Allmänna uppgifter

Allmänna uppgifter

Handelsbolagets namn

Har bilagan skapats åt dig, finns handelsbolagets namn redan ifyllt. Har du skapat bilagan själv, fyller du i namnet på det handelsbolag du är delägare i.

Handelsbolagets organisationsnummer

Har bilagan skapats åt dig, finns handelsbolagets organisationsnummer redan ifyllt. Har du skapat bilagan själv fyller du i organisationsnumret för det bolag du är delägare i.

Organisationsnummer för ett utländskt handelsbolag

Organisationsnummer är en unik identitetsbeteckning som tilldelas juridiska personer för att identifiera en juridisk person (till exempel aktiebolag, handelsbolag och föreningar). Utländska handelsbolag har en annan uppsättning av organisationsnummer som inte motsvarar svensk standard. Skapar du en bilaga N3A själv och ska redovisa resultat för andel i ett utländskt handelsbolag behöver du kryssa i rutan så vi inte kontrollerar organisationsnumret enligt svensk standard.

Verksamheten har upphört under inkomståret

Om handelsbolaget har avregistrerats under beskattningsåret eller om du under beskattningsåret har sålt dina andelar markerar du det här. I dessa fall är det inte möjligt att göra avsättning till periodiseringsfond eller (ökning av) expansionsfond.

Verksamheten bedrivs passivt

Delägare i handelsbolag kan ha inkomst av antingen aktiv eller passiv verksamhet. Aktiva näringsidkare betalar egenavgifter medan passiva betalar löneskatt. Du anses som aktiv näringsidkare om du utför minst en tredjedels årsarbetstid i handelsbolaget, det vill säga minst 500-600 timmar per år.

Om din verksamhet baseras på din egen arbetskraft och därför kräver ett mindre antal timmar eget arbete för att skötas, betraktas du normalt ändå som aktiv. Det gäller om du exempelvis driver konsultverksamhet vid sidan av en anställning. Eftersom konsultverksamheten i huvudsak baseras på ditt eget arbete oavsett om du arbetar 1 eller 1000 timmar betraktas denna normalt som aktiv.

I förvaltande verksamheter (till exempel hyreshus) räknas du som passiv om du inte lägger ned minst en tredjedels årsarbetstid i verksamheten. I den här typen av verksamhet är det ju inte i huvudsak arbetsinsatsen som genererar inkomsterna, utan kapitalet.

Det är inte enbart för socialavgifterna som det har betydelse om du är aktiv eller passiv. Endast i aktiv näringsverksamhet får du göra följande:

  • Redovisa sjukpenning- och pensionsgrundande inkomst.
  • Göra avdrag för pensionssparande.
  • Utnyttja kvittning av underskott i nystartad verksamhet.
  • Använda förmånlig beräkning av grundavdrag samt jobbskatteavdrag.

Grundavdraget beräknas på hela den beskattade inkomsten (det vill säga även passiv verksamhet) men får inte överstiga inkomst av tjänst och aktiv näringsverksamhet minskat med allmänna avdrag. Om du enbart har passiv näringsverksamhet får du alltså inget grundavdrag alls.

Du kan kvitta överskott mot underskott från olika verksamheter inom ett handelsbolag. Det finns inte möjlighet att kvitta resultatet från ett handelsbolag mot resultatet i enskild näringsverksamhet eller från ett annat handelsbolag, förutom vid nystartad verksamhet.

Här kan du läsa mer om Avdrag för underskott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Jag har fått ersättning från handelsbolaget för uthyrning av lokal eller annat utrymme

Här anger du om du har fått ersättning från handelsbolaget för att du hyrt ut lokal eller annat utrymme. Om det är fråga om lokal i privatbostadsfastighet eller privatbostad ska ersättningen beskattas i inkomstslaget kapital. Hur stor del av ersättningen som ska beskattas kan du räkna ut i hjälpblanketten "Uthyrning m.m." som finns åtkomlig via menyvalet "Ändra", där du väljer punkt 7.3, "Överskott vid uthyrning av privatbostad" och därefter "Beräkningshjälp".

Skattepliktigt belopp överförs automatiskt till p.7.3 i Inkomstdeklaration 1.

Observera! Om ersättningen ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet (enskild näringsverksamhet) ska den deklareras på bilaga NE istället.

Räkenskapsår

Handelsbolag med fysisk person som delägare ska ha kalenderår som räkenskapsår. Om bolaget ägs av juridiska personer, till exempel aktiebolag, kan handelsbolaget tillämpa brutet räkenskapsår. I undantagsfall kan handelsbolaget få dispens eftersom handelsbolaget kan ha ett första förlängt eller förkortat räkenskapsår eller ett sista förkortat räkenskapsår. Ett räkenskapsår får omfatta högst 18 månader.

Delägaruppgifter från handelsbolaget

Här fyller du i delägaruppgifter och din andel av handelsbolagets resultat som har redovisats i handelsbolagets Inkomstdeklaration 4. Uppgifterna överförs sedan automatiskt till rätt rutor och avsnitt i bilagan.

Min andel av bolagets överskott

Här fyller du i din andel av handelsbolagets överskott (vinst) i bolagets verksamhet som du ska ha fått uppgift om. Överskottet överförs sedan automatiskt till punkt 1 i bilagan.

Min andel av bolagets underskott

Här fyller du i din andel av handelsbolagets underskott (förlust) i bolagets verksamhet som du ska ha fått uppgift om. Underskottet överförs sedan automatiskt till punkt 2 i bilagan.

Delägarens tillskott till bolaget under beskattningsåret

Här fyller du i tillskott (egna insättningar) du har gjort till handelsbolaget under inkomståret enligt delägaruppgifterna i Inkomstdeklaration 4. Som tillskott räknas inte bara insättningar av kontanter utan även tillskott av annan egendom, exempelvis lager och inventarier som du fört över från enskild firma eller hobbyverksamhet. Värdet av eget ditt eget arbete räknas inte som tillskott. Eventuellt tillskott överförs sedan automatiskt till punkt 71.

Delägarens uttag från bolaget under beskattningsåret

Här fyller du i eventuella uttag du har gjort i handelsbolaget under inkomståret enligt delägaruppgifterna i Inkomstdeklaration 4. Uttag kan vara annat än kontantuttag, till exempel uttag av förmåner (bilförmån), uttag av mat från restaurang eller varor från en butik.

Övriga grunduppgifter

Andelen har förvärvats under beskattningsåret

Har du förvärvat andelen under beskattningsåret anger du det genom att markera rutan. Då överförs beloppet endast till punkt 68 och inte till punkt 33 (räntefördelning), eftersom räntefördelning inte får beräknas när andelen förvärvats under beskattningsåret.

Positiv justerad anskaffningsutgift vid beskattningsårets ingång (förs till p.33 och p.68)/ Ersättning om andelen förvärvats under beskattningsåret (förs till p.68)

Här fyller du i positiv justerad anskaffningsutgift som beräknades i punkt 84 i föregående års bilaga N3A. Beloppet du fyller i överförs sedan automatiskt till punkt 33 och punkt 68. Har du köpt andelen under beskattningsåret fyller du i beloppet (köpeskillingen) du betalat för andelen, eller insatsen om du startat handelsbolaget under beskattningsåret. Beloppet överförs sedan endast till punkt 68, eftersom räntefördelning inte beräknas när andelen har förvärvats under beskattningsåret.

Negativ justerad anskaffningsutgift vid beskattningsårets ingång (förs till p.34 och p.69)

Här fyller du i negativ justerad anskaffningsutgift som beräknades vid punkt 85 i föregående års N3A. Beloppet överförs sedan automatiskt till punkt 34 och punkt 69.

Ränteförmånligt lån från handelsbolaget till delägaren under 2023 (förs till p.36 och p.50)

Här fyller du i värdet av lån som bolaget lämnat till dig under 2023 och som du inte har betalat en marknadsmässig ränta på. Beloppet överförs sedan automatiskt till punkt 36 och punkt 50.

Ständig övergångspost vid 1995 års taxering (förs till p.37 och p.51)

Om du hade en negativ anskaffningsutgift när systemet med räntefördelning infördes fick du enligt särskilda regler räkna fram en övergångspost. Övergångsposten har du i så fall tidigare år redovisat i punkt 37, ruta 792 och punkt 51. Eventuellt ifyllt belopp tidigare år har hämtats och förifyllts här och överförs sedan automatiskt till punkt 37 och punkt 51.

Sparat fördelningsbelopp från föregående beskattningsår (förs till p. 38 och 42)

Om du i föregående års bilaga N3A hade ett sparat fördelningsbelopp i punkt 46 har det hämtats och förifyllts här. Beloppet överförs sedan automatiskt till punkt 38 och punkt 42.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024