Balans- och resultaträkning/Räkenskapsschema

Balans- och resultaträkning/Räkenskapsschema

Så här gör du:

  1. Kontrollera och ändra eventuellt förifyllda uppgifter.
  2. Komplettera med saknade uppgifter.
  3. Klicka på "Spara" och därefter på "Tillbaka".

Bokföring, bokslut och deklaration

Alla som bedriver enskild näringsverksamhet är enligt bokföringslagen skyldiga att såväl bokföra som upprätta ett årsbokslut. Om omsättningen normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor för året, får ett förenklat årsbokslut upprättas. Bokslutet ligger till grund för din deklaration. Alternativet till att upprätta ett förenklat årsbokslut är att upprätta ett årsbokslut enligt bokföringslagen och övrig normgivning från Bokföringsnämnden (BFN).

För ytterligare information om de regler som gäller för enskilda näringsidkares bokföring och förenklade årsbokslut, se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Avsnittets uppbyggnad

Uppgifterna, som du ska lämna under avsnittet "Balans- och resultaträkning", hämtar du från ditt årsbokslut. De avser dels tillgångar och skulder, dels intäkter och kostnader. Samtliga belopp ska anges i hela kronor. Om du däremot har använt e-tjänsten för att upprätta ett förenklat årsbokslut behöver du inte fylla i uppgifterna på nytt. Då visas knappen "Hämta" och du kan direkt hämta uppgifterna från det förenklade årsbokslutet till avsnittet Balans- och resultaträkning. Om verksamheten saknar tillgångar och skulder kan du markera rutan "Verksamheten saknar tillgångar och skulder". Du behöver då inte fylla i några uppgifter i balansräkningen men du måste lämna uppgifter i Resultaträkningen (minst 0 kr i ruta R11) för att avsnittet "Balans- och resultaträkning" ska bli klart. Om inte avsnittet har status "Klart" får du inte åtkomst till avsnittet "Beräkning av skattemässigt resultat".

Resultatposterna i räkenskapsschemat (balans- och resultaträkning) är indelade efter intäkts- och kostnadsslag, vilket är en vanlig indelningsgrund vid bokföring av affärshändelser. Denna indelning ligger även till grund för en långtgående standardisering i form av en enhetlig kontoplan. Bland annat är BAS-kontoplanen uppbyggd på detta sätt. Det standardiserade räkenskapsschema, som du lämnar tillsammans med din inkomstdeklaration, baseras i stort på BAS-kontoplanen.

Ansvaret för BAS-kontoplanen ligger hos BAS-intressenternas Förening. På föreningens webbplats www.bas.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du kontotabeller och kopplingsscheman, vilka gör det lättare för dig att fylla i räkenskapsschemat i deklarationen utifrån upprättat bokslut.

Särskilt om avsättningar och obeskattade reserver

En avsättning är enligt årsredovisningslagen (ÅRL) säkra eller sannolika förpliktelser, som hänför sig till året eller tidigare år men där det råder ovisshet om belopp eller tidpunkt. Ett exempel är en avsättning för framtida utgifter på grund av ett garantiåtagande.

Om du har upprättat ett förenklat årsbokslut får du inte göra några avsättningar för framtida åtaganden. Vill du göra avsättningar av detta slag måste du upprätta ett traditionellt årsbokslut och tillämpa de regler som gäller för ett sådant.

Det som inom skatterätten kallas avsättningar till periodiseringsfond, expansionsfond och liknande får du göra även om du har tillämpat reglerna om förenklat årsbokslut. Avsättningar av detta slag ingår i eget kapital. Upplysningar om sådana så kallade obeskattade reserver lämnar du under avsnittet "Allmänna uppgifter".

Uppgifter om näringsbidrag eller royalty

Om Skatteverket har fått uppgift på att du har erhållit näringsbidrag eller sådan royalty som ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet hittar du närmare information om vad uppgiften avser på sidan "Övriga förtryckta uppgifter" via menyvalet "Start".

Näringsbidrag är normalt momsfritt och ska redovisas i ruta R2, medan royalty normalt är momspliktigt och ska redovisas i ruta R1 men du får själv fylla i beloppet i rätt ruta i din bilaga NE.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024