På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Köpa varor från andra EU-länder

När du som företagare köper varor som transporteras till Sverige från ett företag i ett annat EU-land ska säljaren i regel inte ta ut någon moms på försäljningen. Du ska då själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration. Här har vi samlat några av de vanligaste situationerna och de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du köper varor från andra EU-länder.

Förutsättningar för att köpa varor utan moms inom EU

För att du ska kunna köpa varor utan moms från företag i andra EU-länder behöver följande krav vara uppfyllda:

  • säljaren ska vara momsregistrerad i ett annat EU-land 
  • varorna ska transporteras från ett EU-land till ett annat
  • du behöver uppge ditt giltiga VAT-nummer (momsregistreringsnummer) till säljaren.

Ditt VAT-nummer är giltigt när du är momsregistrerad. Du kan kontrollera om säljaren är momsregistrerad genom att kontrollera att företagets VAT-nummer är giltigt.

När du köpt varor utan moms från ett annat EU-land ska du redovisa svensk moms på inköpet i din momsdeklaration. 

Så här redovisar du när du köper varor utan moms

När du köper varor från en momsregistrerad säljare i ett annat EU-land ska du redovisa moms i Sverige. Det är då du själv som ska beräkna den utgående momsen på varuvärdet och redovisa den i momsdeklarationen. Beroende på vilken momssats som gäller för den vara du köpt ska det vara 25, 12 eller
6 procent i påslag. För den moms som du själv beräknat har du avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms.

I momsdeklarationen redovisar du varuvärdet (i SEK) i ruta 20 och den beräknade utgående momsen i någon av rutorna 30-32. Den ingående momsen redovisar du i ruta 48.

Om säljaren inte är momsregistrerad (till exempel en privatperson)

Du ska inte beräkna och redovisa moms på inköp från en säljare i ett annat EU-land som inte är en beskattningsbar person (till exempel en privatperson). Säljer du den inköpta varan ska du vanligtvis ändå redovisa utgående moms på försäljningen.

Om säljaren felaktigt tagit ut moms i ett annat EU-land

Om förutsättningarna för att köpa varor utan moms från ett annat EU-land är uppfyllda men säljaren trots detta tagit ut moms i ett annat EU-land, måste du ändå beräkna och redovisa svensk moms i momsdeklarationen enligt ovan. Den svenska momsen beräknar du på varans pris inklusive den utländska momsen. Du har inte avdragsrätt för den utländska momsen som säljaren har tagit ut.

För att undvika att du betalar moms i båda länderna behöver du kontakta säljaren som antingen skickar en kreditfaktura på den felaktigt debiterade momsen, eller krediterar den felaktiga fakturan helt och skickar en ny faktura till dig.

Om du är mellanman vid trepartshandel

Trepartshandel innebär att en vara säljs mellan tre olika parter, exempelvis av A till B som säljer den vidare till C, och att varan transporteras direkt från A till C. Parterna måste vara momsregistrerade i tre olika EU-länder.

Som mellanman, B, ska du inte redovisa någon utgående moms på inköpet om du kan visa att inköpet gjorts för en försäljning till C.

Du får sälja varan utan moms till C, som åberopar sitt giltiga VAT-nummer. I fakturan till C ska du ange ditt och köparens (C:s) VAT-nummer och att det är fråga om trepartshandel.

I momsdeklarationen redovisar du inköpet (i SEK) i ruta 37 och försäljningen (i SEK) i ruta 38. Du ska också lämna uppgifter i periodisk sammanställning avseende försäljningen.

Ytterligare information om att köpa varor från andra EU-länder:

Skatteverket

Till toppen