På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Lägre skatt för yrkesmässig växthusodling

Om du har en yrkesmässig växthusodling har du rätt till lägre energi- och koldioxidskatt. En förutsättning för att du ska få den lägre skatten är att du har rätt till statligt stöd. Ett av villkoren för att få statligt stöd är att du inte har ekonomiska svårigheter. De regler som beskrivs här gäller från och med den 1 januari 2017.

Våra e-tjänster

Med hjälp av våra e-tjänster kan du på ett smidigt och säkert sätt söka återbetalning. Om du ska söka återbetalning av skatten, använd tjänsten Återbetalning - punktskatt.

El

När du förbrukar el i yrkesmässig växthusodling betalar du energiskatt med 0,5 öre/kWh efter  återbetalning.

Återbetalning

Du betalar full skatt och ansöker sedan om återbetalning av energiskatten i efterhand.

Du ansöker om återbetalning för ett helt kalenderår, om inte Skatteverket har medgivit att du får  ansöka per kalenderkvartal. För att få ett medgivande om att ansöka per kalenderkvartal ska du ha en elförbrukning som uppgår till minst 150 000 kWh per kalenderår.

Ansök om medgivande på blankett Ansökan om medgivande, Återbetalning per kvartal (SKV 5350).

Ansök om återbetalning av energiskatt på el i e-tjänsten Återbetalning - punktskatt.

Du kan ge någon behörighet att som ombud begära återbetalning av punktskatt i ditt ställe. Du som är vd eller ensam firmatecknare kan anmäla ombud som ska söka återbetalning för företaget genom e-tjänsten:

Du som är vd eller behörig firmatecknare kan även anmäla ombud som ska söka återbetalning för företaget genom att skicka in blanketten:

Bränsle

När du förbrukar bränsle i yrkesmässig växthusodling har du rätt till skattebefrielse för energiskatt och koldioxidskatt på bränslet enligt denna tabell:

År

Energiskatt

Koldioxidskatt

2017

70 %

20 %

2016

70 %

20 %

2015

70 %

40 %

Du får inte skattebefrielse för bensin och ofärgad högbeskattad olja.

Återbetalning

Du har möjlighet att ansöka om återbetalning av skatt om du inte själv deklarerar energi- och koldioxidskatt. Ansökan ska normalt omfatta ett kalenderår.

Du har möjlighet att ansöka per kalenderkvartal om förbrukningen beräknas ske i större omfattning samtidigt som du har ett medgivande från Skatteverket.

För att du ska få ansöka om återbetalning av skatt per kvartal ska förbrukningen för vilken återbetalning kan medges uppgå till minst

  • 15 kubikmeter eldningsolja
  • 15 ton gasol eller kol
  • 15 000 kubikmeter metan eller naturgas.

Ansök om medgivande på blankett Ansökan om medgivande, Återbetalning per kvartal (SKV 5350).

Ansök om återbetalning av energiskatt på bränsle i e-tjänsten Återbetalning – punktskatt. Ansökan ska komma in till Skatteverket inom tre år efter kalenderkvartalets utgång.

Avdrag

Om du själv deklarerar energi- och koldioxidskatt på bränsle gör du avdrag för skatten i din deklaration för energi- och koldioxidskatt.

Värme

När du köper värme av någon annan kan den som producerat värmen söka återbetalning, om värmen förbrukats i yrkesmässig växthusodling. Värmeproducenten får återbetalning för den del av värmen som producerats med beskattat bränsle eller el.

Ansök om återbetalning av energiskatt på bränsle och el i e-tjänsten Återbetalning – punktskatt.

Skatteverket

Till toppen