På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skriftliga svar vid EU-handel (cross border ruling)

Försöksverksamhet inom EU – gränsöverskridande skriftliga svar (cross border ruling)

Bakgrund

Inom EU pågår ett pilotprojekt som innebär att företag kan ställa frågor om mervärdesskatt vid gränsöverskridande transaktioner där flera EU-länder är inblandade. Skatteverket deltar i projektet som är tidsbegränsat och pågår fram till den 30 september 2018.

Vilka länder som deltar, till vilket språk en ansökan ska vara översatt samt övrig information om projektet framgår av följande information:

Ansökan hos Skatteverket

Ett företag kan ansöka om ett gränsöverskridande skriftligt svar hos Skatteverket om företaget är registrerat för mervärdesskatt i Sverige och planerar att genomföra en gränsöverskridande transaktion som berör två eller flera av de EU-länder som deltar i projektet. Den transaktion som ska bedömas ska vara av en komplex natur.

Hur man ansöker

Ansökan ska vara skriftlig och på svenska. Det ska framgå att ansökan avser ett gränsöverskridande skriftligt svar (cross border ruling). Företaget ska även bifoga översättning av ansökan till ett språk som är godkänt av de länder som berörs.

Skicka ansökan till Skatteverket, adress:

Skatteverket
Rättsavdelningen
Att: Cross Border Rulings
171 94 Solna

Det går även bra att ansöka via e-post till cbr.vat@skatteverket.se. Skatteverket kan inte garantera säkerheten för information som skickas med e-post. Det är därför viktigt att företaget gör en egen bedömning av eventuella risker innan e-post används.

Uppgifter i ansökan

Ansökan ska innehålla uppgifter om företagets namn och postadress, registreringsnummer för mervärdesskatt och på vilket sätt Skatteverket kan kontakta företaget.

Ansökan ska innehålla en tydlig och fullständig beskrivning av de faktiska omständigheterna i den gränsöverskridande transaktion som företaget vill få bedömd samt vilken eller vilka konkreta frågor som företaget vill få besvarade. Företaget bör även redovisa sin egen uppfattning av hur frågorna bör besvaras.   

Om ansökan godkänns kommer Skatteverket att konsultera de länder som berörs av frågeställningen. Det finns trots det ingen garanti för att länderna kan enas om en gemensam bedömning av hur mervärdesskatten ska hanteras för den aktuella transaktionen. 

Frågor som rör ansökan om gränsöverskridande brevsvar (cross border ruling) kan ställas till cbr.vat@skatteverket.se

Skriftliga svar vid EU-handel (cross border ruling)
Skatteverket

Till toppen