På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Genomsnittshyror

Inför varje allmän eller förenklad fastighetstaxering av hyreshus beslutar Skatteverket i allmänna råd om rekommenderade genomsnittshyror för bostäder och lokaler i alla värdeområden. Genomsnittshyrorna utgör en vägledande hyresnivå i sådana fall då faktisk utgående hyra saknas eller av annan anledning inte kan ligga till grund för värderingen.

Använd vår e-tjänst

E-tjänsten visar Skatteverkets värdeområden för dessa fastighetstyper i en kartbild, samt de riktvärdeangivelser som används vid beräkning av riktvärdet för en fastighet.

07-24

Genomsnittshyrorna är beslutade genom Skatteverkets allmänna råd (SKV A 2015:14länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster), men publiceras bara på Skatteverkets webbplats. Du hittar dem i dessa två former:

Så här får genomsnittshyra användas

Den av Skatteverket rekommenderade genomsnittshyran får användas som en undantagsregel, i sista hand, om en årshyra måste beräknas för att faktisk utgående hyra saknas eller av annan orsak inte kan användas.

Bostäder

Huvudregel: Det taxerade byggnadsvärdet på bostadshyreshus baseras på den faktiskt utgående bruksvärdehyran två år innan taxeringsåret.

Undantagsregel: Om bostäderna inte är uthyrda till bruksvärdehyra, ska i stället en jämförelsehyra beräknas. Genomsnittshyra är ett sätt att beräkna en sådan hyra.

Lokaler

Huvudregel: För taxerat byggnadsvärde på lokaler, ska den faktiskt utgående årshyran två år innan taxeringsåret ligga till grund för byggnadsvärdet, om den är marknadsmässig.

Undantagsregel: Om lokalerna inte är uthyrda till marknadsmässig hyra, ska i stället en jämförelsehyra beräknas. Genomsnittshyra är ett sätt att beräkna en sådan hyra.

Beräkna jämförelsehyra

  • Utgå i första hand från hyressättningen om du hyr ut bostäder eller lokaler inom samma byggnad eller intilliggande byggnader, och bostäderna är uthyrda till bruksvärdehyra eller lokalerna är uthyrda till marknadsmässig hyra.
  • Använd annars de rekommenderade genomsnittshyror som Skatteverket har beslutat för det värdeområde där fastigheten ligger.

Skatteverket

Till toppen