På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Företag som drabbas ekonomiskt av coronaviruset kan ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms. Betalningen kan skjutas upp i ett år från beslutsdatumet. Anstånd kan också medges för årsmoms (en period) som redovisas under 27 december 2019 – 17 januari 2021.
Ansök om tillfälligt anstånd direkt i Mina sidor så får du beslutet snabbast.
Regeringen föreslår att anståndstiden ska kunna utökas med ytterligare ett år för alla som har beviljats anstånd enligt det tillfälliga regelverket. Det finns även förslag om att antalet perioder som företag kan ansökan om anstånd för ska utökas samt att möjligheten att ansöka om anstånd ska ges även för redovisningsperioderna oktober-december 2020. Inget beslut är fattat ännu, men vi uppdaterar informationen här kontinuerligt.
Om ditt företag drabbas av likviditetsproblem på grund av följderna av coronaviruset, så har du möjligheten att ansöka om tillfälligt anstånd med betalning. Anstånd innebär att du skjuter upp betalningen av din skatt och i stället betalar den senare. Du betalar en kostnadsränta och en anståndsavgift på anståndsbeloppet.
Du kan få tillfälligt anstånd i upp till ett år från den dag Skatteverket beviljar anståndet. Det finns inget sista datum för att ansöka om tillfälligt anstånd, men däremot kan ett anstånd som längst löpa till och med längst till och med den 12 november 2021 för arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms som redovisas månads- och kvartalsvis. För helårsmoms får anståndstiden som längst löpa till och med den 17 januari 2022. Alla tillfälliga anstånd kommer att upphöra senast dessa datum, och därför kan en sen ansökan i vissa fall leda till att du inte kan få ett helt års anstånd.
Du som är registrerad som arbetsgivare eller registrerad för moms (mervärdesskatt) kan ansöka om tillfälligt anstånd. Du kan få anstånd med följande skatter och avgifter:
Du kan ansöka om tillfälligt anstånd direkt i Mina sidor. Då får du beslutet snabbast. Både företagare och företagets ombud kan ansöka om anståndet i Mina sidor.
Den som ansöker om anstånd med betalning som ombud för en annan person behöver ha någon form av behörighet, som framtidsfullmakt, anhörigbehörighet eller särskild fullmakt för uppdraget. Det gäller även dig som är godkänt deklarationsombud eftersom du inte endast i din egenskap av deklarationsombud har behörighet att ansöka om anstånd med betalning. Det krävs ingen registrerad behörighet, men du ska kunna styrka behörigheten om Skatteverket begär det, antingen muntligt eller skriftligt.
Du kan även ansöka utan att logga in eller på en blankett, men då kommer ansökningstiden att bli längre. Vi rekommenderar att du ansöker i Mina sidor.
Sedan tidigare finns också möjlighet att ansöka om anstånd med skattebetalning. Då gäller andra regler. Den typen av anstånd kan du söka om du:
Du kan få anstånd för redovisningsperioder januari–september 2020. Med det menas skatter och avgifter som du redovisar för de här månaderna. Den första månaden du kan få anstånd för är januari 2020, det vill säga den moms du redovisade senast 12 mars (om du redovisar varje månad) eller de arbetsgivaravgifter/avdragen skatt du redovisade i februari. Det är alltså inte när skatten och avgifterna betalas som avgör ifall du kan få anstånd med den, utan vilken månad den avser.
Antalet redovisningsperioder beror på hur lång din redovisningsperiod är. I tabellen ser du hur många redovisningsperioder du kan få anstånd för.
Skatt | Din redovisningsperiod | Hur många perioder kan jag få anstånd för? |
---|---|---|
Arbetsgivaravgift och avdragen skatt | Kalendermånad | Tre redovisningsperioder |
Moms | Kalendermånad | Tre redovisningsperioder |
Moms | Kvartalsvis (tre månader) | En redovisningsperiod |
Moms | Årsvis | En redovisningsperiod |
Du betalar en kostnadsränta och en anståndsavgift på anståndsbeloppet. Räntan och avgiften beslutas av riksdagen.
Räntan är för närvarande 1,25 procent. Räntan läggs till beloppet du har fått i anstånd. När du sedan betalar skatten och avgiften, betalar du även räntan.
Efter sex månader tillkommer dessutom en anståndsavgift på 0,2 procent av anståndsbeloppet. Den tas ut per kalendermånad från och med den sjunde månaden efter att du fick anståndet, till och med den månad då anståndsbeloppet ska betalas.
Exempel: Anstånd beviljas den 15 april 2020. Anståndsavgift kommer inte tas ut under maj–oktober 2020, utan först från och med november 2020.
Du betalar räntan och anståndsavgiften samtidigt som du betalar skatten eller avgiften som du har skjutit upp.
Du kan se anståndsbeloppet på skattekontot dagen efter att anståndet beviljas.
Om du inte redan har betalat in skatten som du har ansökt för, så syns beloppet på skattekontot. Du kan dock inte få beloppet utbetalt.
Om du får anstånd för en period som du redan har betalat in, kan det innebära att du får ett utbetalningsbart överskott på skattekontot. Detta överskott kan du begära att få utbetalt. Det överskott du i dessa fall kan få utbetalt är den del som inte behövs för att täcka andra obetalda skatter och avgifter eller eventuella skulder hos Kronofogden, eftersom överskott i första hand går till detta.
Det går fortare att få utbetalningen om du redan har anmält ett kontonummer som du vill ha pengarna till.
Tillfälligt anstånd gäller längst ett år från dagen Skatteverket beviljar det. Den nya förfallodagen står i beslutet från Skatteverket.
Du kan begära att anståndet ska upphöra (helt eller delvis) innan den nya förfallodagen. Det gör du genom att kontakta Skatteverket.
Du kan som mest få anstånd med hela det belopp som du redovisar i din arbetsgivardeklaration och i din momsdeklaration för perioden som ansökan avser.
Du kan inte få anstånd för mer skatt än du ska betala. Om det blir en förändring av din situation som gör att skattebeloppet som du har beviljats anstånd för sänks – då sänks även anståndet med motsvarande belopp. Skatteverket kan lägga en utbetalningsspärr på ditt skattekonto så att det inte beviljas utbetalning för ett för högt anstånd.
Företag kan även ansöka om en annan typ av anstånd: anstånd med skattebetalning på grund av tillfälliga betalningssvårigheter. Det är ett kort anstånd som är till för dig som någon enstaka gång får tillfälliga betalningssvårigheter som du inte orsakat själv. Genom en kortare tids anstånd får du tillfälle att skaffa fram pengar genom att till exempel sälja tillgångar.
Även privatpersoner kan ansöka om anstånd med skattebetalning på grund av tillfälliga betalningssvårigheter.
För mervärdesskatten (momsen) som redovisas varje månad gäller att du kan få anstånd för högst tre redovisningsperioder. Om du redovisar moms kvartalsvis kan du få anstånd för högst en redovisningsperiod. Till exempel kan du få anstånd med den moms du har redovisat i din momsdeklaration för redovisningsperioden januari 2020, eller för redovisningsperioden januari–mars 2020 om du lämnar momsdeklaration kvartalsvis. Detta gäller för övriga redovisningsperioder ända fram till och med den deklaration som du ska lämna för redovisningsperioden september 2020 eller juli–september 2020.
Du som ska lämna momsdeklaration en gång per år (helårsmoms) kan få anstånd för högst en redovisningsperiod. Möjligheten att få anstånd gäller om du ska lämna in momsdeklarationen under perioden 27 december 2019–12 januari 2021. Om ditt räkenskapsår slutar den 30 juni kan du få anstånd för redovisningsperioden juli 2018–juni 2019 eller redovisningsperioden juli 2019–juni 2020.
Nej, du kan inte ansöka om anstånd för framtida perioder. Du kan endast ansöka om anstånd för perioder som du har redovisat i din arbetsgivardeklaration eller momsdeklaration. Det betyder att du kan ansöka flera gånger, maximalt tre perioder vardera när det gäller moms och arbetsgivaravgifter/avdragen skatt.
Nej, det är valfritt. Det kan vara samma perioder, men det finns inget krav på att det måste vara det.
Nej, det är tre valfria perioder vardera för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Du som redovisar moms varje kvartal eller en gång per år får anstånd med betalning för en period.
Nej, du kan ansöka flera gånger. Du kan maximalt få anstånd med tre perioder vardera för inbetalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms.
Om du har ansökt om anstånd enligt de tillfälliga reglerna med anledning av coronaviruset kan du logga in via Mina sidor och ansöka där. Det går fortast. Det är den sist inskickade ansökan som gäller. Du kan dessutom använda webbformuläret eller skicka in blanketten 4839.
Om du har ansökt om anstånd för tillfälliga betalningsproblem enligt skatteförfarandelagen ska du skicka in en ny ansökan. Det är den sist inskickade ansökan som gäller. Du skickar in ansökan på blankett 4305 eller per fritextbrev.
Du behöver inte lämna in en ny ansökan till Skatteverket.
Skatteverket kommer att kontakta dig om vi anser att det är osäkert vilket anstånd din ansökan avser eller om ansökan är bristfällig.
Det finns inget sista datum för att ansöka om tillfälligt anstånd med betalning, men däremot kan ett anstånd som längst löpa till och med den 12 november 2021 för arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms som redovisas månads- och kvartalsvis. För helårsmoms får anståndstiden som längst löpa till och med den 17 januari 2022. Den som ansöker om tillfälligt anstånd sent kan därför i vissa fall inte få ett helt års anstånd beviljat.
Nej, kostnadsräntan och anståndsavgiften är inte avdragsgilla kostnader.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.