På den här sidan får du veta hur du fyller i fastighetsdeklarationen för värmekraftverk. Blanketten heter Fastighetsdeklaration ElVä.
Blanketten Fastighetsdeklaration ElVä är för dig som äger ett värmekraftverk eller mark där någon annans värmekraftverk ligger.
Som värmekraftverk räknas:
Om du inte äger fastigheten den 1 januari 2025 är det viktigt att du kryssar i denna ruta på blanketten, skriver under och skickar in den till Skatteverket.
Har du eller en tidigare ägare angett en egen benämning för din fastighet står det här. Om fältet är tomt behöver du inte fylla i något.
Det som står här ska du läsa extra noga. Informationen gäller just din fastighet och vilka uppgifter du kan behöva komplettera.
Här kan du skriva ett meddelande till Skatteverket om något som har betydelse för fastighetsdeklarationen men inte framgår av frågorna i blanketten. Om utrymmet inte räcker kan du skicka med en separat bilaga. Ange taxeringsenhetsnummer på bilagan.
Här anger du telefonnummer så vi kan nå dig eller annan kontaktperson om vi har några frågor.
Har du eller en tidigare ägare angett en benämning på kraftverket står det här. Om fältet är tomt behöver du inte fylla i något.
Alla kraftverk får ett nummer för att kunna identifieras i Skatteverkets system.
Kryssa i om kraftverket är under nybyggnation den 1 januari 2025. Fyll i så fall i dina totala nybyggnadskostnader exklusive moms till den 1 januari 2025 (det vill säga till och med den 31 december 2024). Fyll även i den installerade effekt kraftverket kommer att ha när det är färdigbyggt, under ”Installerad effekt, kW” (se nedan). Sedan behöver du inte fylla i mer på deklarationen.
Som nybyggnadskostnader räknas kostnader som avser kraftverksbyggnaden. Kostnader som avser markarbeten ska inte tas med. Exempel på sådana kostnader är förberedande av mark som byggnation av vägar och andra markanläggningar. Kostnader för projektering, teknikbodar och liknande ska inte heller ingå i nybyggnadskostnaden.
Idrifttagningsår är det år då kraftverket i funktionellt avseende till övervägande del kunnat tas i bruk. Det betyder att det år som kraftverket är under provdrift betraktas som idrifttagningsår.
Med installerad effekt menas
Här redovisar du genomsnittet av kraftverkets elproduktion under åren 2018-2023. Om vindkraftverket inte varit i drift under hela perioden räknar du ut medelvärdet för de år det har varit i drift. Observera att om vindkraftverket togs i bruk under 2018-2023 så ska det första året normalt inte vara med i sammanställningen.
Om det saknas statistik över årsproduktion för något helår behöver Skatteverket en uppskattning över vindkraftverkets framtida årsproduktion.
Om du har en fullasttid som avviker från intervallet 2400-2800 h kommer ditt vindkraftverks riktvärde att justeras upp eller ner för avvikande fullasttid. Det förtryckta justeringsbeloppet kan komma att räknas om beroende på vilken årsproduktion du redovisar.
Om du endast äger marken, men byggnaden ägs av någon annan, behöver du inte redovisa årsproduktionen.
Elområde är en geografisk indelning av elmarknaden. Indelningen i Sverige görs i fyra elområden:
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.