På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Godkänd upplagshavare

En upplagshavare är någon som har fått ett särskilt godkännande att i sin näringsverksamhet tillverka, bearbeta, lagra, ta emot och sända iväg alkoholvaror utan att alkoholskatten förfaller till betalning (under uppskov av alkoholskatten).

Upplagshavarens hantering av obeskattade alkoholvaror ska äga rum i ett utrymme som har godkänts av Skatteverket som skatteupplag.

Skyldighet att betala alkoholskatt inträder när alkoholvarorna lämnar uppskovsförfarandet. Detta inträffar till exempel när upplagshavaren tar ut varorna från sitt skatteupplag för att leverera dem till en restaurang eller till Systembolaget.

Läs mer i Skatteverkets broschyr Godkänd upplagshavare – alkoholskatt (SKV 526).

Förstöring av alkoholvaror

Om ni behöver förstöra alkoholvaror som ni har i era skatteupplag har ni möjlighet att förstöra dessa utan att betala alkoholskatt för varorna. En anmälan om förstöring ska lämnas till Skatteverket senast sju vardagar före den dag förstöringen ska ske. Vilka uppgifter som anmälan ska innehålla framgår av Skatteverkets föreskrifter om tillsyn över att alkohol-och tobaksvaror förstörs (SKVFS 2014:6). Anmälan om förstöring skickar ni till destruktion@skatteverket.se alternativt med post till Skatteverket, 771 83 Ludvika. Förstörandet av varorna ska ni dokumentera i ett protokoll som sedan ska skickas in till Skatteverket.

Skatteverket

Till toppen