På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Deklarera elproduktionsenhet

Elproduktionsenheter deklareras vart sjätte år i en allmän fastighetstaxering. År 2019 är det dags igen. Men om din fastighet förändras eller nybildas under 2016 kan du i februari 2017 få en särskild fastighetsdeklaration skickad till dig. Den ska du lämna till Skatteverket i mars 2017 (datum anges på blanketten). Enklast deklarerar du via e-tjänsten, där uppgifter vi har om din fastighet är förifyllda. Du kan annars fylla i och skicka in pappersdeklarationen du har fått.

Information om taxering av värmeproducerande enheter

Skatteverket kommer inte beräkna något taxeringsvärde för värmeverk eller värmedelen i kraftvärmeverk vid den allmänna fastighetstaxeringen 2019.  Anledningen till det är att Skatteverket inväntar ny lagstiftning, se SOU 2016:31 (Fastighetstaxering av anläggningar för el- och värmeproduktion):

När får du beslutet om din fastighetstaxering?

Efter att du deklarerat får du och andra eventuella delägare Skatteverkets beslut om elproduktionsenhetens taxering. Beslutet kommer på papper med posten i början av juli; du kan inte få det digitalt. Beslutet gäller hela fastigheten.

Vad är en elproduktionsenhet?

En elproduktionsenhet består av kraftverksbyggnad, tomtmark till sådan byggnad och fallrätt. Som elproduktionsenhet räknas också en taxeringsenhet vars värde till övervägande delen utgörs av rätt till andels- eller ersättningskraft.

En kraftverksbyggnad är inrättad för kommersiell produktion av elektrisk starkström. Även byggnader för vattenreglering, byggnader för lagring av bränsle samt andra byggnader för produktion räknas som kraftverksbyggnader.

Elproduktionsenheter indelas vid fastighetstaxeringen i två huvudgrupper: vattenkraftverk och värmekraftverk.

Som värmekraftverk räknas

  • kärnkraftverk
  • vindkraftverk
  • kraftvärmeverk
  • kondenskraftverk
  • gasturbinkraftverk.

Typkod

Alla fastigheter som fastighetstaxeras får en typkod av Skatteverket. Elproduktionsenheter får en typkod mellan 711 och 799.

Skatteverket

Till toppen