På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Unga företagare

Funderar du på att starta eget företag? Du kanske har en idé eller ett intresse som du vill arbeta med professionellt. Det är viktigt att tänka igenom situationen innan du startar ett företag. Men ta det lugnt, råd och hjälp finns att få!

Den här informationen riktar sig främst till dig som är mellan 15 och 20 år. Under respektive rubrik hittar du råd om vad du bör tänka på och var du kan vända dig när du ska starta ett företag.

Från det att du har fyllt 16 år kan du starta företag, oavsett vilken företagsform du väljer. Men du måste då ha dina föräldrars tillstånd (eller tillstånd från både din förmyndare och överförmyndare).


Ung företagsamhet (UF)

Starta ett UF-företag genom utbildningsprogrammet Ung företagsamhet (UF) på gymnasiet. 

Ung företagsamhet

Sommarentreprenör

Flera kommuner erbjuder dig mellan 15 och 20 år att prova på företagandet genom ett "sommarföretag".

Entreprenör på sommarlovet

Gå på informationsträff!

Verksamt.se

På verksamt.se hittar du också nyttig information som du kan behöva när du ska starta ett företag.

Fundera på att starta företaglänk till annan webbplats

Din affärsidé

Innan du börjar fundera över företagsformer eller lokaler eller över huvud taget något annat bör du formulera din affärsidé i ord.

Beskriv

  • vilken vara eller tjänst du vill sälja
  • vem som ska köpa varan eller tjänsten
  • hur marknaden ser ut
  • fördelar och nackdelar jämfört med dinakonkurrenter.

Pröva idén på personer i din omvärld som du litar på. Vänd dig inte enbart till dina kompisar utan fråga vad andra tycker.

Budget

Gör en budget för att se att du klarar av utgifterna. Det är viktigt att du kan försörja dig när du betalat skatt och socialavgifter.

Gör en startbudget. I den kan du göra en kostnadsberäkning som visar vilka kostnader som är nödvändiga för att kunna starta verksamheten t.ex. investeringar i maskiner.

I en likviditetsbudget beräknar du dina in- och utbetalningar varje månad för att se vilken likviditet som behövs i företaget så att du har pengar när fakturor och andra utgifter ska betalas. Likviditet innebär vilken betalningsförmåga företaget har.

Gör en resultatbudget för att beräkna företagets lönsamhet, det vill säga en uppskattning över tänkbara intäkter och kostnader minst ett år framåt i tiden.

Olika företagsformer

De vanligaste företagsformerna är enskild näringsverksamhet, handelsbolag och aktiebolag. Läs mer om de olika företagsformerna:

E-tjänster för dig som har företag

För att göra det snabbare och enklare för dig som företagare har vi tagit fram en rad e-tjänster. Filmen är 1:52 minuter

Skatteverket

Till toppen