På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Justering av taxeringsvärdet

Justering är en åtgärd som ibland kan behövas för att få ett rättvisare värde än riktvärdet på fastigheten. Detta gäller om fastigheten skiljer sig påtagligt från vad som är normalt och genomsnittligt inom värdeområdet.

En sådan fastighet sägs ha säregna förhållanden. Justering för säregna förhållanden är då ett sätt att sänka eller höja riktvärdet för marken eller byggnaden så att värdet blir mer individuellt anpassat.

Under rubriken "Värdeområde (där fastigheten ligger)" i fastighetsdeklarationen eller förslaget kan du läsa om det finns något särskilt som påverkar alla fastigheter i ditt värdeområde. I så fall har vi tagit hänsyn till det redan i fastighetens beräknade riktvärde och någon justering ska då inte göras för detta.

Justering för säregna förhållanden görs bara när de sammanlagda riktvärdena för hela taxeringsenheten påverkas genom justeringen med minst 3 procent, dock minst 25 000 kr.

Skatteverkets allmänna råd om justering finns i SKV A 2016:15, avsnitt 7 Säregna förhållanden.

När du kan begära nedjustering

Om det finns någon särskild anledning till nedjustering av taxeringsvärdet måste du själv begära att få en sådan justering. Skriv vad det gäller under "Lämna övriga uppgifter".

Exempel på justeringsanledningar

Här nedan kan du se exempel på justeringsanledningar för olika markslag och byggnadstyper.

Skatteverket

Till toppen