På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

El, gas, värme och kyla

El, gas, värme och kyla räknas som varor i momslagen. Om du köper el, gas, värme eller kyla genom ett nät från utlandet eller säljer varorna till utlandet gäller särskilda regler. Även du som distribuerar kan beröras av de särskilda reglerna.

Vad som sägs om el nedan gäller även för värme eller kyla genom ett nät för värme eller kyla samt gas som levereras genom distributionssystemet för naturgas.

Detta gäller vid inköp från utlandet

El som köps in från utlandet beskattas i Sverige i följande fall

  • När den säljs till en slutkund (konsument) som förbrukar den  i Sverige.
  • När den säljs till en skattskyldig återförsäljare som är etablerad i Sverige.

Vem som är beskattningsbar återförsäljare

Du är beskattningsbar återförsäljare endast om din huvudsakliga verksamhet är att köpa och sälja ell. Din egen förbrukning ska också vara försumbar i förhållande till dina inköp. Förbrukar du stora mängder el och säljer överskottsel betraktas du därför inte som skattskyldig återförsäljare.

Momsregistrerade köpare ska redovisa moms på inköpet

Om du är momsregistrerad i Sverige och är slutkund eller beskattningsbar återförsäljare ska du som köpare själv redovisa momsen vid inköp av el, om säljaren är en företagare i ett annat EU-land (så kallad omvänd skattskyldighet).

Inköp av el med omvänd skattskyldighet redovisar du i ruta 23 i momsdeklarationen, och den utgående momsen på detta i ruta 30. Om du har avdragsrätt redovisar du motsvarande ingående moms i ruta 48.

Om du importerar el från ett land utanför EU ska du inte redovisa moms på ditt inköp

Detta gäller vid försäljning till utlandet

Du ska inte ta ut svensk moms när du säljer el till utlandet.

Du redovisar försäljningen i ruta 42 i momsdeklarationen.

Säljer du el till ett annat EU-land, eller om du säljer till en kund utanför EU:s momsområde, kan du dock behöva redovisa och betala moms i det landet. För att veta om du ska registrera dig i det andra landet behöver du kontakta det andra landets skattemyndighet.

Transport och överföring av el

Tjänster som avser transport eller överföring av el och tillgång till elnätet samt tjänster som är direkt kopplade till sådana tjänster ska som regel beskattas i Sverige om köparen är etablerad i Sverige. Om tjänsterna tillhandahålls från Sverige till en företagare som är etablerad i utlandet ska de som regel inte beskattas i Sverige.

Ytterligare information om momsregler för el, gas, värme och kyla: 

Skatteverket

Till toppen