Översikt

Preliminärt uppskov - omvandla till ett slutligt uppskov eller återföra till beskattning  

Sålde du en permanentbostad under 2022 och fick ett preliminärt uppskovsbelopp i deklarationen 2023 måste du begära slutligt uppskov eller återföra hela det preliminära uppskovsbeloppet till beskattning i årets deklaration 2024.

I årets deklaration måste du alltså lämna bilagan Preliminärt uppskov som har skapats åt dig av Skatteverket. I bilagan väljer du att antingen återföra hela det preliminära uppskovet till beskattning eller begära att det preliminära uppskovet ska bli slutligt.

Vissa uppgifter har hämtats från bilagor som du lämnade förra året, och har förifyllts bilaga K2. Uppgifter har hämtats från bilagan för försäljning av privatbostad, K5 om du sålde en fastighet, K6 om du sålde en bostadsrätt eller Försäljning/bostadsförmån oäkta bostadsrätt, K9 om du sålde en oäkta bostadsrätt. Väljer du att återföra det preliminära uppskovet till beskattning har uppskovsbeloppet från förra årets bilaga K5, K6, eller K9 fyllts i. Ska du söka slutligt uppskov har försäljningspris och din ägarandel i procent fyllts i.

Det finns en länk till varje avsnitt. När du valt ett avsnitt i bilagan kan du läsa om vilka uppgifter som du ska fylla i.

Allmänna uppgifter

De uppgifter du lämnar i avsnittet Allmänna uppgifter styr vilka övriga uppgifter du behöver lämna i din bilaga för Preliminärt uppskov. När du har ett preliminärt uppskov från förra året ska du välja om du vill att det preliminära uppskovet ska återföras eller om du vill att det preliminära uppskovet ska bli slutligt. Om du valt slutligt uppskov ska du lämna uppgifter om din ursprungsbostad (den sålda bostaden du redovisade försäljning för förra året). Om du däremot valt att endast återföra det preliminära uppskovet kan du se hur den vinst som ska beskattas har beräknats.

Återföring av hela det preliminära uppskovsbeloppet


Har du inte:

  • köpt en ny bostad och skrivit på köpekontraktet senast den 31 december 2023, eller
  • bosatt dig på den nya bostaden senast den 2 maj 2024 ska hela det preliminära uppskovsbeloppet återföras till beskattning i årets deklaration, 2024. Detsamma gäller om du har du ångrat dig, och inte längre vill ha något uppskovsbelopp.


Preliminärt uppskov som ska bli slutligt


Om du i avsnittet Allmänna uppgifter valt att göra det preliminära uppskovet slutligt ska du i detta avsnitt lämna uppgifter om din ersättningsbostad (den nya bostaden). Uppgifterna behövs för att ditt slutliga uppskovsbelopp, och eventuell vinst som ska tas upp till beskattning, ska kunna beräknas.

Först beräknas ditt maximala uppskovsbelopp, du kan sedan själv välja att göra egen återföring om du inte vill ha maximalt uppskov och vill beskatta en del av vinsten direkt och ha uppskov med en mindre del av vinsten. Därefter beräknas ditt slutliga uppskovsbelopp på nytt, samt eventuell vinst som ska tas upp till beskattning. Beräknat uppskovsbelopp får uppgå till maximalt din andel av vinsten på den sålda bostaden. Finns flera ägare fördelas uppskovsbeloppet med hänsyn till delägarnas andel i bostaden. Äger du tex. halva den nya bostaden får du maximalt uppskov med halva vinsten.

Slutligt uppskovsbelopp med hela eller delar av uppskovsbeloppet

Om inköpspriset för den nya bostaden motsvarar, eller är högre än, försäljningspriset för den sålda bostaden behöver du inte återföra någon del av uppskovsbeloppet, utan kan få slutligt uppskov med hela det preliminära uppskovsbeloppet. Du kan välja ett lägre uppskovsbelopp, men inte lägre än 50 000 kronor. Då ska du återföra en del av det preliminära uppskovsbeloppet till beskattning i deklarationen 2024. Du får hjälp med beräkning av detta i bilagan men kan även själv välja om du vill ha uppskov med ett lägre belopp, dock minst 50 000 kr.

Frivillig återföring av slutligt uppskov

Om du har ett slutligt uppskovsbelopp från en försäljning som gjordes året före det aktuella inkomståret eller tidigare, har du rätt att återföra hela eller delar av uppskovsbeloppet utan att ersättningsbostaden säljs, överlåts genom gåva m.m., en så kallat ”frivillig återföring”. Du kan vilket år som helst välja att helt eller delvis återföra uppskovet till beskattning Ditt kvarvarande uppskovsbelopp framgår i ”Övriga förtryckta uppgifter” som du når via menyvalet ”Start men även i den specifikation som följer med din inkomstdeklaration på papper eller som du fått i din digitala brevlåda. Förutsättningen är att du återför minst 20 000 kronor under det aktuella inkomståret. Om du har kvar ett uppskovsbelopp som understiger 20 000 kronor måste du återföra hela beloppet. Har du exempelvis kvar ett uppskovsbelopp på 15 000 kronor måste du återföra hela beloppet.

För att kunna göra frivillig återföring måste du först lägga till en bilaga för "Uppgift om eller återföring av slutligt uppskov". Det gör du via menyvalet "Bilagor" och "Bilagor som du kan välja att lägga till".

Arv, testamente, gåva eller bodelning

Hela eller delar av uppskovsbeloppet måste återföras om den bostad som uppskovsbeloppet gäller (ersättningsbostaden) övergår till ny ägare (helt eller delvis) genom arv, testamente, gåva eller bodelning. Detta gäller oavsett om ersättningsbostaden finns i Sverige eller utomlands. Undantag från återföring gäller i de fall bostaden övergår till maka, make, sambo eller hemmavarande barn under 18 år genom arv eller testamente. Dessutom gäller undantag från återföring om bostaden övergår genom bodelning vid skilsmässa, när ett samboförhållande upphört, eller makan, makens eller sambons död. Om uppskovet är undantaget från beskattning ska det istället överföras till nya ägaren i avsnittet Uppskovsbelopp som ska överföras till ny ägare av ersättningsbostaden.


Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024