På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Enskild näringsverksamhet

Vill du som privatperson driva ett företag kan du starta en enskild näringsverksamhet.

För att kunna starta en enskild näringsverksamhet måste du anmäla dig för registrering hos Skatteverket och bli godkänd för F-skatt. Du lämnar din anmälan antingen via Skatteverkets e-tjänst Ansöka om F-skatt på Verksamt.se eller genom att fylla i och skicka in blanketten Företagsregistrering.

För att bedriva försäljning av varor eller tjänster krävs också att du är registrerad för moms.

Registrera namn

Om du har kommit på ett bra namn på ditt företag och du inte vill att någon annan ska använda samma namn kan du registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket. Det är frivilligt och namnet är bara skyddat i det län där du bor. I vissa fall måste du registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket. Läs mer om det på Bolagsverkets webbplats.

Använd e-tjänsterna för att komma igång

Innan du börjar behöver du:

  • registrera dig för F-skatt
  • komma igång med bokföringen
  • registrera dig för moms (om du planerar att sälja varor eller tjänster).

Att driva enskild näringsverksamhet

Du ska lämna in en NE-bilaga tillsammans med din inkomstdeklaration varje år förutom första året du startat din verksamhet om du har valt att förlänga ditt räkenskapsår. Varje år ska du också upprätta ett bokslut för din enskilda näringsverksamhet och om du säljer varor eller tjänster ska du redovisa din moms månadsvis eller årsvis i en separat momsdeklaration. Här kan du läsa om hur du deklarerar, upprättar en bokföring och redovisar moms.

Preliminärskatt

Redan under året du har dina inkomster ska du betala preliminärskatt. Som företagare är du själv ansvarig för att betala in dina skatter och avgifter. Skatten, som kallas preliminär skatt, ska du betala med lika stort belopp varje månad. Även denna kommer att ligga till grund för ditt slutgiltiga skattebesked. Har du betalat in för mycket skatt under året kommer du att få tillbaka pengar och har du betalat in för lite kommer du att få betala in det som fattas.

Egenavgifter

När du driver enskild näringsverksamhet måste du själv betala dina socialavgifter i form av egenavgifter. Egenavgifterna ska täcka din ålderspensionsavgift, sjukförsäkringsavgift och liknande och betalas in i samband med att du betalar skatt.

Skattemässigt räknas dessa också som en kostnad i din verksamhet. Innan skatteberäkningen är klar vet du inte hur stora dina egenavgifter blir för beskattningsåret, därför får du göra ett schablonavdrag för beräknade egenavgifter med maximalt 25 procent på överskottet av näringsverksamheten. Det finns dock några undantag. Läs mer om egenavgifter.

Det schablonavdrag du gör i årets NE-bilaga måste du återföra till beskattning nästa år, samtidigt som du då också får dra av de egenavgifter som du verkligen fick betala enligt slutskattebeskedet. Uppgifter om föregående års schablonavdrag för egenavgifter samt betalda egenavgifter enligt slutskattebeskedet hittar du i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller i specifikationen till din deklaration.

Avdrag

Många av utgifterna som krävs för du ska kunna bedriva din verksamhet får du dra av som kostnader. En del utgifter ska du dra av direkt med hela beloppet, men i vissa fall måste avdraget fördelas över flera år. Inom några områden finns begränsningar eller schabloner för hur stort avdrag som får göras (t.ex. resor och ökade levnadskostnader). Dina privata kostnader får du aldrig göra avdrag för. Du kan läsa mer om avdrag för kostnader i Skatteverkets avdragslexikon.

Om e-tjänster

För att göra det snabbare och enklare för dig som företagare har vi tagit fram en rad
e-tjänster. (1:52 min)

Skatteverket

Till toppen