På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
När du säljer varor till en köpare i ett annat EU-land är huvudregeln att du ska ta ut moms på försäljningen. Du ska dock sälja varorna utan moms under vissa förutsättningar. Köparen ska då redovisa momsen i det andra landet.
Här har vi samlat några av de vanligaste situationerna och det viktigaste du behöver tänka på när du säljer varor till andra EU-länder.
För att du som företagare ska kunna sälja varor momsfritt, en så kallad unionsintern leverans, ställs det från och med 1 januari 2020 krav på att din köpare har ett giltigt momsregistreringsnummer i ett annat EU-land. Köparen ska vid förvärvet av varorna uppge sitt momsregistreringsnummer till dig.
När du sålt varor utan moms till en momsregistrerad köpare i ett annat EU-land ska du redovisa detta i din momsdeklaration. Ett ytterligare krav är att du som säljare måste lämna en periodisk sammanställning med korrekta uppgifter om den unionsinterna leveransen.
För att undanta försäljningen från svensk moms måste varorna också transporteras till ett annat EU-land. Det är du som säljare som ska kunna visa handlingar som styrker transporten.
Köparens momsregistreringsnummer och säljarens redovisning i den periodiska sammanställningen är viktiga för att skattemyndigheterna inom EU ska ha möjlighet att kontrollera att köparen redovisar den utgående momsen på varuinköpet.
Vid försäljning till företag som har uppgett sitt VAT-nummer i ett annat EU-land ska du ange både köparens och ditt eget VAT-nummer på fakturan. Fakturan ska inte innehålla något momsbelopp. Du ska i stället ange att kunden ska beräkna och betala momsen på det fakturerade beloppet. På fakturan kan du skriva ”Omvänd betalningsskyldighet”. Om du ska skriva på engelska kan du ange ”Reverse charge”. Alternativt kan du ange relevant bestämmelse i momslagen eller i mervärdesskattedirektivet.
I de fall det rör sig om trepartshandel ska du på fakturan ange att det är fråga om trepartshandel. Du kan till exempel i fakturan skriva uttrycket ”trepartshandel” på svenska, på köparens språk eller på engelska (Triangulation), tyska (Dreiecksgeschäfte) eller franska (Opération Triangulair).
För att omsättningen ska kunna bli undantagen från svensk moms krävs det att säljaren kan göra sannolikt att transporten av varorna gått från Sverige till ett annat EU-land.
Det har tidigare inte funnits någon rättslig vägledning om vilka dokumentationskrav som gäller. Skatteverket har dock ansett att en faktura tillsammans med en frakthandling normalt kan vara tillräckligt. Detta gäller även fortsättningsvis.
I syfte att ge företag en hjälp med vilken dokumentation som kan räcka för att visa en gränsöverskridande transport till ett annat EU-land har det från och med 1 januari 2020 införts en presumtionsregel.
Vid de tillfällen du som säljare ansvarar för transporten antas att en gränsöverskridande transport har ägt rum när du kan visa två icke motstridiga bevishandlingar som styrker detta. Bevishandlingarna ska vara utfärdade av två parter, som är oberoende av såväl varandra som av säljaren och köparen. Bevishandlingarna kan bestå av handlingar, som rör försändelsen eller transporten av varorna, exempelvis:
Alternativt kan du som säljare ha en av de bevishandlingar, som anges ovan tillsammans med någon av nedanstående handlingar:
Ovanstående presumtionsregler hindrar dock inte att du som säljare styrker transporten på annat sätt.
För att omsättningen ska kunna bli undantagen från svensk moms krävs det att säljaren kan göra sannolikt att transporten av varorna har gått från Sverige till ett annat EU-land. Det har tidigare inte funnits någon rättslig vägledning om vilka dokumentationskrav som gäller. Skatteverket har dock ansett att en faktura tillsammans med en frakthandling normalt kan vara tillräckligt. Detta gäller även fortsättningsvis.
I syfte att ge företag en praktisk lösning för att visa att en gränsöverskridande transport har skett till ett annat EU-land har det från och med 1 januari 2020 införts en presumtionsregel.
Vid de tillfällen köparen ansvarar för transporten antas att en gränsöverskridande transport har ägt rum när du som säljare kan visa två icke motstridiga bevishandlingar som styrker detta. Bevishandlingarna ska vara utfärdade av två parter som är oberoende av såväl varandra, som av säljaren och köparen.
I de fall köparen ansvarar för transporten ska du som säljare även kunna presentera ett skriftligt intyg från köparen. Köparens skriftliga intyg ska innehålla uppgift om utfärdandedatum, köparens namn och adress, varornas mängd och art, datum och plats för varornas ankomst.
Vid leverans av transportmedel ska fordonets registreringsnummer framgå. Om en annan person än köparen tar emot varorna för köparens räkning ska även en id-handling av den personen presenteras. Köparen ska lämna intyget till säljaren senast den tionde dagen den månad som följer på leveransen.
Bevishandlingarna kan bestå av handlingar som rör försändelsen eller transporten av varorna, exempelvis:
Alternativt kan du som säljare ha en av de bevishandlingar, som anges ovan tillsammans med någon av nedanstående handlingar:
Ovanstående presumtionsregler hindrar dock inte att du som säljare styrker transporten på annat sätt.
När du sålt varor utan moms till en momsregistrerad köpare i ett annat EU-land är det köparen som ska redovisa momsen i det andra landet. Du behöver ändå lämna uppgifter om varuförsäljningen i din momsdeklaration. Detta gör du genom att redovisa varuvärdet (i SEK) i ruta 35.
Du ska också lämna uppgifter om försäljningen i en periodisk sammanställning.
När du säljer varor till privatpersoner bosatta i andra EU-länder ska du i regel ta ut svensk moms på din försäljning och redovisa försäljningen i din momsdeklaration. Försäljningen redovisar du i ruta 05 och den utgående momsen i någon av rutorna 10-12, beroende på vilken momssats som gäller för den sålda varan.
I varje EU-land finns så kallade omsättningströsklar. Om en sådan överskrids ska du istället momsregistrera dig, ta ut moms och lämna momsdeklarationer i det andra EU-landet. Tröskelbeloppen för distanshandel varierar från land till land.
Trepartshandel innebär att en vara säljs mellan tre olika parter, exempelvis av A till B som säljer den vidare till C, och att varan transporteras direkt från A till C. Parterna måste vara momsregistrerade i tre olika EU-länder.
Som mellanman, B, ska du inte redovisa någon utgående moms på inköpet om du kan visa att inköpet gjorts för en försäljning till C.
Du får sälja varan utan moms till C, som åberopar sitt giltiga VAT-nummer. I fakturan till C ska du ange ditt och köparens (C:s) VAT-nummer och att det är fråga om trepartshandel.
I momsdeklarationen redovisar du inköpet i ruta 37 och försäljningen i ruta 38. Du ska också lämna uppgifter i periodisk sammanställning avseende försäljningen.
I de fall det är fråga om kedjetransaktioner, d.v.s. omsättningar mellan tre eller flera parter men bara en gränsöverskridande transport mellan EU-länder, från den första till den sista i kedjan, kan transporten bara hänföras till en av omsättningarna.
Den nya regeln avser de kedjetransporter där transporten sker under mellanmannens ansvar.
En mellanman är enligt reglerna ett annat företag än det första eller sista i kedjetransaktionen som ansvarar för transporten.
Enligt huvudregeln gäller att i de fall mellanmannen ansvarar för transporten och inte hänvisat till ett momsregistreringsnummer i varans avsändarland, ska transporten hänföras till den omsättning som sker till mellanmannen.
Det finns även en undantagsregel som innebär att om mellanmannen ansvarar för transporten och har hänvisat till ett VAT-nummer i varans avsändarland hänförs istället transporten till mellanmannens omsättning.
Skulle SE2 istället lämna sitt svenska momsregistreringsnummer till SE1 ska transporten istället hänföras till omsättningen från SE2 till DK. Omsättningslandet för omsättningen mellan AB2 och DK är Sverige eftersom varan fanns här då transporten påbörjades. Om förutsättningarna i 3 kap 30 a § första stycket 1 ML är uppfyllda kan omsättningen undantas från skatteplikt som en unionsintern omsättning.
Omsättningen från SE1 till SE2 ska beskattas i Sverige.
Om det första företaget (SE1 i exemplen ovan) i kedjetransaktionen ansvarar för transporten ska den vara hänförlig till det första företagets omsättning.
Om det sista företaget (DK i exemplen ovan) i kedjetransaktionen ansvarar för transporten ska den vara hänförlig till den sista omsättningen.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.