På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Lämnar du en oriktig uppgift i din inkomstdeklaration kan du få betala skattetillägg. Om den skatt som undanhållits överstiger ett visst belopp riskerar du även att bli brottsanmäld, åtalad och dömd för skattebrott. För att slippa det kan du göra en självrättelse.
Att göra en självrättelse innebär att du som företagare eller privatperson kommer in med riktiga uppgifter till Skatteverket och därmed rättar tidigare fel.
I Sverige har vi sedan lång tid tillbaka bestämmelser som innebär att den som lämnat fel uppgifter kan rätta dem i efterhand och därmed slippa skattetillägg. Det kan till exempel handla om att redovisa tidigare oredovisade inkomster. Regeln om möjligheten att göra en självrättelse finns sedan den 1 januari 2012 i skatteförfarandelagen, SFL. Lagen säger att skattetillägg inte får tas ut när en person på eget initiativ har rättat en oriktig uppgift (49 kap. 10 § 2 p. SFL). Det anses vara en självrättelse så länge vi på Skatteverket inte har upptäckt att du har lämnat en felaktig eller ofullständig uppgift.
En skillnad mot tidigare regler är att du som skattebetalare kan komma in med nya rättade uppgifter och slippa skattetillägg även efter det att Skatteverket har informerat om en generell kontroll.
Normalt sett kan du göra en självrättelse för upp till sex år bakåt i tiden. Under 2018 kan du alltså rätta uppgifter från och med inkomstår 2012.
Om rättelsen inte sker på eget initiativ, det vill säga att den görs efter det att du har anledning att tro att Skatteverket har upptäckt eller kommer att upptäcka den oriktiga uppgift som du lämnat, finns det grund för att ta ut skattetillägg. Det innebär att om Skatteverket har ställt en fråga till dig, som har samband med den felaktiga eller ofullständiga uppgiften, eller har startat en revision är det för sent att komma in med en självrättelse och slippa skattetillägg. Det är heller ingen självrättelse ifall du har fått reda på att vi ska kontrollera till exempel din arbetsgivares utbetalningar till dig och andra anställda och du därefter kommer in med riktiga uppgifter.
Från och med den 1 augusti 2018 införs en ny bestämmelse i 49 kap. 10 § andra stycket SFL som under vissa förutsättningar tidsbegränsar dina möjligheter att komma in med en rättelse på eget initiativ (självrättelse).
Bestämmelsen innebär att en rättelse inte ska anses vara på eget initiativ om följande tre förutsättningar är uppfyllda:
Till exempel kan Skatteverket offentliggöra den 9 mars att försäljningen av vissa aktier ska kontrolleras. Om du kommer in med en rättelse och begär att bli beskattad för sådana aktier den 3 juni samma år, kommer det inte räknas som en självrättelse. Det beror på att din rättelse kommer in mer än två månader efter utgången av den månad som Skatteverket offentliggjorde kontrollen.
Om du i stället hade skickat in din rättelse den 14 maj, eller om din rättelse hade gällt en annan typ av aktier eller en bostadsförsäljning, skulle den räknas som en självrättelse – eftersom den kom in i tid respektive inte hade någon koppling till den offentliggjorda kontrollen.
En generell kontroll är en samordnad kontroll som inte fokuserar på en specifik fysisk eller juridisk person. Det är Skatteverket som beslutar vilka generella kontroller som ska göras och när.
För att bestämmelsen ska gälla måste Skatteverket offentliggöra den generella kontrollen här på webbplatsen, enligt 12 a kap. 1 § skatteförfarandeförordningen.
Där ska följande uppgifter finnas med:
Om Skatteverket väljer att inte offentliggöra en generell kontroll på webbplatsen eller enbart informerar om den i media eller på ett kontroll- eller deklarationsseminarium, så påverkar den nya bestämmelsen i skatteförfarandelagen inte dina möjligheter att komma in med en självrättelse.
Så länge Skatteverket inte har hunnit besluta om din slutliga skatt räcker det att skicka in en komplettering på det du vill ändra. Vill du rätta en redan granskad deklaration ska du begära omprövning och redovisa de riktiga uppgifterna. Du kan använda blanketten Begäran om omprövning (SKV 6891) eller skriva ett brev. Begäran om omprövning skickar du till det skattekontor du tillhör. Av ditt brev bör följande framgå:
Skriv under självrättelsen. Om ett ombud företräder dig måste ombudet bifoga en fullmakt som du har undertecknat.
Har du allmänna frågor om självrättelse kan du ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567. Från utlandet ringer du +46 8 564 851 60.
Har du frågor om självrättelse av oredovisade tillgångar i utlandet ser du kontaktuppgifter och mer information under länken längst ned på sidan.
Du som bor i Sverige och har tillgångar som ger inkomster utomlands ska oftast deklarera och betala skatt på dem i Sverige. Vill du göra en självrättelse av oredovisade tillgångar i utlandet ska du göra på ett särskilt sätt. Du ser en guide med steg för steg och kontaktpersoner för detta på sidan Självrättelse av oredovisade tillgångar i utlandet.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.