa utdelning och innehållen kupongskatt till Skatteverket. Utdelningsmottagaren är skyldig att uppdatera uppgifter om hemvistland och adress löpande så att utbetalaren kan innehålla skatt med rätt belopp. Redovisning ska lämnas till Skatteverket inom fyra månader efter utdelningstillfället.
Utdelningar kan redovisas på något av följande sätt:
Om redovisning inte kan göras via e-tjänsterna kan utdelning och innehållen kupongskatt istället redovisas på KU31 samt sammanställningsblanketten "Redovisning av utdelning A” (SKV 3715). Observera att blanketterna 18a och 18b inte längre ska användas för redovisning av utdelning och innehållen kupongskatt från A-bolag och värdepappers- och specialfonder. Ifyllda blanketter skickas till:
Skatteverket, 171 94 Solna.
K-bolag är svenska aktiebolag som inte är anslutna till en svensk värdepapperscentral (till exempel Euroclear).
Alla bolag som har haft utdelning ska lämna en redovisning till Skatteverket inom fyra månader efter utdelningstillfället. För bolag som har utdelningstillfälle efter den 15 september ska redovisning lämnas senast den 15 januari följande år. Med utdelningstillfälle menas dagen för bolagsstämman, om inget annat utbetalningsdatum beslutats och tagits med i bolagsstämmoprotokollet.
De här blanketterna ska skickas in till Skatteverket när du redovisar:
Bolaget ska kontrollera att 18a, 18b och KU31 har blivit fullständigt och riktigt ifyllda, samt göra eventuella kompletteringar och rättelser som behövs. Det gäller även när utdelningen har betalas ut av någon annan än bolaget.
För utdelningsberättigade som har hemvist utomlands ska kupongskatt innehållas med 30 procent av utdelningen. Skattesatsen kan bli lägre om det finns ett skatteavtal mellan Sverige och den utdelningsberättigades hemvistland. I så fall kan direktnedsättning vara aktuellt, det vill säga att innehålla en lägre skattesats i enlighet med skatteavtalet. Då måste ett hemvistintyg för den utdelningsberättigade skickas in tillsammans med redovisningen. Intyget ska vara utfärdat av behörig myndighet eller bank i hemvistlandet. Det är viktigt att hemvistintyget visar den utdelningsberättigades skatterättsliga hemvist.
Bolag ska även innehålla 30 procent kupongskatt på utdelningar när uppgifter om den utdelningsberättigade är ofullständiga. En uppgift är ofullständig när det inte klart framgår vem som är utdelningsberättigad, till exempel på grund av att personnummer saknas eller när väsentliga uppgifter för bedömning av frågan om skattskyldighet saknas.
All redovisning av utdelning samt ansökan om återbetalning av kupongskatt skickas till:
Skatteverket
171 94 Solna
Det är den som betalar ut utdelningen som håller inne kupongskatten och betalar in den till Skatteverkets plusgironummer 16090-3.
I de fall utdelningsmottagaren själv ska betala in kupongskatten, skickar Skatteverket ut en skrivelse där det står hur skatten ska betalas.
Skatten ska betalas senast samma dag som redovisning ska lämnas (se ovan).
Istället för ett OCR-nummer ska du ange en referens på inbetalningen. För K-bolagen ska bolagets namn och organisationsnummer anges som referens.
När du betalar in kupongskatt från ett utländskt bankkonto ska du använda följande uppgifter:
IBAN-nummer: SE93 9500 0099 6042 0016 0903
BIC/Swiftkod: NDEASESS
Bank: Nordea Bank AB
Betalningsmottagare: Skatteverket
Du måste ange både IBAN-nummer och BIC/Swiftkod vid betalningen.
Istället för ett OCR-nummer ska du ange en referens på inbetalningen. För K-bolagen ska bolagets namn och organisationsnummer anges som referens.
Om betalningen av kupongskatten är försenad kan dröjsmålsavgift tas ut. Dröjsmålsavgiften är lägst 2 procent eller 100 kronor, men procentsatsen höjs för varje månad som betalningen är försenad.
Skatteverket kan, om särskilda skäl finns, besluta om anstånd med att lämna redovisning och att betala in kupongskatt för värdepapperscentraler och aktiebolag.
Ansökan om anstånd lämnas skriftligen till Skatteverket.
Den som är utdelningsmottagare kan själv begära ett intyg på inbetald svensk kupongskatt. Skatteverket utfärdar intyget på svenska och engelska. Vi skickar endast intyget per post till din hemadress.
Du skickar in din begäran per mejl eller post till Skatteverket, till någon av följande adresser:
Mejladress:
storforetagsregionen@skatteverket.se (Skriv Intyg – kupongskatt i ämnesrubriken).
Postadress:
Skatteverket
Storföretagsavdelningen/Kupongskatt
171 94 Solna
Ange följande uppgifter i din begäran om intyg:
Skicka gärna med underlag från din bank eller förvaltare som visar att svensk kupongskatt har dragits. Om utdelningen har gått genom flera banker ska alla underlag bifogas.
Om för hög kupongskatt har redovisats och inbetalats för en utdelningsmottagare kan återbetalning begäras. Ansökan om återbetalning måste komma in till Skatteverket inom fem år från utgången av det kalenderår då utdelningarna blev tillgängliga för lyftning. Begäran görs av utdelningsmottagaren själv, eller av ombud, med hjälp av nedanstående blanketter.
Utdelningsmottagare som är bosatta utomlands ska använda blankett SKV 3740 för att söka återbetalning.
För utdelningsmottagare som är bosatta i Schweiz ska 30 procent kupongskatt redovisas och betalas till Skatteverket, enligt en sidoordnad överenskommelse till skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz. Begäran om återbetalning görs därför på en särskild blankett, SKV 3742, se nedan. Det finns instruktioner om var ansökan ska skickas längst ner på blanketten.
Du som har skatterättslig hemvist i Sverige ska använda blankett SKV 3740 för att söka återbetalning.
Handläggningstiden för en ansökan om återbetalning varierar, bland annat beroende på hur stora mängder av ansökningar som kommer in till Skatteverket. Om något saknas i din ansökan kommer Skatteverket att skicka en begäran om komplettering till dig. Det innebär att handläggningstiden kan bli kortare om din ansökan är komplett redan från början.
En utländsk juridisk person kan under vissa förutsättningar beviljas anstånd med betalning av kupongskatten. Den utländska juridiska personen ska sedan utdelningstillfället ha haft skatterättslig hemvist i någon av följande:
Den utländska juridiska personen ska även kunna styrka att:
Om den utländska juridiska personen är föremål för en konsoliderad inkomstbeskattning i sitt hemland ska den även kunna styrka att:
Ni ska själva beräkna anståndsutrymmet i er ansökan om anstånd. Ni ska ange samtliga belopp i svenska kronor (SEK). Nedan följer en sammanfattning av de fyra delposter som ska ingå i beräkningen.
Om ni är föremål för en konsoliderad inkomstbeskattning i er hemstat ska ni ta hänsyn till samtliga företag i konsolideringen när ni beräknar anståndsutrymmet. Beräkningen ska göras enligt de fyra poster som listas ovan med viss justering av den tredje posten, enligt nedan. Ni ska beräkna posterna 1-4 för varje företag som ingår i konsolideringen och summera respektive post för sig. Beträffande den tredje posten ska även resultat som inte är positiva inkluderas. Det är skattesatsen för det företag som ansöker om anstånd som ska användas i den tredje posten.
Alla företag i konsolideringen som mottagit svensk utdelning ska skicka in en egen fullständig ansökan.
En ansökan om anstånd kan aldrig vara fullständig om den kommer in före utgången av det beskattningsår som ansökan avser, eftersom flera av posterna tidigast kan vara kända vid utgången av beskattningsåret.
Ansökan ska ha kommit in till Skatteverket senast vid utgången av det beskattningsår som följer närmast efter det beskattningsår när utdelningstillfället inträffade.
Om kupongskatten har påförts i efterhand, t ex efter ett föreläggande från Skatteverket, se mer information under När kupongskatten har påförts i efterhand nedan.
För att Skatteverket ska kunna bedöma er ansökan om anstånd bör följande uppgifter och underlag finnas med:
Om ni är föremål för konsoliderad inkomstbeskattning ska även följande underlag finns med:
Observera att Skatteverket kan komma att begära ytterligare uppgifter av er.
Första gången ni beviljas anstånd med att betala kupongskatt för en viss utdelning återbetalar Skatteverket anståndsbeloppet till det konto ni angett i er ansökan, alternativt ert skattekonto om sådant finns. Detta gäller endast under förutsättning att någon avräkning inte ska ske av annan svensk skatt eller att någon avgift ska betalas till Skatteverket. För att begära förlängning av ett anstånd skickar ni in en ny ansökan till Skatteverket innan anståndstiden löpt ut. När anståndet har löpt ut kommer Skatteverket att förelägga er att betala tillbaka kupongskatten, förutsatt att ni inte lämnat in en ansökan om förlängning av anståndet.
Om kupongskatten har påförts i efterhand, t ex efter ett föreläggande, skiljer sig några av villkoren för ansökan om anstånd enligt nedan. För att dessa villkor ska gälla ska kupongskatten ha påförts efter utgången av det beskattningsår som följer närmast efter det beskattningsår när utdelningstillfället inträffade.
När kupongskatten har påförts i efterhand ska ansökan ha kommit in till Skatteverket senast vid utgången av det beskattningsår då kupongskatt påförts. Om kupongskatt påförts mindre än fyra månader innan beskattningsårets utgång ska ansökan istället ha kommit in senast fyra månader efter påföringen. När kupongskatten har påförts i efterhand kan ni ansöka om anstånd direkt efter inbetalningen.
När kupongskatten har påförts i efterhand gäller anståndet fram till och med fyra månader efter utgången av det beskattningsår då påföringen skedde.
Om kupongskatten har påförts efter utgången av det beskattningsår som följer närmast efter det beskattningsår när utdelningen inträffade ska det även finnas ett anståndsutrymme för det eller de beskattningsår som följer efter det beskattningsår då utdelningen inträffade. Det behöver dock inte i dessa fall finnas ett anståndsutrymme för det beskattningsår när påföringen skedde.
När kupongskatten har påförts i efterhand behöver ni inte skicka med underlag från er bank eller förvaltare som styrker att kupongskatt har innehållits eller betalats för de aktuella utdelningarna.
Utöver detta gäller samma villkor som för övriga ansökningar om anstånd.
Skatteverket kommer att lägga ut en blankett för ansökan om anstånd med betalning av kupongskatt på den här sidan. Även en hjälpblankett för beräkning av anståndsutrymmet vid en konsoliderad inkomstbeskattning kommer att läggas ut.
Ansökningsblanketter för återbetalning av kupongskatt kan laddas ned här:
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.