Här hittar du som plattformsoperatör information om hur du lämnar kontrolluppgifter.
Webbseminarium: så gör du kontrolluppgifterna
Den 6 november håller vi ett webbseminarium för dig som ska lämna kontrolluppgifter för plattformens säljare.
Kontrolluppgifterna lämnas årsvis senast den 31 januari året efter inkomståret. Uppgift om ersättning för personliga tjänster lämnas på KU90, försäljning av varor lämnas på KU91, uthyrning av transportmedel lämnas på KU92 och uthyrning av fast egendom lämnas på KU93.
Kontrolluppgifterna lämnas årsvis. Ersättningen är i kontrolluppgiften uppdelad på kvartal. Ersättningen ska redovisas den period när säljaren har fått betalt eller fått ersättningen tillgodoräknad.
Plattformsoperatören ska lämna information till den rapporteringspliktiga säljaren om de uppgifter som lämnats till Skatteverket.
Plattformsoperatören ska även dessförinnan anmäla sig, respektive registrera sig, hos Skatteverket. Skulle plattformsoperatören uppfylla kraven för rapporteringsskyldighet både i Sverige och i ett annat land inom EU ska uppgifterna bara lämnas till ett land. Plattformsoperatören ska då meddela Skatteverket om i vilket land de väljer att lämna kontrolluppgifter.
Kontrolluppgifter ska lämnas av rapporteringsskyldiga plattformsoperatörer som gjort en plattform tillgänglig för att förmedla berörd verksamhet.
Kontrolluppgift om personliga tjänster ska lämnas på KU90. Det finns inga belopps- eller transaktionsgränser.
En personlig tjänst är en tjänst som innefattar tids- eller uppgiftsbaserat arbete och som
Tjänsten kan utföras online eller fysiskt offline men ska förmedlas via en plattform, oavsett hur den utförs.
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Kontrolluppgift om försäljning av varor ska lämnas på KU91. Kontrolluppgift ska inte lämnas för säljare där plattformsoperatören har förmedlat försäljning vid färre än 30 tillfällen, samtidigt som den totala ersättningen till säljaren inte överstiger 2 000 euro exklusive moms per år.
Försäljning av varor avser materiella tillgångar.
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Kontrolluppgift om uthyrning av transportmedel ska lämnas på KU92. Med transportmedel avses exempelvis bil, cykel, elsparkcykel och båt. Husvagn omfattas inte av begreppet transportmedel, men däremot anses en husbil som ett transportmedel eftersom en sådan kan framföras på egen hand.
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Kontrolluppgift om uthyrning av fast egendom ska lämnas på KU93.
Fast egendom inkluderar både bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter samt parkeringsplatser, campingplatser och annan fast egendom. Både långtids- och korttidsuthyrning omfattas av begreppet. Även uthyrning av bostadsrätt eller hyresrätt omfattas av begreppet fast egendom i detta fall eftersom uthyrningen kan vara antingen direkt eller indirekt. Detta innebär att den som hyr ut den fasta egendomen inte behöver äga den.
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Den första rapporteringen omfattar försäljning och uthyrning under 2023 vilket innebär att kontrolluppgift ska lämnas senast den 31 januari 2024 till Skatteverket. Kontrolluppgifterna rapporteras genom filinlämning i XML-format. Kontrolluppgifterna KU90–93 kan enbart lämnas via filöverföring. Kontrolluppgifterna lämnas årsvis även om inkomster, avgifter och liknande delas upp per kvartal i kontrolluppgiften.
I e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter laddar du upp en fil eller registrerar uppgifterna direkt i e-tjänsten. KU90–93 kan enbart lämnas via filöverföring.
E-tjänsten öppnar normalt sett i april för aktuellt inkomstår så du kan lämna uppgifterna löpande under året.
Kontrolluppgifterna KU90–93 kan enbart lämnas via filöverföring. Kontrolluppgifterna lämnas årsvis även om inkomster, avgifter etc. delas upp per kvartal. Senaste datum för inlämning är 31 januari året efter inkomståret.
För att använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. Du behöver ingen annan särskild behörighet.
Filerna du för över i E-tjänsten får vara upp till 200 MB stora. Du kan välja att ladda upp flera filer. Har du filer som överstiger 200 MB kan du dela upp filen och på detta sätt skicka in dina kontrolluppgifter även om din totala volym överstiger 200 MB.
De filer med kontrolluppgifter som du ska överföra måste följa ett angivet XML-format och gå igenom Skatteverkets sambandskontroller. Du får en kvittens när filen tagits emot av Skatteverket. Skulle det vara något fel på filerna får du ett meddelande om vad felet innebär. Kvittensen och felmeddelandet går att spara ner i pdf-format.
Du kan testa om dina filer fungerar i Skatteverkets testtjänst. I testtjänsten får filerna vara högst 3 MB, men de filer som skickas in till Skatteverket kan vara betydligt större.
I testtjänsten kan du säkerställa att dina XML-filer överensstämmer med vad som specificeras i den tekniska beskrivningen.
För att testa din fil i Skatteverkets testtjänst krävs ingen inloggning. När du testar en fil får du en rapport om resultatet av testet. Av rapporten framgår om filen är godkänd eller om några fel påträffats och vilka fel den i så fall innehåller. Du kan spara och skriva ut rapporten. Om filen har fel format eller är för stor för att kunna testas får du ett felmeddelande om detta.
Maxstorlek för filer som kan testas i testtjänsten är 3 MB.
För kontrolluppgiftsfiler gäller följande förutsättningar
Som en hjälp att förstå innebörden i feltexter från eventuella schemavalideringsfel kan du använda följande:
Ett XML-schema är en samling med regler som beskriver tillåten syntax och grammatik i ett XML-dokument. En schemafil har filändelsen .xsd. XML-filer valideras mot ett XML-schema som finns publicerat på Skatteverkets schemalager. Skatteverkets schemalager är en gemensam lagringsplats för att underlätta återanvändning och åtkomst av Skatteverkets publika XML-scheman.
Såväl filer med prefix som filer utan prefix godkänns. Beroende på om prefix används eller inte ska headern utformas så att den stöder elementnamn med prefix, eller elementnamn utan prefix.
Filen kan innehålla kontrolluppgifter och kontaktinformation från flera uppgiftslämnare. Filen kan bara avse ett inkomstår.
Filen är indelad i tre huvuddelar:
Bilden visar den övergripande strukturen för elektronisk redovisning av kontrolluppgifter. Rotelementets, ”Skatteverket”, attribut
Attributet ”omrade” på elementet ”Skatteverket”
Attributet är obligatoriskt och ska vara ”Kontrolluppgifter”.
Denna del ska innehålla information om Teknisk kontaktperson, det vill säga den person i organisationen som står för det tekniska framställandet.
<ku:Avsandare>
<ku:Programnamn>Kontrolluppgiftsprogrammet AB</ku:Programnamn>
<ku:Organisationsnummer>165029000048</ku:Organisationsnummer>
<ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Namn>Maria Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345677</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Maria.persson@KUprogrammetAB.se</ku:Epostadress>
</ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Skapad>2023-02-24T09:31:06</ku:Skapad>
</ku:Avsandare>
Om du lämnar en fil med flera uppgiftslämnare i bör den blankettgemensamma delen vara olika för de olika uppgiftslämnarna. I KU-filens del Blankettgemensamt ska du lämna uppgifter om kontaktperson för den eller de uppgiftslämnare som lämnar KU i filen. I större organisationer kan det finnas olika kontaktpersoner för olika delar av verksamheten och därför kan du lämna kontaktuppgifter till flera personer för varje uppgiftslämnare. Det kan till exempel handla om en kontaktperson för varje typ av kontrolluppgift. I fältet Sakområde kan du ange för vilken del av verksamheten en viss kontaktperson ansvarar. Tänk på att dessa uppgifter kan behöva ses över varje år.
Observera att detta inte ska förväxlas med om någon överlämnat ansvaret för KU90–93. Den som övertagit ansvaret är den som ska anges som uppgiftslämnare.
Att Skatteverket har tillgång till korrekta kontaktuppgifter till rätt person underlättar mycket, både för uppgiftslämnaren och för Skatteverket, om någon fråga dyker upp som kräver ett snabbt svar. Det ska alltid finnas minst en kontaktperson för alla uppgiftslämnare som det finns KU för på filen.
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
För hierarkier och struktur för XML samt komplett fältlista och liknande, se bilagor.
Attributet ”faltkod” är obligatoriskt och fast, och ska vara den fältkod som finns på motsvarande kontrolluppgifter. Kopplingen mellan formulär och fältkod framgår av bilagan.
På en kontrolluppgift finns fält för att ange vem kontrolluppgiften avser; 215, 222 samt 224. Du använder en av dessa, vilken beror på vem kontrolluppgiften avser.
Detta fält blir en av de så kallade identifikatorerna. Tillsammans med nedanstående övriga identifikatorer blir en kontrolluppgift unik.
Identifikator* | Exempel |
---|---|
Kontrolluppgiftstyp | KU90 |
Inkomstår (fältkod 203) | 2023 |
Uppgiftslämnare (fältkod 201) | 5560250010 |
Den kontrolluppgiften avser (fältkod 215, 222 eller 224) | 197311059286 |
Specifikationsnummer (fältkod 570) | 1 |
För att rätta ett så kallat värdefält (alla fält förutom identifikatorerna är så kallade värdefält) i en kontrolluppgift behöver du bara skicka in kontrolluppgiften igen. Förutsatt att du har fyllt i identifikatorerna på samma sätt kommer den rättade kontrolluppgiften att ersätta den kontrolluppgift du först skickade in.
Om du däremot behöver göra ett borttag av en kontrolluppgift använder du dig av fältet för borttag (205). DU behöver göra ett borttag om en identifikator blivit fel. Exempelvis om du angett ett felaktigt personnummer i fält 215.
Fältkod | Beskrivning |
---|---|
201*–202 | Uppgiftslämnarens organisationsnummer (identifikator) och namn. Fyll i fullständigt namn i fält 202. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag. |
1001 | Här anger du anledningen till att plattformsoperatören är rapporteringsskyldig i Sverige. Uppgiften är obligatorisk. Här anger du något av fem värden. |
1011–1018 | Adressuppgifter; Fälten postort (1016) och landskodpostort (1018) är alltid obligatoriska. Du anger registrerad företagsadress. Rutorna 1011–1018 används för att ange adress. Skulle formatet för adress i fälten 1011–1015 inte passa kan du använda fältet Fri adress (1017). |
1041– 1044 samt 1051– 1054 samt | Uppgifter om TIN; Om uppgiftslämnaren är skatteregistrerad i flera länder ska du ange samtliga TIN (Taxpayer Identification Number). Dessa uppgifter är viktiga i vårt informationsutbyte. De utländska TIN som plattformsoperatören har anger du i fälten 1041-1044. Du ska också ange landskod för det land som utfärdat respektive TIN i fälten 1051-1054. Om du inte har någon uppgift om TIN annat det svenska organisationsnumret markerar du det i fält 1049. |
1061–1063 | Annat organisationsID; I 1061 anger du ev. annat identifieringsnummer som inte är ett skatteregistreringsnummer. I 1062 anger du landskoden för det land som utfärdat numret. I 1063 anger du vilken typ av identifikationsnummer det är. Uppgiftslämnare utanför EU ska ange det IIN-nummer som tilldelats vid registrering. |
1071-1074 | Ange namnet på den eller de plattformar som rapporteringen avser. |
För den som överlämnat ansvaret för rapporteringen till uppgiftslämnande plattformsoperatör anges uppgifter om namn, adress samt TIN (Taxpayer Identification Number) eller annat identifikationsnummer.
Fältkod | Beskrivning |
---|---|
1102 | Här anges namnet på den plattformsoperatör som överlämnat skyldigheten att lämna kontrolluppgift på en annan plattformsoperatör. |
1111– 1118 | Adressuppgifter; Du anger registrerad företagsadress. Fälten postort (1116) och landskodpostort (1118) är alltid obligatoriska. Skulle formatet för adress i fälten 1111–1115 inte passa kan du använda fältet Fri adress (1117). |
1141– 1144 samt 1151– 1154 | Uppgifter om TIN; Om plattformsoperatören är skatteregistrerad i flera länder ska du ange samtliga TIN (1141–1144). Du kan ange upp till 4 stycken TIN. Dessa uppgifter är viktiga i vårt informationsutbyte. Du ska också ange landskod för det land som utfärdat respektive TIN i fälten 1151-1154. |
1149 | Här markerar du om plattformsoperatören som överlämnat skyldigheten att lämna kontrolluppgift saknar Organisations- eller skatteregistreringsnummer. |
1161– 1163 | Annat organisationsID; Här anger du ev. annat identifieringsnummer som inte är ett skatteregistreringsnummer. Du ska också ange landskoden (1162) för det land som utfärdat numret. I fält 1163 anger du vilken typ av identifikationsnummer det är. Uppgiftslämnare utanför EU ska ange det IIN-nummer som tilldelats vid registrering. |
Fältkod | Beskrivning |
---|---|
215*, 222* samt 224* | Fältkoderna 215, 222 eller 224- Säljarens person/organisationsnummer eller födelsetid. För en fysisk person med ett svenskt person- eller samordningsnummer använder du dig av fältet som heter Inkomsttagare (215). För en juridisk person med ett svenskt organisationsnummer använder du fältkod 215 (Inkomsttagare). För en fysisk person utan ett svenskt personnummer använder du fältet för Födelsetid (222). För en juridisk person utan svenskt organisationsnummer använder du fältet Annat-ID (224). |
216–217 samt 226 | Säljarens Namn; Fält 216 samt 217 använder du för att ange för och efternamn på en fysisk person. Är säljaren en juridisk person/enhet anger du organisationsnamnet i fält 226. |
218–221,228 samt 230–232 | Adressuppgifter; Du ska ange den adress där säljaren har sin huvudsakliga hemvist. Fälten postort (220)och landskodpostort(221) är alltid obligatoriska. Skulle formatet för adress inte passa kan du använda fältet Fri adress(230). |
252,1202–1204 samt 076, 1051–1054 och 1209 | TIN med landskod; Ange samtliga TIN (Taxpayer Identification Number) för säljaren samt det land som utfärdat respektive TIN. Landskoden anges i fälten 076 respektive 1051-1054. Om säljaren saknar ett utländskt skattregistreringsnummer anger du det i fält 1209. |
1221–1223 | Uppgifter om GVS; I dessa fält anger du GVS |
1231 | Säljarens momsregistreringsnummer |
1241 | Födelsedatum; Fältet är obligatoriskt i samtliga kontrolluppgifter som avser fysiska personer. |
077–078 | Födelseort med landskod; Fälten är obligatoriska i de fall du saknar ett korrekt identifikationsnummer på en fysisk person. |
1245–1248 | I dessa fält anger du säljarens hemvist. Du måste ange minst ett land. |
1251–1252 samt 1253–1254 | Finansiell information; Här anger du uppgifter om säljarens konto som ersättningen betalats ut till. Ange kontonummer (1251) och vilken typ av konto det är (1252), till exempel bankgiro. Om kontot innehas av någon annan än säljaren ska dennes namn rapporteras i fält 1253. I fält 1253 anger du namnet på innehavaren av det finansiella kontot ovan om det skiljer sig från namnet på den rapporteringspliktiga säljaren. I fält 1254 lämnar du andra finansiella identifieringsuppgifter som den rapporteringsskyldiga plattformsoperatören har tillgång till med avseende på den kontoinnehavaren. |
1261–1263 | Annat identifikationsnummer för säljaren; Annan identifikationsuppgift än TIN. Om den juridiska säljaren har ett annat identifikationsnummer än TIN anger du det här. Du behöver också ange vilket land som utfärdat numret och vilken typ av nummer det är. |
1271–1274 | Här anger du de länder där säljaren har ett fast driftställe om säljaren en juridisk person. |
570* | Specifikationsnummer-Identifikator; Du måste alltid fylla i specifikationsnummer även om du bara lämnar en uppgift per säljare/uthyrare. Om du enbart ska lämna en kontrolluppgift per säljare rekommenderar vi att du använder samma specifikationsnummer på samtliga kontrolluppgifter (1). Om du av någon anledning behöver lämna flera kontrolluppgifter på en och samma person och samtliga kontrolluppgifter ska vara gällande för denna person behöver varje kontrolluppgift ha ett eget specifikationsnummer (1,2,3 och så vidare) Du bestämmer själv hur specifikationsnumret ska se ut. Specifikationsnumret får inte innehålla fler än 10 siffror. Använd inte noll (0), i övrigt finns inga krav på vilka siffror du väljer. |
Typ av säljare | Inkomsttagare* (215) | Födelsetid* (222) | Annat Id* (224) | Specifikations-nummer* (570) |
---|---|---|---|---|
Fysisk person med svenskt person- eller samordningsnummer | Ja | Nej | Nej | Ja |
Juridisk person/enhet med svenskt organisationsnummer | Ja | Nej | Nej | Ja |
Fysisk person utan svenskt personnummer | Nej | Ja | Nej | Ja |
Juridisk person/enhet utan svenskt organisationsnummer | Nej | Nej | Ja | Ja |
Typ av säljare | Födelse-datum (1241) | TIN (252) | Födelseort (077) | Organisations-namn (226) | Landskod fast driftställe (1271) |
---|---|---|---|---|---|
Svensk fysisk person med person- eller samordningsnummer | Ja | Ja, om det finns | Ja, om personnummer saknas | Nej | Nej |
Svensk juridisk person med svenskt organisationsnummer | Nej | Ja, om det finns | Nej | Ja | Ja |
Utländsk fysisk person | Ja | Ja | Ja, om TIN saknas | Nej | Nej |
Utländsk juridisk person | Nej | Ja | Nej | Ja | Ja |
Ersättningen rapporteras det kvartal som utbetalning erhålls, transaktionerna/försäljningarna för respektive verksamhet redovisas när ersättningen erhålls. Avgifter, provisioner eller skatter redovisas det kvartal som plattformsoperatören hållit inne eller tagit ut avgiften, provisionen eller skatten.
Fältkod | Beskrivning |
---|---|
1311, 1321, 1331, 1341 samt 1312, 1322, 1332, 1342 | Utbetald ersättning Q1–Q4; Här anger du det belopp (1311 etc.) som betalats ut under respektive kvartal samt i vilken valuta (1312 etc.) den betalats ut. Ersättningen rapporteras det kvartal som utbetalning erhålls. |
1313, 1323, 1333, 1343 | Antal; Här anger du de försäljningar/transaktioner som är kopplade till den utbetalning som skett under respektive kvartal. Transaktionerna/försäljningarna för respektive verksamhet redovisas när ersättningen erhålls. |
1314, 1324, 1334, 1344 samt 1315, 1325, 1335, 1345 | Här anger du de avgifter och/eller provisioner (1314 etc.) som innehållits eller betalats under respektive kvartal samt i vilken valuta (1315 etc.). Avgifter och provisioner redovisas det kvartal som plattformsoperatören hållit inne eller tagit ut dem. |
1316, 1326, 1336, 1346 samt | Innehållen skatt under respektive kvartal samt i vilken valuta. Skatten redovisas det kvartal som plattformsoperatören hållit inne eller tagit ut den. |
Vid delutbetalningar och längre avtal finns det utförlig information med exempel på Rättslig vägledning.
Du kan enbart ange en fastighetstyp och en fastighetsbeteckning per kontrolluppgift. Om samma person har hyrt ut mer än en typ av fastighet under ett år behöver du lämna dessa uppgifter på separata kontrolluppgifter. Då behöver du ange olika specifikationsnummer (570) på de olika kontrolluppgifterna.
Fältkod | Beskrivning |
---|---|
1361 samt 1365 | Ange vilken typ av egendom (1361) som har hyrts ut samt eventuell fastighetsbeteckning (1365). I fält 1361 anger du värde 1-10. 1=Kontor, 2=Hotellrum, 3=Bed and Breakfast, 4=Hus, 5=Lägenhet, 6=Mobilt boende, 7=Campingplats, 8=Husbåt, 9=Parkeringsplats, 10=Övrigt |
1362 | Annan typ av egendom. Om du har angett typen Övrigt (10) i fält 1361 måste du här beskriva vilken annan typ av fast egendom det är som hyrts ut. |
1371–1378 | Adressuppgifter för egendomen; Du använder adressfält 1377 om adressens format inte stämmer med 1371-1375. Postort och landskod anger du för samtliga adresser. |
1391 | Här anger du antal dagar under året som egendomen hyrts ut. |
Kontrolluppgift om personliga tjänster ska lämnas på KU90. Det finns inga belopps- eller transaktionsgränser.
En personlig tjänst är en tjänst som innefattar tids- eller uppgiftsbaserat arbete och som
Tjänsten kan utföras online eller fysiskt offline men ska förmedlas via en plattform, oavsett hur den utförs.
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Kontrolluppgifterna KU90–93 kan enbart lämnas via filöverföring. Kontrolluppgifterna lämnas årsvis även om inkomster, avgifter etc. delas upp per kvartal. Senaste datum för inlämning är 31 januari året efter inkomståret.
För att använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. Du behöver ingen annan särskild behörighet.
Filerna du för över i E-tjänsten får vara upp till 200 MB stora. Du kan välja att ladda upp flera filer. Har du filer som överstiger 200 MB kan du dela upp filen och på detta sätt skicka in dina kontrolluppgifter även om din totala volym överstiger 200 MB.
De filer med kontrolluppgifter som du ska överföra måste följa ett angivet XML-format och gå igenom Skatteverkets sambandskontroller. Du får en kvittens när filen tagits emot av Skatteverket. Skulle det vara något fel på filerna får du ett meddelande om vad felet innebär. Kvittensen och felmeddelandet går att spara ner i pdf-format. Kontrollera med den som levererar ditt bokföringsprogram eller motsvarande att dina filer stöder det formatet eller om det krävs en uppdatering.
Du kan testa om dina filer fungerar i Skatteverkets testtjänst. I testtjänsten får filerna vara högst 3 MB, men de filer som skickas in till Skatteverket kan vara betydligt större.
I testtjänsten kan du säkerställa att dina XML-filer överensstämmer med vad som specificeras i den tekniska beskrivningen.
För att testa din fil i Skatteverkets testtjänst krävs ingen inloggning. När du testar en fil får du en rapport om resultatet av testet. Av rapporten framgår om filen är godkänd eller om några fel påträffats och vilka fel den i så fall innehåller. Du kan spara och skriva ut rapporten. Om filen har fel format eller är för stor för att kunna testas får du ett felmeddelande om detta.
Maxstorlek för filer som kan testas i testtjänsten är 3 MB.
För kontrolluppgiftsfiler gäller följande förutsättningar
Som en hjälp att förstå innebörden i feltexter från eventuella schemavalideringsfel kan du använda följande:
Ett XML-schema är en samling med regler som beskriver tillåten syntax och grammatik i ett XML-dokument. En schemafil har filändelsen .xsd. XML-filer valideras mot ett XML-schema som finns publicerat på Skatteverkets schemalager. Skatteverkets schemalager är en gemensam lagringsplats för att underlätta återanvändning och åtkomst av Skatteverkets publika XML-scheman.
Såväl filer med prefix som filer utan prefix godkänns. Beroende på om prefix används eller inte ska headern utformas så att den stöder elementnamn med prefix, eller elementnamn utan prefix.
Filen kan innehålla kontrolluppgifter och kontaktinformation från flera uppgiftslämnare. Filen kan bara avse ett inkomstår.
Filen är indelad i tre huvuddelar:
Bilden visar den övergripande strukturen för elektronisk redovisning av kontrolluppgifter. Rotelementets, ”Skatteverket”, attribut
Lägg in bild
Attributet ”omrade” på elementet ”Skatteverket”
Attributet är obligatoriskt och ska vara ”Kontrolluppgifter”.
Denna del ska innehålla information om Teknisk kontaktperson, det vill säga den person i organisationen som står för det tekniska framställandet.
<ku:Avsandare>
<ku:Programnamn>Kontrolluppgiftsprogrammet AB</ku:Programnamn>
<ku:Organisationsnummer>165029000048</ku:Organisationsnummer>
<ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Namn>Maria Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345677</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Maria.persson@KUprogrammetAB.se</ku:Epostadress>
</ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Skapad>2023-02-24T09:31:06</ku:Skapad>
</ku:Avsandare>
Om du lämnar en fil med flera uppgiftslämnare i bör den blankettgemensamma delen vara olika för de olika uppgiftslämnarna. I KU-filens del Blankettgemensamt ska du lämna uppgifter om kontaktperson för den eller de uppgiftslämnare som lämnar KU i filen. I större organisationer kan det finnas olika kontaktpersoner för olika delar av verksamheten och därför kan du lämna kontaktuppgifter till flera personer för varje uppgiftslämnare. Det kan till exempel handla om en kontaktperson för varje typ av kontrolluppgift. I fältet Sakområde kan du ange för vilken del av verksamheten en viss kontaktperson ansvarar. Tänk på att dessa uppgifter kan behöva ses över varje år.
Observera att detta inte ska förväxlas med om någon överlämnat ansvaret för KU90–93. Den som övertagit ansvaret är den som ska anges som uppgiftslämnare.
Att Skatteverket har tillgång till korrekta kontaktuppgifter till rätt person underlättar mycket, både för uppgiftslämnaren och för Skatteverket, om någon fråga dyker upp som kräver ett snabbt svar. Det ska alltid finnas minst en kontaktperson för alla uppgiftslämnare som det finns KU för på filen.
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
För hierarkier och struktur för XML samt komplett fältlista etc. se bilaga.
Attributet ”faltkod” är obligatoriskt och fast, och ska vara den fältkod som finns på motsvarande kontrolluppgifter. Kopplingen mellan formulär och fältkod framgår av bilagan.
Kontrolluppgift om försäljning av varor ska lämnas på KU91. Kontrolluppgift ska inte lämnas för säljare där plattformsoperatören har förmedlat försäljning vid färre än 30 tillfällen, samtidigt som den totala ersättningen till säljaren inte överstiger 2 000 euro exklusive moms per år.
Försäljning av varor avser materiella tillgångar.
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Kontrolluppgifter om inkomster från digitala plattformar ska innehålla uppgifter både om plattformsoperatören och om säljaren.
Kontrolluppgiften ska innehålla följande identifikationsuppgifter om den rapporteringsskyldiga plattformsoperatören:
För rapporteringspliktiga säljare som är fysiska personer ska följande uppgifter lämnas om säljaren
För rapporteringspliktiga säljare som är enheter (normalt juridiska personer) ska följande uppgifter lämnas om säljaren
Utöver uppgifter om säljarens identifikationsuppgifter ska plattformsoperatören även lämna uppgift om
I e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du läsa in uppgifter genom att antingen ladda upp en fil eller registrera uppgifterna direkt i e-tjänsten.
E-tjänsten öppnar i april för aktuellt inkomstår så du kan lämna uppgifterna löpande under året.
Du kan lämna in och rätta alla typer av kontrolluppgifter från 2017 och framåt i tiden. Du kan även redovisa kupongskatt i e-tjänsten.
Kontrolluppgifterna KU90–93 kan enbart lämnas via filöverföring.
Filerna du för över i E-tjänsten får vara upp till 200MB stora. Du kan välja att ladda upp flera filer. Har du filer som överstiger 200 MB kan du dela upp filen och på detta sätt skicka in dina kontrolluppgifter även om din totala volym överstiger 200 MB.
De filer med kontrolluppgifter som du ska överföra måste följa ett angivet XML-format och gå igenom Skatteverkets sambandskontroller. Du får en kvittens när filen tagits emot av Skatteverket. Skulle det vara något fel på filerna får du ett meddelande om vad felet innebär. Kvittensen och felmeddelandet går att spara ner i pdf-format. Kontrollera med den som levererar ditt bokföringsprogram eller motsvarande att dina filer stöder det formatet eller om det krävs en uppdatering.
Du kan testa om dina filer fungerar i Skatteverkets testtjänst. I testtjänsten får filerna vara högst 3 MB, men de filer som skickas in till Skatteverket kan vara betydligt större.
För att använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. Du behöver ingen annan särskild behörighet.
I testtjänsten kan du säkerställa att dina XML-filer överensstämmer med vad som specificeras i den tekniska beskrivningen.
För att testa din fil i Skatteverkets testtjänst krävs ingen inloggning. När du testar en fil får du en rapport om resultatet av testet. Av rapporten framgår om filen är godkänd eller om några fel påträffats och vilka fel den i så fall innehåller. Du kan spara och skriva ut rapporten. Om filen har fel format eller är för stor för att kunna testas får du ett felmeddelande om detta.
Maxstorlek för filer som kan testas i testtjänsten är 3 MB.
För kontrolluppgiftsfiler gäller följande förutsättningar
Som en hjälp att förstå innebörden i feltexter från eventuella schemavalideringsfel kan du använda följande:
Ett XML-schema är en samling med regler som beskriver tillåten syntax och grammatik i ett XML-dokument. En schemafil har filändelsen .xsd. XML-filer valideras mot ett XML-schema som finns publicerat på Skatteverkets schemalager. Skatteverkets schemalager är en gemensam lagringsplats för underlätta återanvändning och åtkomst av Skatteverkets publika XML-scheman.
Såväl filer med prefix som filer utan prefix godkänns. Beroende på om prefix används eller inte ska headern utformas så att den stöder elementnamn med prefix, eller elementnamn utan prefix.
Filen kan innehålla kontrolluppgifter och kontaktinformation från flera uppgiftslämnare. Filen kan bara avse ett inkomstår.
Filen är indelad i tre huvuddelar:
En del Avsändarinformation.
En del Blankettgemensam information.
En till flera delar Kontrolluppgiftsinformation. För hierarkier och struktur för XML, se bilaga.
Bilden visar den övergripande strukturen för elektronisk redovisning av kontrolluppgifter. Rotelementets, ”Skatteverket”, attribut
Attributet är obligatoriskt och ska vara ”Kontrolluppgifter”.
Denna del ska innehålla information om Teknisk kontaktperson, det vill säga den person i organisationen som står för det tekniska framställandet.
<ku:Avsandare>
<ku:Programnamn>Kontrolluppgiftsprogrammet AB</ku:Programnamn>
<ku:Organisationsnummer>165029000048</ku:Organisationsnummer>
<ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Namn>Maria Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345677</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Maria.persson@KUprogrammetAB.se</ku:Epostadress>
</ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Skapad>2023-02-24T09:31:06</ku:Skapad>
</ku:Avsandare>
Om du lämnar en fil med flera uppgiftslämnare i bör den blankettgemensamma delen vara olika för de olika uppgiftslämnarna. I KU-filens del Blankettgemensamt ska du lämna uppgifter om kontaktperson för den eller de uppgiftslämnare som lämnar KU i filen. I större organisationer kan det finnas olika kontaktpersoner för olika delar av verksamheten och därför kan du lämna kontaktuppgifter till flera personer för varje uppgiftslämnare. Det kan t.ex. handla om en kontaktperson för varje typ av kontrolluppgift. I fältet Sakområde kan du ange för vilken del av verksamheten en viss kontaktperson ansvarar. Tänk på att dessa uppgifter kan behöva ses över varje år.
Observera att detta inte ska förväxlas med om någon överlämnat ansvaret för 90-93. Den som övertagit ansvaret är den som ska anges som uppgiftslämnare.
Att Skatteverket har tillgång till korrekta kontaktuppgifter till rätt person underlättar mycket, både för uppgiftslämnaren och för Skatteverket, om någon fråga dyker upp som kräver ett snabbt svar. Det ska alltid finnas minst en kontaktperson för alla uppgiftslämnare som det finns KU för på filen.
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
För hierarkier och struktur för XML samt komplett fältlista etc. se bilaga.
Attributet ”faltkod” är obligatorisk och fast, och ska vara den fältkod som finns på motsvarande kontrolluppgifter. Kopplingen mellan formulär och fältkod framgår av bilagan.
Uppgifter om uppgiftslämnaren(KU90-93) ska ligga under KU90,91,92,93
Fältkod Beskrivning
201- Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
202 Uppgiftslämnarens namn
1001 Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig
1011 Uppgiftslämnarens gatuadress 1
1012 Uppgiftslämnarens gatuadress 2
1013 Distrikt eller motsvarande som ingår i uppgiftslämnarens adress
1014 Uppgiftslämnarens postbox
1015 Uppgiftslämnarens postnummer
1016 Uppgiftslämnarens postort
1017 Adress för uppgiftslämnaren i fritt format
1018 Landskod för uppgiftslämnarens adress
1041,1042,1043,1044, Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1,2,3,4
1051,1052,1053,1054 Landskod(er) för uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1,2,3,4
1049 Uppgiftslämnaren saknar utländskt skatteregistreringsnummer
1061 Annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1062 Landskod för annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1063 Typ av annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1001 Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig. Här anger du något av fem värden.
1071-1074 Plattformsnamn, plattform 1,2,3,4
FK 1071-1074;Ange namnet på den eller de plattformar som rapporteringen avser.
FK201;Fyll i uppgiftslämnarens organisationsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den organisation, företag eller förening som är skyldig att lämna kontrolluppgifter. (befintlig text bibblan)
Är uppgiftslämnaren utländsk plattformsoperatör så ska den ha fått ett organisationsnummer som börjar med 502 för att kunna lämna kontrolluppgifter. Detta nummer anger du i fältkod 201. (lägg till text i bibliotek)
FK202; Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag. (befintlig text bibblan)
FK1041-1049; Om uppgiftslämnaren är skatteregistrerad i flera länder ska du ange samtliga TIN. Dessa uppgifter är viktiga i vårt informationsutbyte. De utländska TIN(Taxpayer Identification Number) eller organisationsnummer som plattformsoperatören har anger du i fälten 1041-1044. Du ska också ange landskod för det land som utfärdat respektive TIN i fälten I1051-1054. 1049 Om du inte har någon uppgift om TIN annat det svenska organisationsnumret markerar du det här. (nytt accordion)
1061-1063. Annat organisationsID; I 1061 anger du ev. annat identifieringsnummer som inte är ett skatteregistreringsnummer. I 1062 anger du landskoden för det land som utfärdat numret. I 1063 anger du vilken typ av identifikationsnummer det är. Uppgiftslämnare utanför EU ska ange det IIN-nummer som tilldelats vid registrering.
1011-1018 Adressuppgifter; Fälten postort (1016)och landskodpostort(1018) är alltid obligatoriska. Du anger registrerad företagsadress. Rutorna 1011-1018 används för att ange adress. Skulle formatet för adress i fälten 1011-1015 inte passa kan du använda fältet fri adress(1017). (nytt accordion)
FK 1001 Här anger du anledningen till att plattformsoperatören är rapporteringsskyldig i Sverige. Uppgiften är obligatorisk. . Här anger du något av fem värden.
1=skatterättslig hemvist, 2=inregistrering, 3=företagsledning/faktisk företagsledning, 4=fast driftställe, 5=ej kvalificerad plattformsoperatör utanför EU (vem kan skriva något om detta? (nytt accordion)
Vilka plattformsoperatörer är rapporteringsskyldiga? | Rättslig vägledning | Skatteverket
Som en hjälp att förstå innebörden i feltexter från eventuella schemavalideringsfel kan du använda följande:
Ett XML-schema är en samling med regler som beskriver tillåten syntax och grammatik i ett XML-dokument. En schemafil har filändelsen .xsd. XML-filer valideras mot ett XML-schema som finns publicerat på Skatteverkets schemalager. Skatteverkets schemalager är en gemensam lagringsplats för underlätta återanvändning och åtkomst av Skatteverkets publika XML-scheman.
Såväl filer med prefix som filer utan prefix godkänns. Beroende på om prefix används eller inte ska headern utformas så att den stöder elementnamn med prefix, eller elementnamn utan prefix.
Filen kan innehålla kontrolluppgifter och kontaktinformation från flera uppgiftslämnare. Filen kan bara avse ett inkomstår.
Filen är indelad i tre huvuddelar:
En del Avsändarinformation.
En del Blankettgemensam information.
En till flera delar Kontrolluppgiftsinformation. För hierarkier och struktur för XML, se bilaga.
Bilden visar den övergripande strukturen för elektronisk redovisning av kontrolluppgifter. Rotelementets, ”Skatteverket”, attribut
Attributet är obligatoriskt och ska vara ”Kontrolluppgifter”.
Denna del ska innehålla information om Teknisk kontaktperson, det vill säga den person i organisationen som står för det tekniska framställandet.
<ku:Avsandare>
<ku:Programnamn>Kontrolluppgiftsprogrammet AB</ku:Programnamn>
<ku:Organisationsnummer>165029000048</ku:Organisationsnummer>
<ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Namn>Maria Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345677</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Maria.persson@KUprogrammetAB.se</ku:Epostadress>
</ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Skapad>2023-02-24T09:31:06</ku:Skapad>
</ku:Avsandare>
Om du lämnar en fil med flera uppgiftslämnare i bör den blankettgemensamma delen vara olika för de olika uppgiftslämnarna. I KU-filens del Blankettgemensamt ska du lämna uppgifter om kontaktperson för den eller de uppgiftslämnare som lämnar KU i filen. I större organisationer kan det finnas olika kontaktpersoner för olika delar av verksamheten och därför kan du lämna kontaktuppgifter till flera personer för varje uppgiftslämnare. Det kan t.ex. handla om en kontaktperson för varje typ av kontrolluppgift. I fältet Sakområde kan du ange för vilken del av verksamheten en viss kontaktperson ansvarar. Tänk på att dessa uppgifter kan behöva ses över varje år.
Observera att detta inte ska förväxlas med om någon överlämnat ansvaret för 90-93. Den som övertagit ansvaret är den som ska anges som uppgiftslämnare.
Att Skatteverket har tillgång till korrekta kontaktuppgifter till rätt person underlättar mycket, både för uppgiftslämnaren och för Skatteverket, om någon fråga dyker upp som kräver ett snabbt svar. Det ska alltid finnas minst en kontaktperson för alla uppgiftslämnare som det finns KU för på filen.
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
För hierarkier och struktur för XML samt komplett fältlista etc. se bilaga.
Attributet ”faltkod” är obligatorisk och fast, och ska vara den fältkod som finns på motsvarande kontrolluppgifter. Kopplingen mellan formulär och fältkod framgår av bilagan.
Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
Uppgiftslämnarens namn
Innehåll under tredje rubriken
Fältkod
201
202
1001
1041, 1042, 1043, 1044
Beskrivning
Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
Uppgiftslämnarens namn
Anknytning till Sverige som gör plattformoperatören rapporteringsskyldig
Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1, 2, 3, 4
Fältkod | Beskrivning |
---|---|
201 | Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer |
202 | Uppgiftslämnarens namn kldjfdlkfsdlkdgl dkgfldkfkgdfkg |
1001 | Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig |
1041 1042 1043 1044 | Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1, 2, 3, 4 |
Kontrolluppgift om uthyrning av transportmedel ska lämnas på KU92. Med transportmedel avses exempelvis bil, cykel, elsparkcykel och båt. Husvagn omfattas inte av begreppet transportmedel, men däremot anses en husbil som ett transportmedel eftersom en sådan kan framföras på egen hand.
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Kontrolluppgifter om inkomster från digitala plattformar ska innehålla uppgifter både om plattformsoperatören och om säljaren.
Kontrolluppgiften ska innehålla följande identifikationsuppgifter om den rapporteringsskyldiga plattformsoperatören:
För rapporteringspliktiga säljare som är fysiska personer ska följande uppgifter lämnas om säljaren
För rapporteringspliktiga säljare som är enheter (normalt juridiska personer) ska följande uppgifter lämnas om säljaren
Utöver uppgifter om säljarens identifikationsuppgifter ska plattformsoperatören även lämna uppgift
I e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du läsa in uppgifter genom att antingen ladda upp en fil eller registrera uppgifterna direkt i e-tjänsten.
E-tjänsten öppnar i april för aktuellt inkomstår så du kan lämna uppgifterna löpande under året.
Du kan lämna in och rätta alla typer av kontrolluppgifter från 2017 och framåt i tiden. Du kan även redovisa kupongskatt i e-tjänsten.
Kontrolluppgifterna KU90–93 kan enbart lämnas via filöverföring.
Filerna du för över i E-tjänsten får vara upp till 200MB stora. Du kan välja att ladda upp flera filer. Har du filer som överstiger 200 MB kan du dela upp filen och på detta sätt skicka in dina kontrolluppgifter även om din totala volym överstiger 200 MB.
De filer med kontrolluppgifter som du ska överföra måste följa ett angivet XML-format och gå igenom Skatteverkets sambandskontroller. Du får en kvittens när filen tagits emot av Skatteverket. Skulle det vara något fel på filerna får du ett meddelande om vad felet innebär. Kvittensen och felmeddelandet går att spara ner i pdf-format. Kontrollera med den som levererar ditt bokföringsprogram eller motsvarande att dina filer stöder det formatet eller om det krävs en uppdatering.
Du kan testa om dina filer fungerar i Skatteverkets testtjänst. I testtjänsten får filerna vara högst 3 MB, men de filer som skickas in till Skatteverket kan vara betydligt större.
För att använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. Du behöver ingen annan särskild behörighet.
I testtjänsten kan du säkerställa att dina XML-filer överensstämmer med vad som specificeras i den tekniska beskrivningen.
För att testa din fil i Skatteverkets testtjänst krävs ingen inloggning. När du testar en fil får du en rapport om resultatet av testet. Av rapporten framgår om filen är godkänd eller om några fel påträffats och vilka fel den i så fall innehåller. Du kan spara och skriva ut rapporten. Om filen har fel format eller är för stor för att kunna testas får du ett felmeddelande om detta.
Maxstorlek för filer som kan testas i testtjänsten är 3 MB.
För kontrolluppgiftsfiler gäller följande förutsättningar
Som en hjälp att förstå innebörden i feltexter från eventuella schemavalideringsfel kan du använda följande:
Ett XML-schema är en samling med regler som beskriver tillåten syntax och grammatik i ett XML-dokument. En schemafil har filändelsen .xsd. XML-filer valideras mot ett XML-schema som finns publicerat på Skatteverkets schemalager. Skatteverkets schemalager är en gemensam lagringsplats för underlätta återanvändning och åtkomst av Skatteverkets publika XML-scheman.
Såväl filer med prefix som filer utan prefix godkänns. Beroende på om prefix används eller inte ska headern utformas så att den stöder elementnamn med prefix, eller elementnamn utan prefix.
Filen kan innehålla kontrolluppgifter och kontaktinformation från flera uppgiftslämnare. Filen kan bara avse ett inkomstår.
Filen är indelad i tre huvuddelar:
En del Avsändarinformation.
En del Blankettgemensam information.
En till flera delar Kontrolluppgiftsinformation. För hierarkier och struktur för XML, se bilaga.
Bilden visar den övergripande strukturen för elektronisk redovisning av kontrolluppgifter. Rotelementets, ”Skatteverket”, attribut
Attributet är obligatoriskt och ska vara ”Kontrolluppgifter”.
Denna del ska innehålla information om Teknisk kontaktperson, det vill säga den person i organisationen som står för det tekniska framställandet.
<ku:Avsandare>
<ku:Programnamn>Kontrolluppgiftsprogrammet AB</ku:Programnamn>
<ku:Organisationsnummer>165029000048</ku:Organisationsnummer>
<ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Namn>Maria Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345677</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Maria.persson@KUprogrammetAB.se</ku:Epostadress>
</ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Skapad>2023-02-24T09:31:06</ku:Skapad>
</ku:Avsandare>
Om du lämnar en fil med flera uppgiftslämnare i bör den blankettgemensamma delen vara olika för de olika uppgiftslämnarna. I KU-filens del Blankettgemensamt ska du lämna uppgifter om kontaktperson för den eller de uppgiftslämnare som lämnar KU i filen. I större organisationer kan det finnas olika kontaktpersoner för olika delar av verksamheten och därför kan du lämna kontaktuppgifter till flera personer för varje uppgiftslämnare. Det kan t.ex. handla om en kontaktperson för varje typ av kontrolluppgift. I fältet Sakområde kan du ange för vilken del av verksamheten en viss kontaktperson ansvarar. Tänk på att dessa uppgifter kan behöva ses över varje år.
Observera att detta inte ska förväxlas med om någon överlämnat ansvaret för 90-93. Den som övertagit ansvaret är den som ska anges som uppgiftslämnare.
Att Skatteverket har tillgång till korrekta kontaktuppgifter till rätt person underlättar mycket, både för uppgiftslämnaren och för Skatteverket, om någon fråga dyker upp som kräver ett snabbt svar. Det ska alltid finnas minst en kontaktperson för alla uppgiftslämnare som det finns KU för på filen.
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
För hierarkier och struktur för XML samt komplett fältlista etc. se bilaga.
Attributet ”faltkod” är obligatorisk och fast, och ska vara den fältkod som finns på motsvarande kontrolluppgifter. Kopplingen mellan formulär och fältkod framgår av bilagan.
Uppgifter om uppgiftslämnaren(KU90-93) ska ligga under KU90,91,92,93
Fältkod Beskrivning
201- Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
202 Uppgiftslämnarens namn
1001 Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig
1011 Uppgiftslämnarens gatuadress 1
1012 Uppgiftslämnarens gatuadress 2
1013 Distrikt eller motsvarande som ingår i uppgiftslämnarens adress
1014 Uppgiftslämnarens postbox
1015 Uppgiftslämnarens postnummer
1016 Uppgiftslämnarens postort
1017 Adress för uppgiftslämnaren i fritt format
1018 Landskod för uppgiftslämnarens adress
1041,1042,1043,1044, Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1,2,3,4
1051,1052,1053,1054 Landskod(er) för uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1,2,3,4
1049 Uppgiftslämnaren saknar utländskt skatteregistreringsnummer
1061 Annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1062 Landskod för annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1063 Typ av annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1001 Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig. Här anger du något av fem värden.
1071-1074 Plattformsnamn, plattform 1,2,3,4
FK 1071-1074;Ange namnet på den eller de plattformar som rapporteringen avser.
FK201;Fyll i uppgiftslämnarens organisationsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den organisation, företag eller förening som är skyldig att lämna kontrolluppgifter. (befintlig text bibblan)
Är uppgiftslämnaren utländsk plattformsoperatör så ska den ha fått ett organisationsnummer som börjar med 502 för att kunna lämna kontrolluppgifter. Detta nummer anger du i fältkod 201. (lägg till text i bibliotek)
FK202; Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag. (befintlig text bibblan)
FK1041-1049; Om uppgiftslämnaren är skatteregistrerad i flera länder ska du ange samtliga TIN. Dessa uppgifter är viktiga i vårt informationsutbyte. De utländska TIN(Taxpayer Identification Number) eller organisationsnummer som plattformsoperatören har anger du i fälten 1041-1044. Du ska också ange landskod för det land som utfärdat respektive TIN i fälten I1051-1054. 1049 Om du inte har någon uppgift om TIN annat det svenska organisationsnumret markerar du det här. (nytt accordion)
1061-1063. Annat organisationsID; I 1061 anger du ev. annat identifieringsnummer som inte är ett skatteregistreringsnummer. I 1062 anger du landskoden för det land som utfärdat numret. I 1063 anger du vilken typ av identifikationsnummer det är. Uppgiftslämnare utanför EU ska ange det IIN-nummer som tilldelats vid registrering.
1011-1018 Adressuppgifter; Fälten postort (1016)och landskodpostort(1018) är alltid obligatoriska. Du anger registrerad företagsadress. Rutorna 1011-1018 används för att ange adress. Skulle formatet för adress i fälten 1011-1015 inte passa kan du använda fältet fri adress(1017). (nytt accordion)
FK 1001 Här anger du anledningen till att plattformsoperatören är rapporteringsskyldig i Sverige. Uppgiften är obligatorisk. . Här anger du något av fem värden.
1=skatterättslig hemvist, 2=inregistrering, 3=företagsledning/faktisk företagsledning, 4=fast driftställe, 5=ej kvalificerad plattformsoperatör utanför EU (vem kan skriva något om detta? (nytt accordion)
Vilka plattformsoperatörer är rapporteringsskyldiga? | Rättslig vägledning | Skatteverket
Som en hjälp att förstå innebörden i feltexter från eventuella schemavalideringsfel kan du använda följande:
Ett XML-schema är en samling med regler som beskriver tillåten syntax och grammatik i ett XML-dokument. En schemafil har filändelsen .xsd. XML-filer valideras mot ett XML-schema som finns publicerat på Skatteverkets schemalager. Skatteverkets schemalager är en gemensam lagringsplats för underlätta återanvändning och åtkomst av Skatteverkets publika XML-scheman.
Såväl filer med prefix som filer utan prefix godkänns. Beroende på om prefix används eller inte ska headern utformas så att den stöder elementnamn med prefix, eller elementnamn utan prefix.
Filen kan innehålla kontrolluppgifter och kontaktinformation från flera uppgiftslämnare. Filen kan bara avse ett inkomstår.
Filen är indelad i tre huvuddelar:
En del Avsändarinformation.
En del Blankettgemensam information.
En till flera delar Kontrolluppgiftsinformation. För hierarkier och struktur för XML, se bilaga.
Bilden visar den övergripande strukturen för elektronisk redovisning av kontrolluppgifter. Rotelementets, ”Skatteverket”, attribut
Attributet är obligatoriskt och ska vara ”Kontrolluppgifter”.
Denna del ska innehålla information om Teknisk kontaktperson, det vill säga den person i organisationen som står för det tekniska framställandet.
<ku:Avsandare>
<ku:Programnamn>Kontrolluppgiftsprogrammet AB</ku:Programnamn>
<ku:Organisationsnummer>165029000048</ku:Organisationsnummer>
<ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Namn>Maria Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345677</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Maria.persson@KUprogrammetAB.se</ku:Epostadress>
</ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Skapad>2023-02-24T09:31:06</ku:Skapad>
</ku:Avsandare>
Om du lämnar en fil med flera uppgiftslämnare i bör den blankettgemensamma delen vara olika för de olika uppgiftslämnarna. I KU-filens del Blankettgemensamt ska du lämna uppgifter om kontaktperson för den eller de uppgiftslämnare som lämnar KU i filen. I större organisationer kan det finnas olika kontaktpersoner för olika delar av verksamheten och därför kan du lämna kontaktuppgifter till flera personer för varje uppgiftslämnare. Det kan t.ex. handla om en kontaktperson för varje typ av kontrolluppgift. I fältet Sakområde kan du ange för vilken del av verksamheten en viss kontaktperson ansvarar. Tänk på att dessa uppgifter kan behöva ses över varje år.
Observera att detta inte ska förväxlas med om någon överlämnat ansvaret för 90-93. Den som övertagit ansvaret är den som ska anges som uppgiftslämnare.
Att Skatteverket har tillgång till korrekta kontaktuppgifter till rätt person underlättar mycket, både för uppgiftslämnaren och för Skatteverket, om någon fråga dyker upp som kräver ett snabbt svar. Det ska alltid finnas minst en kontaktperson för alla uppgiftslämnare som det finns KU för på filen.
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
För hierarkier och struktur för XML samt komplett fältlista etc. se bilaga.
Attributet ”faltkod” är obligatorisk och fast, och ska vara den fältkod som finns på motsvarande kontrolluppgifter. Kopplingen mellan formulär och fältkod framgår av bilagan.
Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
Uppgiftslämnarens namn
Innehåll under tredje rubriken
Fältkod
201
202
1001
1041, 1042, 1043, 1044
Beskrivning
Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
Uppgiftslämnarens namn
Anknytning till Sverige som gör plattformoperatören rapporteringsskyldig
Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1, 2, 3, 4
Fältkod | Beskrivning |
---|---|
201 | Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer |
202 | Uppgiftslämnarens namn kldjfdlkfsdlkdgl dkgfldkfkgdfkg |
1001 | Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig |
1041 1042 1043 1044 | Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1, 2, 3, 4 |
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Kontrolluppgift ska lämnas för samtliga säljare (fysiska personer och enheter) som är rapporteringspliktiga. Säljare är rapporteringspliktiga om de är aktiva och inte definieras som undantagna.
Säljare som är undantagna från rapporteringsplikt är:
Kontrolluppgifter om inkomster från digitala plattformar ska innehålla uppgifter både om plattformsoperatören och om säljaren.
Kontrolluppgiften ska innehålla följande identifikationsuppgifter om den rapporteringsskyldiga plattformsoperatören:
För rapporteringspliktiga säljare som är fysiska personer ska följande uppgifter lämnas om säljaren
För rapporteringspliktiga säljare som är enheter (normalt juridiska personer) ska följande uppgifter lämnas om säljaren
Utöver uppgifter om säljarens identifikationsuppgifter ska plattformsoperatören även lämna uppgift om
I e-tjänsten Lämna kontrolluppgifter kan du läsa in uppgifter genom att antingen ladda upp en fil eller registrera uppgifterna direkt i e-tjänsten.
E-tjänsten öppnar i april för aktuellt inkomstår så du kan lämna uppgifterna löpande under året.
Du kan lämna in och rätta alla typer av kontrolluppgifter från 2017 och framåt i tiden. Du kan även redovisa kupongskatt i e-tjänsten.
Kontrolluppgifterna KU90–93 kan enbart lämnas via filöverföring.
Filerna du för över i E-tjänsten får vara upp till 200MB stora. Du kan välja att ladda upp flera filer. Har du filer som överstiger 200 MB kan du dela upp filen och på detta sätt skicka in dina kontrolluppgifter även om din totala volym överstiger 200 MB.
De filer med kontrolluppgifter som du ska överföra måste följa ett angivet XML-format och gå igenom Skatteverkets sambandskontroller. Du får en kvittens när filen tagits emot av Skatteverket. Skulle det vara något fel på filerna får du ett meddelande om vad felet innebär. Kvittensen och felmeddelandet går att spara ner i pdf-format. Kontrollera med den som levererar ditt bokföringsprogram eller motsvarande att dina filer stöder det formatet eller om det krävs en uppdatering.
Du kan testa om dina filer fungerar i Skatteverkets testtjänst. I testtjänsten får filerna vara högst 3 MB, men de filer som skickas in till Skatteverket kan vara betydligt större.
För att använda e-tjänsten måste du ha en svensk e-legitimation. Du behöver ingen annan särskild behörighet.
I testtjänsten kan du säkerställa att dina XML-filer överensstämmer med vad som specificeras i den tekniska beskrivningen.
För att testa din fil i Skatteverkets testtjänst krävs ingen inloggning. När du testar en fil får du en rapport om resultatet av testet. Av rapporten framgår om filen är godkänd eller om några fel påträffats och vilka fel den i så fall innehåller. Du kan spara och skriva ut rapporten. Om filen har fel format eller är för stor för att kunna testas får du ett felmeddelande om detta.
Maxstorlek för filer som kan testas i testtjänsten är 3 MB.
För kontrolluppgiftsfiler gäller följande förutsättningar
Som en hjälp att förstå innebörden i feltexter från eventuella schemavalideringsfel kan du använda följande:
Ett XML-schema är en samling med regler som beskriver tillåten syntax och grammatik i ett XML-dokument. En schemafil har filändelsen .xsd. XML-filer valideras mot ett XML-schema som finns publicerat på Skatteverkets schemalager. Skatteverkets schemalager är en gemensam lagringsplats för underlätta återanvändning och åtkomst av Skatteverkets publika XML-scheman.
Såväl filer med prefix som filer utan prefix godkänns. Beroende på om prefix används eller inte ska headern utformas så att den stöder elementnamn med prefix, eller elementnamn utan prefix.
Filen kan innehålla kontrolluppgifter och kontaktinformation från flera uppgiftslämnare. Filen kan bara avse ett inkomstår.
Filen är indelad i tre huvuddelar:
En del Avsändarinformation.
En del Blankettgemensam information.
En till flera delar Kontrolluppgiftsinformation. För hierarkier och struktur för XML, se bilaga.
Bilden visar den övergripande strukturen för elektronisk redovisning av kontrolluppgifter. Rotelementets, ”Skatteverket”, attribut
Attributet är obligatoriskt och ska vara ”Kontrolluppgifter”.
Denna del ska innehålla information om Teknisk kontaktperson, det vill säga den person i organisationen som står för det tekniska framställandet.
<ku:Avsandare>
<ku:Programnamn>Kontrolluppgiftsprogrammet AB</ku:Programnamn>
<ku:Organisationsnummer>165029000048</ku:Organisationsnummer>
<ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Namn>Maria Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345677</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Maria.persson@KUprogrammetAB.se</ku:Epostadress>
</ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Skapad>2023-02-24T09:31:06</ku:Skapad>
</ku:Avsandare>
Om du lämnar en fil med flera uppgiftslämnare i bör den blankettgemensamma delen vara olika för de olika uppgiftslämnarna. I KU-filens del Blankettgemensamt ska du lämna uppgifter om kontaktperson för den eller de uppgiftslämnare som lämnar KU i filen. I större organisationer kan det finnas olika kontaktpersoner för olika delar av verksamheten och därför kan du lämna kontaktuppgifter till flera personer för varje uppgiftslämnare. Det kan t.ex. handla om en kontaktperson för varje typ av kontrolluppgift. I fältet Sakområde kan du ange för vilken del av verksamheten en viss kontaktperson ansvarar. Tänk på att dessa uppgifter kan behöva ses över varje år.
Observera att detta inte ska förväxlas med om någon överlämnat ansvaret för 90-93. Den som övertagit ansvaret är den som ska anges som uppgiftslämnare.
Att Skatteverket har tillgång till korrekta kontaktuppgifter till rätt person underlättar mycket, både för uppgiftslämnaren och för Skatteverket, om någon fråga dyker upp som kräver ett snabbt svar. Det ska alltid finnas minst en kontaktperson för alla uppgiftslämnare som det finns KU för på filen.
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
För hierarkier och struktur för XML samt komplett fältlista etc. se bilaga.
Attributet ”faltkod” är obligatorisk och fast, och ska vara den fältkod som finns på motsvarande kontrolluppgifter. Kopplingen mellan formulär och fältkod framgår av bilagan.
Uppgifter om uppgiftslämnaren(KU90-93) ska ligga under KU90,91,92,93
Fältkod Beskrivning
201- Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
202 Uppgiftslämnarens namn
1001 Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig
1011 Uppgiftslämnarens gatuadress 1
1012 Uppgiftslämnarens gatuadress 2
1013 Distrikt eller motsvarande som ingår i uppgiftslämnarens adress
1014 Uppgiftslämnarens postbox
1015 Uppgiftslämnarens postnummer
1016 Uppgiftslämnarens postort
1017 Adress för uppgiftslämnaren i fritt format
1018 Landskod för uppgiftslämnarens adress
1041,1042,1043,1044, Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1,2,3,4
1051,1052,1053,1054 Landskod(er) för uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1,2,3,4
1049 Uppgiftslämnaren saknar utländskt skatteregistreringsnummer
1061 Annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1062 Landskod för annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1063 Typ av annat identifikationsnummer för uppgiftslämnaren
1001 Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig. Här anger du något av fem värden.
1071-1074 Plattformsnamn, plattform 1,2,3,4
FK 1071-1074;Ange namnet på den eller de plattformar som rapporteringen avser.
FK201;Fyll i uppgiftslämnarens organisationsnummer. Uppgiftslämnare för en kontrolluppgift är den organisation, företag eller förening som är skyldig att lämna kontrolluppgifter. (befintlig text bibblan)
Är uppgiftslämnaren utländsk plattformsoperatör så ska den ha fått ett organisationsnummer som börjar med 502 för att kunna lämna kontrolluppgifter. Detta nummer anger du i fältkod 201. (lägg till text i bibliotek)
FK202; Fyll i fullständigt namn. Använd bara förkortningar som inte kan misstolkas, till exempel AB för aktiebolag. (befintlig text bibblan)
FK1041-1049; Om uppgiftslämnaren är skatteregistrerad i flera länder ska du ange samtliga TIN. Dessa uppgifter är viktiga i vårt informationsutbyte. De utländska TIN(Taxpayer Identification Number) eller organisationsnummer som plattformsoperatören har anger du i fälten 1041-1044. Du ska också ange landskod för det land som utfärdat respektive TIN i fälten I1051-1054. 1049 Om du inte har någon uppgift om TIN annat det svenska organisationsnumret markerar du det här. (nytt accordion)
1061-1063. Annat organisationsID; I 1061 anger du ev. annat identifieringsnummer som inte är ett skatteregistreringsnummer. I 1062 anger du landskoden för det land som utfärdat numret. I 1063 anger du vilken typ av identifikationsnummer det är. Uppgiftslämnare utanför EU ska ange det IIN-nummer som tilldelats vid registrering.
1011-1018 Adressuppgifter; Fälten postort (1016)och landskodpostort(1018) är alltid obligatoriska. Du anger registrerad företagsadress. Rutorna 1011-1018 används för att ange adress. Skulle formatet för adress i fälten 1011-1015 inte passa kan du använda fältet fri adress(1017). (nytt accordion)
FK 1001 Här anger du anledningen till att plattformsoperatören är rapporteringsskyldig i Sverige. Uppgiften är obligatorisk. . Här anger du något av fem värden.
1=skatterättslig hemvist, 2=inregistrering, 3=företagsledning/faktisk företagsledning, 4=fast driftställe, 5=ej kvalificerad plattformsoperatör utanför EU (vem kan skriva något om detta? (nytt accordion)
Vilka plattformsoperatörer är rapporteringsskyldiga? | Rättslig vägledning | Skatteverket
Som en hjälp att förstå innebörden i feltexter från eventuella schemavalideringsfel kan du använda följande:
Ett XML-schema är en samling med regler som beskriver tillåten syntax och grammatik i ett XML-dokument. En schemafil har filändelsen .xsd. XML-filer valideras mot ett XML-schema som finns publicerat på Skatteverkets schemalager. Skatteverkets schemalager är en gemensam lagringsplats för underlätta återanvändning och åtkomst av Skatteverkets publika XML-scheman.
Såväl filer med prefix som filer utan prefix godkänns. Beroende på om prefix används eller inte ska headern utformas så att den stöder elementnamn med prefix, eller elementnamn utan prefix.
Filen kan innehålla kontrolluppgifter och kontaktinformation från flera uppgiftslämnare. Filen kan bara avse ett inkomstår.
Filen är indelad i tre huvuddelar:
En del Avsändarinformation.
En del Blankettgemensam information.
En till flera delar Kontrolluppgiftsinformation. För hierarkier och struktur för XML, se bilaga.
Bilden visar den övergripande strukturen för elektronisk redovisning av kontrolluppgifter. Rotelementets, ”Skatteverket”, attribut
Attributet är obligatoriskt och ska vara ”Kontrolluppgifter”.
Denna del ska innehålla information om Teknisk kontaktperson, det vill säga den person i organisationen som står för det tekniska framställandet.
<ku:Avsandare>
<ku:Programnamn>Kontrolluppgiftsprogrammet AB</ku:Programnamn>
<ku:Organisationsnummer>165029000048</ku:Organisationsnummer>
<ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Namn>Maria Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345677</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Maria.persson@KUprogrammetAB.se</ku:Epostadress>
</ku:TekniskKontaktperson>
<ku:Skapad>2023-02-24T09:31:06</ku:Skapad>
</ku:Avsandare>
Om du lämnar en fil med flera uppgiftslämnare i bör den blankettgemensamma delen vara olika för de olika uppgiftslämnarna. I KU-filens del Blankettgemensamt ska du lämna uppgifter om kontaktperson för den eller de uppgiftslämnare som lämnar KU i filen. I större organisationer kan det finnas olika kontaktpersoner för olika delar av verksamheten och därför kan du lämna kontaktuppgifter till flera personer för varje uppgiftslämnare. Det kan t.ex. handla om en kontaktperson för varje typ av kontrolluppgift. I fältet Sakområde kan du ange för vilken del av verksamheten en viss kontaktperson ansvarar. Tänk på att dessa uppgifter kan behöva ses över varje år.
Observera att detta inte ska förväxlas med om någon överlämnat ansvaret för 90-93. Den som övertagit ansvaret är den som ska anges som uppgiftslämnare.
Att Skatteverket har tillgång till korrekta kontaktuppgifter till rätt person underlättar mycket, både för uppgiftslämnaren och för Skatteverket, om någon fråga dyker upp som kräver ett snabbt svar. Det ska alltid finnas minst en kontaktperson för alla uppgiftslämnare som det finns KU för på filen.
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
<ku:Blankettgemensamt>
<ku:Uppgiftslamnare> <ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Bogdan Persson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345678</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Bogdan.persson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Löner</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
<ku:Uppgiftslamnare>
<ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>165560250010</ku:UppgiftslamnarePersOrgnr>
<ku:Kontaktperson>
<ku:Namn>Thelma Eriksson</ku:Namn>
<ku:Telefon>+46812345679</ku:Telefon>
<ku:Epostadress>Thelma.Eriksson@diverseshop.se</ku:Epostadress>
<ku:Sakomrade>Kundansvarig</ku:Sakomrade>
</ku:Kontaktperson>
</ku:Uppgiftslamnare>
</ku:Blankettgemensamt>
För hierarkier och struktur för XML samt komplett fältlista etc. se bilaga.
Attributet ”faltkod” är obligatorisk och fast, och ska vara den fältkod som finns på motsvarande kontrolluppgifter. Kopplingen mellan formulär och fältkod framgår av bilagan.
Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
Uppgiftslämnarens namn
Innehåll under tredje rubriken
Fältkod
201
202
1001
1041, 1042, 1043, 1044
Beskrivning
Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer
Uppgiftslämnarens namn
Anknytning till Sverige som gör plattformoperatören rapporteringsskyldig
Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1, 2, 3, 4
Fältkod | Beskrivning |
---|---|
201 | Uppgiftslämnarens svenska organisationsnummer |
202 | Uppgiftslämnarens namn kldjfdlkfsdlkdgl dkgfldkfkgdfkg |
1001 | Anknytning till Sverige som gör plattformsoperatören rapporteringsskyldig |
1041 1042 1043 1044 | Uppgiftslämnarens utländska skatteregistreringsnummer 1, 2, 3, 4 |
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.