Vissa kostnader som du har för din jord- eller skogsbruksfastighet får du göra avdrag för direkt och andra ska du göra värdeminskningsavdrag för.
Här beskriver vi vad du får göra för avdrag när det gäller kostnader för reparation och underhåll, räntor, tillsynsresor, framtida återväxtåtgärder, växande gröda, mjölkkvot och djurbidragsrätt.
Utgifter för reparationer och underhåll av byggnad som ingår i näringsverksamheten och markanläggning får dras av omedelbart. Däremot ska utgifter för förbättringar, till exempel ny-, till- och ombyggnad läggas till avskrivningsunderlaget och dras av genom årliga värdeminskningsavdrag.
Utgifter för vissa ändringsarbeten på befintliga byggnader som ingår i näringsverksamheten och som kan anses normala i driften av ditt jord- eller skogsbruk, får du dra av som kostnad direkt, precis på samma sätt som utgifter för reparation och underhåll av byggnad.
Normala ändringsarbeten dras av direkt. Utgiften för arbeten som innebär en väsentlig förändring av byggnaden ska läggas till avskrivningsunderlaget för byggnaden.
Mer genomgripande ändringar av byggnadens användningssätt, som när ett djurstall byggs om för ett helt annat ändamål, hänförs inte till reparation och underhåll eller till det utvidgade reparationsbegreppet. Detsamma gäller ingrepp i bärande konstruktioner.
Vid nybyggnation och tillbyggnad kan det utvidgade reparationsbegreppet inte tillämpas, eftersom det måste vara fråga om ändringsarbeten på en befintlig byggnad.
En privatbostad där ägaren eller närstående bor, ingår inte i näringsverksamheten. Privatbostaden ingår i inkomstslaget kapital. Skuldräntor som avser privatbostad får inte dras av i näringsverksamheten. Avdrag görs i kapital. Om lantbruksenheten är belånad och det inte kan utredas hur stor del av utgiftsräntor och skulder som hör till privatbostad respektive näringsverksamheten ska en skälig fördelning av skulder och räntor göras.
Om du inte har deltagit aktivt i jord- eller skogsbruket kan du få avdrag för en eller högst två tillsynsresor per år. Om du aktivt deltagit i jord- eller skogsbruket kan du få avdrag för flera tillsynsresor. Avdrag medges för billigaste färdmedel, oavsett hur du rest. Om allmänt kommunikationsmedel saknas eller inte kan användas, får du avdrag för bilkostnad. Från och med inkomstår 2023 får du göra avdrag med 25 kr/mil. Tidigare var avdraget 18,50 kr/mil.
För att få avdraget bör du kunna uppge när resorna har gjorts och vilka arbeten som har utförts vid besöken på jord- eller skogsbruket.
Tillsynsresor ses som resor mellan bostad och arbetsplats. Därför får du bara avdrag för den del som överstiger 11 000 kr för inkomstår 2023 och 2024. Läs mer om arbetsresor i vårt avdragslexikon.
Avsättning för framtida återväxtåtgärder kan göras för kostnader i samband med anläggning av ny skog efter kalavverkning.
Med avsättning menas att du får avdrag i näringsverksamheten redan innan du haft utgiften. Avsättningen redovisar du som en utgående balanspost i NE-bilagan. Den ska återföras som ingående balanspost nästa år, för att slutligen kvittas mot de faktiska utgifterna för återväxtåtgärderna.
Om du upprättar ett förenklat årsbokslut får du inte göra några avsättningar, till exempel för framtida återväxtåtgärder.
Utgift för växande gröda som köps tillsammans med åkermarken ingår i anskaffningsvärdet för lantbruksenheten och får inte dras av som en kostnad. Om växande gröda däremot köps utan samband med marken, ska du dra av kostnaden i näringsverksamheten. Kostnad för skördad gröda, dras av i näringsverksamheten, även om inköpet äger rum i samband med köp av lantbruksenhet.
Mjölkkvot och djurbidragsrätt ingår i näringsverksamheten och behandlas precis på samma sätt som andra inventarier. Läs mer om inventarier under avsnittet Avdrag för värdeminskning.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.