På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Förvärvströskel vid inköp från andra EU-länder

Här har vi samlat information om vilka särskilda momsregler som gäller vid inköp från andra EU-länder till verksamhet som inte är momspliktig.

Vid EU-handel finns dels en förvärvströskel på 90 000 kronor, dels en omsättningströskel på 320 000 kronor.

Inköp från andra EU-länder till verksamhet som inte är momspliktig

I vissa situationer ska även du som inte bedriver en verksamhet som medför avdrags- eller återbetalningsrätt för moms vara momsregistrerad och redovisa moms på grund av inköp av andra varor än nya transportmedel och punktskattepliktiga varor från andra EU-länder. Det gäller

  • beskattningsbara personer som saknar rätt till avdrag för eller återbetalning av ingående moms (t.ex. vissa utbildningsföretag) och
  • juridiska personer som inte är beskattningsbara personer (t.ex. ideella föreningar, rena holdingbolag och vissa myndigheter).

Ovanstående gäller om dina inköp av andra varor än nya transportmedel och punktskattepliktiga varor från andra EU-länder under året överstiger den så kallade förvärvströskeln. I Sverige är förvärvströskeln 90 000 kr och du ska anmäla dig för momsregistrering när dina inköp från andra EU-länder överstiger detta belopp. I tröskelvärdet ska du inte räkna med inköp av nya transportmedel (t.ex. bil, motorcykel, båt eller flygplan) och punktskattepliktiga varor (t.ex. tobak och alkohol).

Du ska redovisa moms från och med det inköp som gör att du passerar tröskelvärdet. Kommer du över förvärvströskeln ett år ska du redovisa moms även det efterföljande året.

Du kan också frivilligt begära att få bli momsregistrerad för dina inköp från andra EU-länder även om förvärven inte uppgår till 90 000 kronor.

I momsdeklarationen redovisar du varuvärdet i ruta 20 och den beräknade utgående momsen i någon av rutorna 30-32. Du har inte avdragsrätt i för den moms som du beräknat i dessa fall, eftersom du inte bedriver någon momspliktig verksamhet.

Skatteverket

Till toppen