På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Uttagsbeskattning för privat användning

När du som företagare utan ersättning tar ut en vara eller en tjänst ur din verksamhet för eget eller för personalens privata användning kan det vara fråga om ett uttag. Tidpunkten för värderingen av uttaget är det tillfälle då uttaget sker.

Syftet med uttagsbeskattningen är att en vara eller tjänst som en beskattningsbar person tar ut för privat användning ska behandlas på samma sätt som när en konsument köper en vara eller tjänst av samma slag.

Metodiken vid uttagsbeskattning innebär att du först måste konstatera om det är ett uttag eller inte. Om uttaget är momspliktigt kan du därefter räkna fram beskattningsunderlaget för uttaget. Uttag av varor eller tjänster som är undantagna från momsplikt kan alltså inte bli föremål för uttagsbeskattning.

Om en vara eller tjänst tillhandahålls en närstående eller en anställd mot en ersättning som är lägre än marknadsvärdet är det inget uttag av vara eller tjänst. I dessa fall finns det i stället särskilda regler om omvärdering vid under- och överpristransaktioner.

Exempel på uttagssituationer

Uttagsbeskattning kan normalt bara ske när en vara eller tjänst tillhandahålls utan betalning.

Uttagsbeskattning ska till exempel ske:

  • när en jordbrukare för privat användning tar produkter från sin verksamhet
  • när en handlare för privat användning tar ut av varor från sitt lager utan att betala
  • när ett taxiföretag utför en gratis taxiresa
  • när en tillgång, till exempel en dator, som köpts in till verksamheten används privat.

I samband med att en beskattningsbar person (till exempel ett företag) avvecklar eller överlåter sin verksamhet förekommer det ofta att företagaren för egen del tar ut tillgångar ur företaget, till exempel varulager eller inventarier. Även sådana uttag ska beskattas.

Det finns särskilda regler när en företagare eller en anställd använder en personbil i ett bilhandelsföretag för privat bruk. Då kan uttagsbeskattning ske oavsett om en betalning görs eller inte till arbetsgivaren.

Värdet av uttagsbeskattningen

För varor ska du beräkna beskattningsunderlaget utifrån inköpspriset, eller liknande varors inköpspris. Om det saknas ett inköpspris vid uttag av varor ska självkostnadspriset användas vid beräkning av beskattningsunderlaget. Självkostnadspriset kan vara alla dina kostnader för en vara, som till exempel tillverknings-, försäljnings- och administrationskostnader.

För tjänster ska du beräkna beskattningsunderlaget utifrån självkostnadspriset.

Redovisning av momsen

I momsdeklarationen redovisar du underlaget för beräkning av momsen i ruta 06. Den utgående momsen redovisar du i någon av rutorna 10-12, beroende på vilken momssats som gäller. Momsen på uttaget ska redovisas i den redovisningsperiod då uttaget sker.

Skatteverket

Till toppen