På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Inköp av nytt transportmedel från ett annat EU-land

Om du köper ett nytt transportmedel från ett annat EU land och för in det till Sverige ska du själv betala moms i Sverige. Beskattning ska ske oberoende av säljaren och köparens status. Nya transportmedel ska alltid beskattas i det land där transporten avslutas.

Om du som köpare är momsregistrerad redovisar du värdet på det nya transportmedlet i ruta 20 och den beräknade utgående momsen i ruta 30 i din momsdeklaration. Den ingående momsen redovisar du i ruta 48. Tänk på att det oftast är avdragsförbud för moms på inköp av personbil eller lätt lastbil.

Läs mer om reglerna för ingående moms på sidan Inköp till företaget

  • Inköp till företaget

Om du som köpare inte är momsregistrerad ska du redovisa momsen enligt ett särskilt tillvägagångssätt. Du ska då inte registreras till moms på grund av inköpet. I stället ska du skicka in en anmälan till Skatteverket i Ludvika. Redovisningen gör du sedan i en särskild momsdeklaration. Deklarationsblankett och inbetalningskort skickar Skatteverket till dig när anmälan har gjorts.

Anmälan gör du genom att skicka in blanketten,

Med transportmedel menas:

  • marktransportmedel (t.ex. bilar, motorcyklar och EU-mopeder)
  • fartyg (skepp och båtar)
  • luftfartyg (t.ex. flygplan, helikoptrar och ballonger).

Nya marktransportmedel

Ett motordrivet marktransportmedel är ett fordon som är avsett för transporter på land av personer eller varor och har en motor med en cylindervolym på mer än 48 kubikcentimeter eller en effekt på mer än 7,2 kilowatt. Det räknas som nytt om något av följande villkor är uppfyllt:

  • det köps inom sex månader efter det att det första gången tagits i bruk eller
  • det har körts högst 6 000 kilometer före köpet.

Exempel 1

Du köper en bil tre månader efter att den tagits i bruk första gången. Bilen har körts 9 000 kilometer när du köper den. Bilen är ett nytt transportmedel eftersom den säljs inom sex månader från att den första gången togs i bruk.

Exempel 2

Du köper en bil sju månader efter att den tagits i bruk första gången. Bilen har körts 100 kilometer när du köper den. Bilen är ett nytt transportmedel eftersom den vid försäljningen har körts mindre än 6 000 kilometer.

När kan ett marktransportmedel anses ha tagits i bruk första gången?

Ett motordrivet marktransportmedel anses ha tagits i bruk första gången den dag det levererades till den första köparen eller när det togs i bruk av tillverkaren i demonstrationssyfte. Normalt anses fordonet ha tagits i bruk första gången när det av köparen införts i fordonsregister för användning i trafik. Går det inte att fastställa något datum för ovan nämnda händelser anses transportmedlet ha tagits i bruk den dag en faktura utfärdades i samband med att det omsattes första gången.

Nya fartyg

Ett fartyg som är längre än 7,5 meter och som inte används i yrkesmässig sjöfart eller fiske, bogsering eller bärgning räknas som nytt om något av följande villkor är uppfyllt:

  • det köps inom tre månader efter det att det första gången tagits i bruk eller
  • det har färdats högst 100 timmar före köpet.

När kan nya fartyg anses ha tagits i bruk första gången?

Ett skepp eller en båt anses ha tagits i bruk första gången det levererades till eller fanns tillgängligt för den första köparen eller när det togs i bruk av tillverkaren i demonstrationssyfte. Går det inte att fastställa något datum för ovan nämnda händelser anses transportmedlet ha tagits i bruk den dag en faktura utfärdades i samband med att det omsattes första gången.

Nya luftfartyg

Ett luftfartyg (flygplan, helikopter m.m.) med en startvikt på över 1 550 kg som inte ska används av flygbolag som huvudsakligen bedriver internationell flygtrafik mot betalning räknas som nytt om något av följande förhållanden är uppfyllt:

  • det köps inom tre månader efter att det första gången tagits i bruk eller
  • det har flugits högst 40 timmar före köpet.

När kan nya luftfartyg anses ha tagits i bruk första gången?

Ett luftfartyg anses ha tagits i bruk första gången det levererades till eller fanns tillgängligt för den första köparen eller när det togs i bruk av tillverkaren i demonstrationssyfte. Går det inte att fastställa något datum för ovan nämnda händelser anses transportmedlet ha tagits i bruk den dag en faktura utfärdades i samband med att det omsattes första gången.

Inköp av nytt transportmedel från annat EU-land
Skatteverket

Till toppen