På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Avveckla aktiebolag

Här hittar du information kring hur du avvecklar ett aktiebolag. Ytterligare information hittar du på verksamt.se och bolagsverket.se.

Det finns många sätt att avveckla ett aktiebolag på:

  • Du kan lägga ner (likvidera) företaget
  • Du kan sälja alla aktier i aktiebolaget
  • Aktiebolaget kan fusioneras
  • Aktiebolaget kan upplösas genom delning
  • Aktiebolaget kan försättas i konkurs.

Nya ägarförhållanden i ett aktiebolag

När du säljer aktier i ett aktiebolag, oavsett om du säljer allt eller delar av innehavet, är det viktigt att komma ihåg att du måste anmäla den ändringen av ägarförhållandena till Skatteverket. Om du är registrerad som firmatecknare kan du med fördel använda e-tjänsten på verksamt.se. Om du inte är registrerad som firmatecknare, eller av annan anledning inte kan eller vill använda e-tjänsten, kan du i stället använda blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639).

Det är viktigt att Skatteverket har rätt uppgifter om vem som är delägare i ett fåmansföretag. De uppgifter som Skatteverket har avgör till exempel vem som förväntas deklarera som delägare av ett fåmansföretag (till exempel lämna blankett K10).

Läs mer på verksamt.se och bolagsverket.se.

Skatteverket

Till toppen